Nieuws: 21-10-2014 Verslag Rabotop Spaarnwoude

Zondag 19 oktober was het eindelijk weer zover een Rabotop op Spaarnwoude, iets waar de echte mountainbikers al weken naar uitkeken. Spaarnwoude is ECHT mountainbiken, een grote motor is fijn maar op Spaanwoude is dat geen garantie voor succes omdat er bij mountainbiken ook facetten als techniek, durf en parcoursinzicht om de hoek komen kijken.

Rond de inschrijving stonden hele grote plassen, wat niet veel goeds beloofde voor de rest van het parcours. Echter door de inzet van de vrijwilligers van MTB-Spaarnwoude lag het parcours er grotendeels erg goed bij gezien de weersomstandigheden.

Jeugd

Om 09:45h, nadat ze eerst een rondje verkend hadden onder leiding van de wedstrijdleider, viel het startschot voor de jeugd 1. Voor de jeugd was er een speciale ronde uitgezet met toch aardig wat hoogtemeters er in. Dat bleek de jongens en meiden zwaar te vallen, er werden door de meesten maar 3 rondes gefietst. De uitslag……..tsja dat word een ééntonig verhaal. In Spaarwoude was het podium een exacte kopie van de podia in Quelderduyn en DOK. De rest van het peloton mag zich achter de oren gaan krabben om te kijken of en hoe ze dit drietal van het podium kunnen houden. Vooralsnog zijn ze onverslaanbaar.

Jeugd 1
1: Marijn Schaper
2: Maxime Duba
3: Joeri Schaper

Bij de jeugd 2 had de organisatie besloten om het parcours nog iets uitdagender te maken door er een lastig stukje aan toe te voegen. In deze klasse was het stuivertje wisselen op het podium, Quelderduyn werd gewonnen door Eric Spoolder maar zowel bij DOK als in Spaarnwoude was Scott Baijs oppermachtig en mocht hij de hoogste trede van het podium betreden. Chris van Stralen finishte als derde, bij DOK miste hij net het podium maar Chris lijkt toch een vaste waarde in de top 3. Wellicht dat hij nog een plekje kan opschuiven in één van de volgende races. Heel knap op een zesde plaats kwam de eerste dame over de streep, Marit Bakker van Texel, chapeau! Eerste dame en eerste Texelaar net voor Pelle van Onzen.

Jeugd 2
1: Scott Baijs en Marit Bakker
2: Eric Spoolder
3: Chris van Stralen

Jeugd 3, de klasse waarvan veel rijders niet zouden misstaan in de volwassen funklasse.
Wesley Damiaans was in deze klasse de topfavoriet, hij won Quelderduyn en DOK en liet daarmee Folkert Jimmink van Texel tot twee maal toe net een trede lager staan op het podium. bij de inschrijving zagen we al in Folkerts serieuze blik dat hij gebrand was om de hoogste trede van het podium te betreden in Spaarnwoude. Ook Bryan Burger wilde zijn twee maal derde plaats verbeteren en zo was het op voorhand al duidelijk dat het een serieuze en spannende strijd zou worden omdat Wesley natuurlijk zijn zegereeks wilde voortzetten. Uiteindelijk zou het podium er inderdaad anders gaan uitzien dan de voorgaande races. Bryan Burger lukte het net niet om nogmaals het podium te betreden, had hij een slechte dag wellicht? Paul Snip uit Bovenkarspel maakt daar dankbaar gebruik van door de derde plaats te pakken achter Wesley en Folkert van Texel. Sandy van der Pols werd tussen dit mannengeweld knap achtste in het forse deelnemersveld.

Jeugd 3
1: Folkert Jimmink en Sandy van der Pols
2: Wesley Damiaans
3: Paul Snip

Topklasse en Junioren

De koningsklasse werde afgelopen 2 keren gedomineerd door respectievelijk Sem Huitema en Thijs Zuurbier, daar baalden Bram de Waard en Henk van Vuure natuurlijk stevig van en beide mannen waren gebrand om Sem in Spaarnwoude de overwinning niet kado te doen. Thijs stond niet aan de start dus dat was al één podiumfavoriet minder om rekening mee te houden. Na de eerste ronde Kwam Sem als eerste door en noteerde daarmee als enige en ronde onder de 10 minuten. Sem werd op de voet gevolgd door Henk van Vuure en Jan van Soest. Bram de Waard verloor in de eerste ronde al zo’n 50 seconden en leek daarmee al kansloos voor het podium.
De tweede doorkomst was voor Henk, had die ouwe rot dan toch Sem achter zich gelaten? Ja en nee….Sem bleek lek gereden te zijn en verloor in de tweede ronde bijna 6 minuten. Na het plakken van zijn band werd hij toch nog knap dertiende in het klassement. De strijd om de podiumplaatsen leek na ronde 2 en 3 te gaan tussen Henk van Vuure, Jan van Soest, Staijn Appel en Sam de Nijs. Maar in ronde 4 en 5 werd het kaf van het koren gescheiden en pakte Henk een dikke 40 seconden per ronde en kon in ronde 6 zijn voorsprong vasthouden; hoogste trede voor Henk. De wedstrijd had ook te kampen met materiaalpech en enkele valpartijen. Tijdens de race begon het stevig te regenen waarna het parcours wat vetter en gladder werd.
Bij de junioren begon de race spannend 6 rijders gaven elkaar geen strobreedte ruimte maar in ronde 2 werd werd de race gedomineerd door 3 rijders en daarmee was het podium eigenlijk al beslist, mits de heren het materiaal en lijf heel zouden houden.
Menno don, Dave Huijsman en Sjors Jimmink pakten in de tweede ronde ongeveer één minuut op numero 4, Wout Koomen. Menno don bleek oppermachtig en vergrote zijn voorsprong per ronde, Dave Huijsman pakte op zijn beurt per ronde tijd op Sjors Jimmink en daarmee was de race eigenlijk gelopen koers voor de drie heren.