Het Grote KNWU FAQ

Het lidmaatschap van MTB-Noordwest was tot eind 2020 een goedkope manier om het KNWU basislidmaatschap voor een kalenderjaar verkrijgen. Maar het basislidmaatschap van de KNWU bestaat sinds eind 2020 niet meer.

Er zijn nu veel onduidelijkheden. Wij gaan ons beraden op hoe we het best kunnen omgaan met deze plotselinge veranderingen, en welke gevolgen het heeft voor de vereniging en onze leden. In de tussentijd hebben we hieronder de meestgestelde vragen al beantwoord.

Ik heb jullie email betreffende het KNWU lidmaatschap ontvangen. Ik ben (ook) donateur en wil dit graag blijven.

Je hoeft niets te doen, binnenkort ontvang je van ons de welbekende vernieuwings-mail waarmee je door middel van één (oké, misschien drie of vier) keer klikken je donateurschap kunt verlengen. Als klap op de vuurpijl kan je ook met, lang verwacht, toch gekomen, iDeal betalen

KNWU zegt: ‘het wordt goedkoper’, en MTB-Noordwest zegt: ‘het wordt fors duurder’. Hoe zit dat?

Je bent KNWU-lid omdat je wedstrijden of evenementen wilt rijden of aan trainingen wilt deelnemen. Dit betekent dat je vanaf 2021een startlicentie nodig hebt. Voorheen was een basislidmaatschap (plus verzekering) 14 euro en via ons 18,50 euro. Nu kost de startlicentie 32 euro zonder dat er een bijdrage voor de vereniging zelf in zit. Dat lijkt ons toch zeker een paar punten appeltaart duurder. De leden, de clubs en de lokale MTB routes schieten er überhaupt niets mee op.

Waarom verandert de KNWU de lidmaatschap- en tarievenstructuur?

Daar zijn verschillende redenen aangegeven door de KNWU in de communicatie met ons en in de officiële stukken. Belangrijkste reden is de toegenomen kosten voor de verzekering, zoals ook blijkt uit het financiële jaarverslag.

Kan ik met mijn 2020 basislidmaatschap (wat eindigt op 31-12-2020) alvast een (start)licentie kopen voor 2021? 

Nee, daarvoor moet je in 2021 lid zijn bij een KNWU vereniging. Als je rechtstreeks lid wordt bij de KNWU kan je met dat lidmaatschap alléén de startlicentie kopen. Als je lid wordt via een KNWU vereniging kan je kiezen tussen de startlicentie, één van de wedstrijdlicenties en kaderlicenties.

Is het ook mogelijk om per evenement/(club)wedstrijd een daglicentie te kopen?

De KNWU heeft aangegeven in de communicatie naar ons dat de daglicentie weer beschikbaar is. Het is alleen niet genoemd in hun recente communicatie naar de leden. Wat daarvan de reden is ons onbekend.

Ik ben na 1 oktober 2020 lid geworden bij MTB-Noordwest en dacht dat dit zou gelden voor 2021? 

Helaas bestaat het basislidmaatschap in de huidige vorm niet meer vanaf 1 januari 2021. Hierdoor kunnen wij jou vanaf 2021 ons ‘product’ dan niet meer leveren en krijg je binnenkort je geld terug. 

Lid bij MTB-Noordwest, donateur, lid bij de KNWU. Hoe zit dat nu precies?

Als je in 2021 lid bent van de KNWU (en een extra startlicentie koopt) kun je deelnemen aan wedstrijden, evenementen en trainingen. In het verleden was het veel goedkoper om dit lidmaatschap (met ‘startlicentie’) via MTB-Noordwest aan te schaffen. Het grootste deel van het lidmaatschapsgeld van 18,50 euro werd door MTB-Noordwest afgedragen aan de KNWU (14 euro) plus nog de jaarlijkse KNWU bijdrage; landelijk en aan het district. Het restantje kwam ten goede aan het onderhoud en aanleg van de routes. 
 
Het is niet mogelijk om lid te worden van MTB-Noordwest zonder dat wij een afdracht aan de KNWU betalen. Iedereen die graag het onderhoud en de aanleg van routes door MTB-Noordwest ondersteunt, maar geen KNWU-lid hoeft te worden, kan donateur worden. Van deze jaarlijkse donatie (vanaf 12,50 euro) komt 100% ten goede aan het onderhoud en de aanleg van lokale routes, en alles wat daarbij komt kijken.

Had ik geen inspraak moeten hebben in het wel of niet afmelden?

Dat hadden we graag gewild, maar daar was geen tijd voor. Het besluit is afgelopen week gecommuniceerd door de KNWU en per 1 januari ontstaat de betalingsverplichting voor MTB-Noordwest. Met een opzegtermijn van 4 weken hebben we geen tijd om onze processen en communicatie goed aan te passen aan deze omvangrijke wijziging. Door het afmelden creëren we tijd en staan wij niet voor voldongen feiten/betaalverplichtingen aan de KNWU en jullie niet aan ons. Op die manier komen wij het beste tegemoet aan jullie en onze belangen.

Wanneer komt het lidmaatschap bij MTB-Noordwest terug?

Door de deadlines van de KNWU is er weinig tijd om de wijzigingen goed in te voeren en te communiceren. Onze geautomatiseerde processen moeten bijvoorbeeld flink op de schop. Door het afmelden van de leden hebben wij en jij geen verplichting om het basislidmaatschap voor 2021 te betalen. We creëren hiermee tijd om te bepalen hoe we hier nu verder mee moeten gaan.

Is jouw vraag nog niet beantwoord?

Neem contact met ons op.

knwu flowchart