Nieuws: 2012: december

10-12-2012 Verslag Rabotop Schoorl 2012

De eerste Rabotop in Schoorl is een feit! Ondanks de toch wel twijfelachtige weersvoorspellingen hebben we onze belofte van 25 november: “een altijd droge zandgrond” redelijk kunnen nakomen……godzijdank!
Wij vonden het een fantastische dag; gezellige en gemoedelijke sfeer en prachtig spannende wedstrijden.

Zaterdag, tijdens het uitzetten van het parcours waren er al diverse rijders nieuwsgierig naar de het parcours. Op verzoek van Staatsbosbeheer hebben we het nieuwe stuk echter zo lang mogelijk geheim gehouden. Leuk voor de spanning onder deelnemers en overige rijders. Terwijl het uitzetten van het parcours zaterdag nog in een winterwonderland sfeer mocht plaatsvinden was zondagochtend alle sneeuw en ijs grotendeels verdwenen. Gelukkig maar want een wedstrijd rijden in half gesmolten sneeuw en ijs is geen pretje en gevaarlijk bovendien. Al snel werd duidelijk dat het een drukke en gezellige dag zou worden. Het was gezellig in en rond de inschrijvingstent. Veel nieuwsgierige “passanten” kwamen ook even buurten en kijken naar het nieuwe stuk parcours en draagden op deze manier hun steentje bij aan het inrijden van de route, thanks!

Rabotop Schoorl 2012 uitslagen

Rabotop 2012 Klassement na Schoorl

Een film, nog een film, nog een leuke film en een film van de jeugd.

Funklasse

de funklassers mochten als eerste aan de bak de gehele race werd gedomineerd door de heren Peerke Reijnders, Michael Emmerik en Bas Bugel. De gehele race reed dit drietal op kop gevolgd door een groepje met daarin o.a Willem v/d Vlugt, Sander Vonk, Erik Peet en de sterk rijdende Joffrey Bruin. Aan het einde van de wedstrijd leek het nog even of dit groepje aansluiting zou vinden bij de 3 koplopers maar toen de 3 heren dit in de smiezen kregen gaven ze in de laatste ronde nog even gas en legden deze 15 seconden sneller af dan de achtervolgers….overmacht heet dat. Deze versnelling was voor 1 van de 3 koplopers, Bas Bugel, teveel van het goede en hij moest Michael en Peerke laten gaan in deze laatste ronde. Michael Emmerik, die veel kopwerk verrichte moest het in de sprint a deux nipt afleggen tegen de man van Texel; Peerke Reijnders. Peerke was de sjaak op de boot terug en moest van zijn prijzengeld trakteren.

Dames

Bij de dames stond Rozanne Slik aan de start……uitgaande van de Rabotops waar Rozanne aan meedeed was de strijd op papier al gestreden…immers alledrie de Rabotops waar ze tot nu toe aan meedeed won ze. Maar een nieuwe wedstrijd met nieuwe kansen garandeert niets….ook Annemarie Kranenburg, Pernilla van Rozelaar, Nienke van Haaster en Laura van Regenmortel stonden aan de start. Omdat Simone Betsema afwezig was lagen er kansen voor klassementsleider Annemarie Kranenburg om haar voorsprong te vergroten op Esmee Niewold en Pernilla van Rozelaar. Zoals verwacht lag Rozanne van meet af aan op kop en heeft ze deze koppositie niet meer afgestaan. Ze heeft dan ook waarschijnlijk niets gemerkt van de felle strijd achter haar tussen Pernilla en Annemarie. Pernilla bouwde haar voorsprong op in de eerste 2 rondes en heeft deze vervolgens niet meer uit handen gegeven. op de meet bleek dat ze 14 seconden voorsprong had op Annemarie.

Topklasse

In het startvak van de topklasse stond een deelnemersveld wat niet zou misstaan bij een nationale wedstrijd; Tim Lemmers, Roy Beukers, Thijs Zuurbier, Robbert de Nijs, Jody en Mike Tesselaar en Bram Rood. Zelfs Weg- en baanwielrenner Matthé Pronk had zijn dunnen banden omgeruild voor dikke en werd knap zeventiende. Al direct na de start werd de race harde gemaakt door Robbert en Jody met een eerste rondetijd van 9 minuten. Zo’n 27 km/h gemiddeld op het parcours met scherpe bochten, stevige klimmen, veel singletrack en de zanderige, sompige Bokkenweide. In ronde 3 reed Bram Rood het gat naar de 2 koplopers dicht en was eigenlijk al duidelijk welke mountainbikers het podium zouden betreden na de finish. Alleen wie op welke trede zou staan was nog onduidelijk. De laatste ronde voerden Jody en Bram het tempo nog even op waarop Robbert een klein gaatje moest laten vallen wat hij niet meer dicht kreeg. Het werd een sprint op “Het Laantje” waarin Bram de rapste bleek.

Junioren

Bij de junioren is het dit Seizoen Sven Burger die de scepter zwaait. Tot nu toe had hij alle 6 de wedstrijden gewonnen, waarmee ik eigenlijk al iets verklap.
Robin Prigge stond vandaag wederom aan de start(2de plek in Quelderduyn) Ook Rob Zuidweg stond uiteraard aan de start evenals Wouter van Tatenhove. Enzo Deroma uit Alkmaar, al goed voor 2 podiumplekken dit jaar ontbrak op zijn thuisparcours. Al in de eerste 2 rondes werd duidelijk dat Robin, Sven en Rob de sterksten waren, ze reden ronde op ronde weg van de gebroeders van Tatenhove en de strijd om de hoogste trede kon beginnen voor het trio aan de leiding. Uiteindelijk moest Sven genoegen nemen met plek 2 omdat Robin in de laatste ronde zijn snelste rondetijd noteerde, een geweldige inhaalrace maakte en zodoende de eerste plek pakte met maar 1 seconde voorsprong. Rob werd knap derde op anderhalve minuut van Sven en ruim 4 minuten voorsprong op Christiaan van Tatenhove.

Jeugd-3

Zou Sjors Jimmink net als op Texel weer de eerste prijs pakken? Uiteraard was kevin van der Pols, van die vader met die luide stem…… gebrand op de overwinning op zijn thuisparcours. Maar ook Gijs Burger en Wout Komen waren gebrand op een podiumplaats. En wat kon Sam de Nijs doen? Hij kent het parcours immers als de binnenzijde van zijn fietsbroekzak. Het beloofde een spannende strijd te worden in de Schoorlse duinen. Het parcours was wat ingekort maar uiteraard zat het spectaculaire nieuwe gedeelte er wel in. Uiteindelijk, na een spannende race, waren het toch de locals die de beste prijzen mee naar huis mochten nemen. Kevin won, gevolgd door Sam en op de derde plek de man van Texel; Sjors Jimmink. Marjolein Zuidema was de eerste dame met een twaalfde plek, haar beste klassering tussen de mannen dit seizoen. Hiermee verstevigde ze haar zevende plek in het algemeen klassement.

Jeugd-2

In deze categorie leek Bryan Burger superieur in de eerste 5 races, maar afgelopen keer op Texel moest hij toch zijn meerdere erkennen in Folkert Jimmink….van Texel.
Zou Folkert deze keer weer zegevieren, Schoorl lijkt immers erg op Texel qua parcours en ondergrond. Maar uiteraard was de locale meid Sandy van der Pols(2de in het algemeen klassement) ook gebrand op deze thuiswedstrijd. Kay Apeldoorn reed de laatste 2 wedstrijden net geen podium en Kay was dus ook gebrand om bij de eerste 3 te rijden. Het beloofde weer een felle strijd te worden. Onder luide aanmoediging van de ouders werd er gestart aan de race over uiteindelijk 5 rondes op het gevarieerde parcours. Net als bij de vorige wedstrijd op Texel bleek Folkert toch de snelste te zijn, Bryan werd tweede en Kay pakt zijn felbegeerde podiumplek. Sandy van der Pols pakte de eerste plaats bij de meiden en een 5de plek overall en moet in Enkhuizen nog flink aan de bak om haar 2de plek overall te handhaven. Debutant in de Rabotop Jordi Coen werd knap vierde.

Jeugd-1

Ook bij de jeugd-1 is het podium vaak gevuld met de dezelfde koppen, Binck Burger, Scott Baijs en Chris van Stralen verdelen vaak de podiumplekken. Binck en Scott strijden meestal om plek 1 en 2 terwijl Chris dit seizoen al 4 keer derde is geworden. Lokale rijder Dylan Schaper, in Petten knap tweede, was natuurlijk gebrand om goed te presteren in zijn achtertuin. Opvallende naam was die van Ryjder Essenfeld uit New Brunswick in Amerika, een internationale wedstrijd dus. Na 20 minuten koers door o.a een stuk modder singletrack hadden de heren en dames 4 rondes afgelegd. Uiteindelijk werden de eerste 2 plekken een kopie van Texel; Binck en Scott. De derde plaats ging voor de vijfde keer dit seizoen naar Chris van Stralen. Als er een r egelmatigheidsklassement zou bestaan……….Marijn Schaper werd tussen dit geweld knap vijfde op zijn vaste trainingsrondje. Eerste bij de meiden was Donna Ruska. Amerikaan Ryjder werd in zijn tweede Rabtopwedstrijd knap elfde, 4 plekken hoger dan in Petten.

13-12-2012 Kappen in Schoorl

Maandag 7 januari zullen de kapwerkzaamheden van het verbrande gedeelte in de Schoorlse duinen beginnen. Ook zal er op en rond de mountainbikeroute gekapt gaan worden waardoor deze tijdelijk omgeleid zal worden via het fietspad.

De kap van de bomen en het verwijderen van de stronken

Het plan is, zoals het er nu naar uitziet, als volgt:
Het verbrande gedeelte van grofweg de Berenkuil tot aan De Kerf zal in fases gekapt worden en uiteindelijk veranderen in stuifduinen.(zie ook dit artikel op onze Facebook pagina) Als de machines in de buurt van de mountainbikeroute komen zal deze tijdelijk worden omgeleid mbv bordjes zoals je ziet op de foto hiernaast. Tijdens de kap blijven de stronken van de bomen in eerste instantie in de grond zitten. Deze stronken zullen uiteindelijk ook verwijderd worden. Wanneer de stronken verwijderd worden is nog niet bekend. Als de kap helemaal klaar is gaat de route weer open totdat de stronken verwijderd worden.

Het verdwijnen van een deel van de huidige route

Als de stronken verwijderd worden is het gedaan met het westelijke gedeelte van de route, het stuk mountainbikeroute ten westen van de geasfalteerde Julianalaan zal dan definitief gesloten worden…..sniksnik, via de Julianalaan kan je dan naar het zuiden rijden en bij de kruising met de Blijdensteinsweg de huidige route weer oppikken. Ook kan je gebruik maken van de onverharde verbinding van de Niels Blink naar de Blijdensteinsweg. Deze verbinding is nu trouwens al legaal te rijden. Uiteraard zullen beide alternatieven mbv pijlen duidelijk worden aangegeven op de route.

De nieuwe route

Wij hopen dat de nieuwe route gerealiseerd is voordat het westelijk deel van de huidige route definitief komt te vervallen zodat we niet tijdelijk met een half rondje blijven zitten. Niets is echter zeker in het leven dus garantie tot de deur…..:-)
De route is tot in detail uitgewerkt, echter nog niet zichtbaar in het terrein, en akkoord bevonden door de boswachter monitoring van Staatsbosbeheer, deze toetst alles aan de Natura2000 wetgeving.
Wij doen er alles aan om samen met Staatsbosbeheer de vergunningsaanvraag zo goed mogelijk voor te bereiden en proberen deze nog dit jaar en anders begin volgend jaar naar de provincie te sturen. Normaal gesproken duurt het dan 13 weken voordat er een antwoord komt.
Zodra wij meer weten lees je dat uiteraard hier of op onze Facebook pagina.

18-12-2012 D-Day 100% strandrace 22-12

Op zaterdag 22 december vindt in Castricum aan zee bij strandpaviljoen Deining de tweede editie van D-Day 100% strandrace plaats; een mountainbikerace met als doel geld inzamelen voor Stichting Terre. Dit jaar is de strandrace losgekoppeld van de benefietavond die plaatsvindt op 23 februari 2013.

De burgemeester van Castricum, de heer Mans, geeft om 14.00 uur het startschot van het sportieve evenement bij strandpaviljoen Deining.
Stichting Terre heeft ten doel wetenschappelijk onderzoek naar behandeling en genezing van het Rett Syndroom financieel te ondersteunen. Daarnaast wil de stichting deelname aan onderzoek en therapie ter bestrijding van de symptomen veroorzaakt door het Rett Syndroom voor patiënten in Nederland mogelijk maken. Het Rett Syndroom is een aangeboren aandoening die vrijwel alleen bij meisjes voorkomt en die leidt tot ernstige geestelijke en lichamelijke invaliditeit. De totale opbrengst van Deining D-Day 100% strandrace gaat naar de stichting. Er wordt nog gezocht naar deelnemers én sponsors. 
De strandrace is bedoeld voor recreanten en wedstrijdrenners en wordt onderverdeeld in een Junioren, senioren en veteranen Klassement met allen een dames- en herenklassement. Inschrijfgeld is 17,50 euro inclusief koffie/thee en na afloop een kop snert (daginschrijving is 20,00 euro). De startnummers worden afgegeven bij aanvang. De afstand bedraagt 38 kilometer: Castricum - Egmond Binnen - Wijk aan Zee - Egmond Binnen - Castricum.

Inschrijven kan via www.deiningcastricum.nl.

Stuur voor vragen een mail naar info@deiningcastricum.nl of bel 0251-674101.

18-12-2012 Bike Action oliebollentocht 30-12

Op zondag 30 december 2012 organiseert Bike Action in samenwerking met Bike Sports een Oliebollentocht, waarbij de deelnemers onder begeleiding van gidsen door het PWN gebied tussen Bergen en Egmond worden geleid.

Er worden twee groepen gemaakt, waarbij een ieder de groep kan uitzoeken die het beste bij zijn/haar tempo past. Er wordt gestart op het parkeerterrein voor Restaurant Duinvermaak om half 9 ‘s ochtends waar wij 2 uur later weer terugkomen om aan te schuiven voor koffie en oliebollen. Deelname is gratis, maar graag wel van tevoren opgeven bij Bike Action via de mail zodat wij rekening kunnen houden met het aantal deelnemers.

19-12-2012 MTB-Noordwest kleding passen

In de kerstvakantie kan je wederom MTB-Noordwest mountainbikekleding passen.
Begin 2013 gaan we weer MTB-Noordwest mountainbikekleding bestellen.(je mag het ook op de racefiets aan….) Matong, onze kledingleverancier is tevens sponsor van MTB-Noordwest dus kleding kopen komt ten goede aan de vereniging en dus aan onderhoud/aanleg van Mountainbikeroutes.

In de kerstvakantie kan je passen bij onderstaande MTB-Noordwest sponsoren:

Beukers Bike Centre van 21-12 t/m 27-12

Ir. vd Banstraat 12-14
1755 NN Petten
0226-381367
www.beukersbikecentre.nl

DiTec/WheelTec van 28-12 t/m 03-01

Dorpsstraat 580
1723HJ Noord-Scharwoude
0226-341212
www.ditec2wielers.nl

Check de openingstijden van onze sponsoren op de website.
Na het passen kan je de kleding bestellen in onze superdeluxe shop

30-12-2012 Bike Action feest 23 maart

EDIT 30-01-2013
Het Bike Action feest van 9 februari is verplaatst in verband met de Dijk tot Dijk race en de Supersunday op Texel op zondag 10 februari. De nieuwe datum voor het feest is zaterdag 23 maart. De originele kaartjes blijven geldig en 5 euro per verkochte kaart gaat nog steeds naar de aanleg van de nieuwe mountainbikeorute in Schoorl.

Zaterdag 23 maart is het weer zover; het derde Bike Action feest. Altijd gezellig; slap ouwehoeren met gelijkgestemden onder het genot van een hapje en drankje.
Dit jaar is het thema: “Drinken voor Schoorl”…….immers van ieder verkocht toegangsbewijs gaat € 5,- naar de aanleg van de nieuwe route in Schoorl…..voor de snelle rekenaars; er zijn 75 tickets beschikbaar dus kan er € 375,- richting het nieuwe parcours gaan.De kaartverkoop voor het Bike Action feest is inmiddels gestart. Op zaterdag 23 maart vindt het 3e Bike Action feest plaats in cafe Jinx in Alkmaar. Een superleuk feest van fietsers voor fietsers en aanhang. DE plek waar je nieuwe fietsideeën voor de zomervakantie op kan doen of in contact kan komen met mede fietsers (m/v) om zo samen de kilometers op het asfalt of in terrein af te leggen.
De avond start om 20.30h en zal rond 01.00h worden afgesloten. Kaarten zijn te koop in de winkel van Bike Action voor € 25, hiervoor kan je de hele avond drinken en van de hapjes en gezelligheid genieten.
Er zijn maximaal 75 kaarten te koop, waarbij geldt OP = OP.
Cafe Jinx
Hekelstraat 30
1811 BM Alkmaar