Nieuws: 2012: maart

01-03-2012 MyLaps Prochips te koop

Dit is je laatste kans om voor € 75 een MyLaps Prochip aan te schaffen. De normale prijs is € 95….dus grijp je kans.

€ 75 is veel geld, maar hoe duur is duur?

In de prochip zit een batterijtje, de levensduur van dit batterijtje is volgens Mylaps 120.000 passages met een verwachte levensduur van 5 jaar, in verband met de batterij die in de chip zit. Deze batterij is niet vervangbaar en 5 jaar is een gemiddelde. Werkt de ProChip binnen 5 jaar niet meer goed, dan komen wij met een voorstel voor een nieuwe chip met een aanzienlijke korting.
Een doorsnee Rabotop wedstrijd telt 6 ronden/passages dus de snelle rekenaars onder u zullen kunnen becijferen dat de prochip in principe tot ver na je pensioen zijn werk blijft doen. Ok, dit is natuurlijk niet helemaal waar maar de beste referentie zijn de marathonschaatsers waarvan er meerdere zijn die al 5 jaar met hun prochip wedstrijden schaatsen. En voor de rekenaars, een marathon is 100 rondjes dus heeft een schaatser in een wedstrijd net zoveel passages als een doorsnee mountainbiker in een heel jaar.

Ik dwaal af, het gaat er om of € 75 (te)veel geld is voor de prochip? Het is veel geld maar als je het uitsmeert over 7 jaar valt het eigenlijk wel weer mee. Het is in ieder geval veel goedkoper dan telkens huren, vooral omdat wij volgend jaar de prijs van de huurchip verhogen naar tussen de 3-5 euro.
En we gaan de eigenchipbezitters bevoordelen bij de inschrijving van onze evenementen zoals de 5 van Schoorl!! Ook is de wens van Staatsbosbeheer en MTB-Noordwest om in de toekomst een vaste lus in het parcours van Schoorl aan te schaffen.

Heb je interesse in een ProChip transponder stuur ons dan een email vóór 5 maart.

02-03-2012 De overkapping op de Paardenweide

Een “lang” gekoesterde droom is gisteren in vervulling gegaan…een overkapping van de onderhoudscontainer op de Paardenweide en de ruimte ernaast. Aangezien de onderhoudscontainer enigzins lekte en veel last heeft(en hopelijk had) van condens hadden we al snel besloten dat er een extra dakje op moest komen. Staatsbosbeheer wilde de tussenruimte graag overkappen zodat de uitrijwagen voor snippers droog zou staan.

Staatsbosbeheer heeft de golfplaten geregeld. Schouten Coolsupport sponsorde de balken en timmerman/meubelmaker Guus Kuijper kwam ons helpen met een bus vol leuke en erg handige apparatuur en uiteraard zijn vakkunde.
Gistermiddag hebben we de klus grotendeels geklaard. Balkenframe gemaakt met voldoende afschot en vervolgens de platen erop. De platen moeten alleen nog vastgezet worden en dan kan de natte maand maart wat ons betreft beginnen!!! Het gereedschap staat nu lekker droog!

02-03-2012 Koen naar Mitsubishi

Mitsubishi mountainbiketeam versterkt zich met Koen van Haaster. De 23-jarige Alkmaarse mountainbiker Koen van Haaster rijdt komend seizoen voor het Mitsubishi mountainbiketeam.

De student ‘Voeding en Diëtiek’ boekte jaarlijks progressie en reed afgelopen seizoen een paar mooie uitslagen. Met name in de mountainbike marathons belande hij een paar maal op het podium. Bij Mitsubishi wordt hij teamgenoot van onder meer Ramses Bekkenk en Bram Rood.

Koen is enthousiast en hoopt zijn progressiecurve, mede door input van de ervaren mannen van het Mitsubishi mountainbiketeam Ramses Bekkenk en Bram Rood, nog wat steiler naar boven te kunnen bijbuigen.

Wil je Koen in actie zien en een handtekening scoren? 6 april rijdt hij mee in De 5 van Schoorl.

Op de foto hiernaast zie je Koen in actie tijdens de Geestmerabacht estafette nog in zijn “oude” tenue…..nieuwe actiefoto’s zijn nog niet beschikbaar helaas…

06-03-2012 ALV en Fotospeurtocht

Eens per jaar hoort elke vereniging verantwoording aan zijn leden af te leggen en de plannen voor het komende jaar te presenteren. En zo hield MTB-Noordwest zaterdag 3 maart zijn eerste jaarvergadering. Nou zijn er maar weinig leden van sportverenigingen echt heel geïnteresseerd hoe dat nou allemaal gegaan is het afgelopen jaar. Bovendien zijn onze bikers al goed op de hoogte gehouden via de website, Facebook en Twitter. Daarom was het toch nog een hele verrassing dat er zo’n dertig leden in het bijzaaltje van het Duinvermaak het wel en wee van het achterliggende jaar hebben aangehoord en daar vragen over stelden en suggesties deden! Het meeste is dus wel bekend, de club is financieel gezond, is heel actief en staat op zeer goede voet met iedereen. Mochten er leden zijn die meer willen weten, dan kunnen ze inzage krijgen in het jaarverslag, verkrijgbaar bij de secretaris.

De dag werd vrolijk begonnen met een strak georganiseerde fotospeurtocht. Er werd verzameld bij de bikehut (met nieuw afdak!) op de Paardenweide. Aan de hand van een tiental foto’s kon je een route door het gebied van het PWN en SBB uitzetten. De plaatjes waren in een cirkel van ongeveer 6 kilometer rond de Paardenweide geschoten. Als je het slim deed was het mogelijk om op een route van zo’n 25 kilometer de lokaties te vinden. Daar moest dan een foto gemaakt worden van de bewuste plek of het afgebeelde voorwerp. Of beest. De meeste bikers blijken goed thuis in het duin. Op een enkele ding of dier na werd bijna alles gevonden. Niet iedere groep van 4 of 5 fietsers nam dezelfde route. Er is bepaald niet echt achter elkaar aan gepeddeld en dan is het toch opmerkelijk dat er zoveel werd herkend. De winnende groep, De Wouters, werd verblijd met een lekkere fles sportdrank (kabouterbier van La Chouffe). Heel origineel, zo’n fotospeurtocht! Dat zou best een keer nog groter aangepakt kunnen worden.

09-03-2012 Onderhoud Geestmerambacht

Om op 20 mei tijdens De Zeeleeuw 4-uurs estafette Geestmerambacht een zo optimaal mogelijk parcours te hebben gaan we op zaterdagmiddag 24 maart van 13.00 uur tot 16.00 uur zand kruien op het parcours van de route in het Geestmerambacht. 

Ook hopen we met deze vrijwilligersdag dat de route in nattere periodes ook langzaam-aan beter word. De beheerder is zeer enthousiast over het zgn. stierenzand en ook wij zien dat het inderdaad goed werkt op veel plekken…..maar we zijn er nog niet….

MTB-De Zeeleeuw organiseert dit jaar de 4-uurs estafette, MTB-Noordwest faciliteert diverse zaken.
Deze vrijwilligersmiddag word door MTB-De Zeeleeuw georganiseerd.

Meld je dus aan door een mail te sturen naar MTB-De Zeeleeuw.
Vermeld ook of je een kruiwagen, schep en/of hark mee kan nemen.

We verzamelen bij Molengroet en gaan de grote hopen zand met kruiwagens op de singletracks aanbrengen, vervolgens harken en plat stampen. Daarvoor hebben we veel vrijwilligers nodig die ons willen helpen.  Wij zorgen voor thee, fris , koeken en koffie. Laat ons niet in de steek en kom ook. 

Ook zoeken we nog vrijwilligers voor de 4-uurs estafette op 20 mei.

Alvast dank!
Namens MTB-Noordwest en Pim de Waard/MTB-De Zeeleeuw

09-03-2012 MTB/race testdag Twiske

MTB-Twiske organiseert op 1 april(Geen Grap!!!) een grootse testdag in recreatiegebied het Twiske. Locatie: de Twiskepoort, het groene recreatiecentrum op 10 minuten afstand van Amsterdam, Zaandam en Purmerend.
De laatste informatie over de testdag vind je op MTB-Twiske.

Een leuke dag waar de beste wielerzaken uit de omgeving hun waar tonen en je in de gelegenheid stellen om diverse merken en modellen, mountainbikes en racefietsen, te testen. Toegang is gratis, het testen is gratis en er zijn diverse gratis activiteiten voor jong en oud .
O.a. de volgende merken fietsen en accessoires zullen te zien en in veel gevallen ook te testen zijn: Giant, Cannondale, De Rosa, Kona, Cube, Bulls, Focus, Liteville, Van Nicholas, Santos, Fizik, Bryton, Lezyne, De Marchi kleding, Dextro en meer.

Het Twiske leent zich uitstekend om een of enkele racefietsen te testen, mooie natuur, goede fietspaden en weinig verkeer. Een rondje Twiske is ongeveer 9 km en kent enkele rechte stukken waar je eens lekker kunt aanzetten, maar houd altijd rekening met andere recreanten!

In het Twiske liggen 2 vaste mountainbikeroutes en voor de testdag komt daar 1 nieuwe route bij, namelijk op het terrein van De Twiskepoort.
Op het terrein van De Twiskepoort zetten we een testparkoers uit voor de mountainbike. Op dit testparkoers organiseren we aan het eind van de dag (zo rond 14.00 uur) een mountainbikewedstrijd voor iedereen vanaf 14 jaar. Deelname is gratis en er zijn bekers voor de nummer 1 tot 3 en er zijn bekers voor de beste 40+er en 50+er.

Vereniging MTB-Noordwest organiseert samen met stichting MTB-Twiske mountainbike trainingen voor de jeugd in Het Twiske. Startpunt is doorgaans het terrein van De Twiskepoort. Tijdens de testdag mag je onder toezicht van je vader of moeder met je eigen mountainbike of met een verenigingsmountainbike deze uitdagende sport proberen. Op het terrein van de Twiskepoort vind je diverse kunstmatige hindernissen, zoals een wip, speciaal bedoeld voor het jeugdmountainbiken maar ook heel leerzaam voor de oudere jeugd.
Naast dit alles is er ook nog de mogelijkheid om een trialbike uit te proberen, de Onza Zoot met 24 inch wielen. Naast de trialfiets bieden we jullie ook de mogelijkheid om hindernissen, zoals een dikke boomstam, met de mountainbike te overwinnen. Hoe je dat doet leggen we je graag uit!

12-03-2012 rijtechniek clinic Patrick Smit

Ooit leerde je fietsen van je vader, eerst met zijwieltjes en daarna zonder…. Vanaf dat punt ben je waarschijnlijk door vallen en weer opstaan wijzer geworden en heb je jezelf één en ander aangeleerd en gaat mountainbiken je best wel goed af…………..
Maar hoe is het nou echt met je rijtechniek gesteld?

Waarschijnlijk komen jullie inmiddels wel aardig rond op de diverse parcoursen in de regio en in den lande en ben je van mening dat je een aardige rijtechniek hebt…
Hoe zou een professional daar tegenaan kijken?
Wat heb je jezelf aangeleerd, is dit wel de juiste techniek?

Wij hebben Patrick Smit bereid gevonden om voor MTB-Noordwest een tweetal clinics te verzorgen om bij jullie de puntjes op de “i” te zetten. Patrick heeft 22 jaar ervaring op de MTB en is naast professional trialrijder de snelste rijder op de afdaling van De Nok.
Hij kan als geen ander je techniek analyseren en verbeteren. Met een betere rijtechniek ga je sneller, makkelijker, relaxter en zelfverzekerder rijden en voorkom je vervelende blessures en valpartijen.

Programma

Patrick gaat 2 clinics verzorgen op 31 maart en 1 april. Je kunt dus kiezen welke datum je het beste uitkomt.
We verzamelen om 10 uur op de parkeerplaats voor Restaurant Duinvermaak. Vanaf daar fietsen we zo’n 5 minuten naar een “speciaal ingerichte” lokatie voor de kennismaking, theorie en warming-up.
De volgende aspecten zullen o.a. aan bod komen: algemene rijtechniek en houding, balans, obstakels, bochten, de bunnyhop, drops en het omzetten van de mountainbike.
Dit alles op je eigen mountainbike…..
Vervolgens zullen we deze techniek in de praktijk brengen op enkele gedeeltes van het Schoorlse mountainbike parcours.

informatie

Tijdens de clinic is een HELM VERPLICHT en SPD pedalen zijn zeer aan te bevelen. De kosten voor de clinic van zo’n 2 uur bedragen € 20,- waarvan € 5,- rechtstreeks ten goede komt aan het parcoursonderhoud.
Voor meer informatie en inschrijven voor één van de clinics stuur je Patrick een email. Vermeld bij inschrijving je: naam, leeftijd en telefoonnummer.

14-03-2012 Nightbike Geestmerambacht

Nightbiken is hot…en zeg nou zelf; wat is er leuker dan in het pikkedonker met een goed lampje door de bossen te crossen? Op zaterdag 2 juni is het zover van 23:00H tot 01:00H kun je jezelf uitleven op het uitdagende parcours van Geestmerambacht.

MTB-Noordwest verzorgt bij dit evenement de MyLaps tijdsregistratie etc.. Het is een wedstrijd die uiteraard geheel in het donker verreden wordt, op een parcours van 3,6 km.
Technische gedeeltes zullen aangegeven worden met lichtstaafjes voor een kleurrijk effect en parcours aanduiding.Van de deelnemers wordt verwacht dat ze enige ervaring hebben met een nightride en uiteraard in het bezit zijn van een goed werkende lamp die voldoende licht geeft om veilig te kunnen bikken.

organisatie

De organisatie ligt in handen van 5 studenten van het CIOS. Één van deze studenten is de, in de regio, bekende biker Thijs Bogaards van het Bike Action Team. Thijs is op vele fronten actief in de MTB-sport.

voorwaarden voor deelname

-een helm is verplicht
-een goed werkende lamp met voldoende opbrengst….dus niet een simpel led-lampje
-ondanks dat een verzekering verplicht is rij je uiteraard geheel op eigen risico. De organisatie is niet verantwoordelijk voor schade aan mens en materiaal.

inschrijving

De inschrijfkosten voor de Nightbike bedragen € 10,- dit is inclusief een MyLaps Chip.
Schrijf je snel in, want er is maar plek voor 100 deelnemers.
Inschrijven voor de Nightbike Geestmerambacht doe je door onderstaande tekst te kopiëren en te plakken in een email en daarna de gegevens in te vullen. Verstuur deze email vervolgens naar de organisatie.
Na inschrijving ontvangt een bevestigingsmail met daarin verdere informatie en de betalingsgegevens.

  • Naam:
  • Achternaam:
  • KNWU basislidmaatschapsnummer:
  • MyLaps prochip nummer als je die hebt:
    Hierbij ga ik akkoord met de bovengenoemde voorwaarden.

Voor verdere vragen, opmerkingen of sponsoring…stuur de organisatie een email
Thijs Bogaards, Laura Gleijm, Fenna Venema, Myrna Hendriks en Luigino Bont

15-03-2012 Bryton GPS avond

Nooit meer verdwalen! Nieuwe routes maken! Online je fietsprestaties en gereden routes delen met je vrienden! Wat zijn GPX bestanden?

Wil je alles weten over Gps op je fiets kom dan woensdagavond 21 Maart naar Bike Action Alkmaar. We hebben deze keer GPS specialist van Bryton in huis. Er wordt tekst en uitleg gegeven over alle in en outs van Bryton navigatiesystemen. Interessant als je er over nadenkt om navigatie aan te schaffen maar ook als je al in bezit bent van een Bryton en je meer functies en mogelijkheden wilt ontdekken.
Er wordt o.a. ingegaan op; welke soort navigatie past bij jouw rijstijl en gebruik, hoe je routes maakt via knooppuntnetwerken maar ook hoe je GPX files van andere sites op je Bryton plaatst.

Kortom een leuke informatieve avond waar je ook andere fietsers kunt ontmoeten routes kunt delen en over fietsen kunt lullen.

Locatie: Bike Action Zilverstraat 6, Alkmaar
Aanvang: 19.30
Toegang: gratis

26-03-2012 Team Kevin @ Duchenne heroes

Duchenne Heroes, wie heeft er niet van deze tocht gehoord? Vanaf heden zullen wij de verrichtingen van Armand Jansen en Klaas Groot volgen. Alle belevenissen kunnen gevolgd worden via MTB-Noordwest.
Onderstaand de eerste column.

Duchenne Heroes 2012
Op zondag 9 september a.s. sta ik (Armand Jansen, 44 jaar, woonachtig in Heiloo en sinds een groot aantal jaren besmet met het moutainbike-virus) in het Luxemburgse plaatsje Wiltz voor de 4e keer samen met mijn ex-collega en goede vriend Klaas Groot aan de start van de 7e editie van Duchenne Heroes. Duchenne Heroes is een zware mountainbiketocht van Luxemburg naar Nederland voor het goede doel: de strijd tegen de ziekte van Duchenne.
De Duchenne Heroes-mountainbiketocht bestaat uit 7 zware etappes, door 4 verschillende landen, van Luxemburg naar Nederland. Per dag leggen de deelnemers gemiddeld 100 km af over vaak unieke mountainbiketracks.
Duchenne Heroes biken voor kinderen met Duchenne spierdystrofie. Dit is een wrede spierziekte, waarbij door een genfout de spieren langzaam afbreken. De ziekte van Duchenne heeft impact op álles. Het komt vooral voor bij jongens. Als peuter kunnen zij fysiek niet meekomen. Ze vallen vaak, breken veel. Rond hun twaalfde kunnen ze vaak niet meer lopen. De spierkracht blijft afnemen tot de jongens niet meer zelfstandig kunnen eten, geen bladzijde meer kunnen omslaan, zich niet meer kunnen aankleden en ’s nachts tot wel acht keer omgedraaid moeten worden. Uiteindelijk verzwakken ook de ademhalingsspieren en de hartspier. Dat maakt de ziekte dodelijk: vaak worden de jongens niet ouder dan dertig jaar.
Elke biker werft minstens 2500 euro aan sponsorgeld voor het Duchenne Parent Project. Deze organisatie is opgericht door ouders om het wetenschappelijk onderzoek naar een genezing of behandeling te versnellen.
De komende tijd zal ik jullie d.m.v. deze columns deelgenoot maken van onze voorbereidingen en trainingen voor Duchenne Heroes 2012. Vanuit de startplaats Wiltz tot aan de finish in Nijmegen op 15 september a.s. moeten er nl. 700 km, ruim 11000 hm en 4 landen overwonnen worden. Redenen genoeg om goed voorbereid aan de start te staan.
Mijn eigen basis voor DH leg ik bij de net gestarte marathontrainingsgroepen van MTB de Zeeleeuw aangevuld met diverse (duur-)trainingen en verschillende toertochten op racefiets en mountainbike, maar daarover de volgende keer meer…..
Mocht je meer willen weten, kijk dan op www.teamkevin.nl
Mailen mag natuurlijk ook.
Tot de volgende keer!
Grt. Team Kevin

Bijschrift foto: Team Kevin in de samenstelling van 2009. Klaas(links) & Armand.

26-03-2012 Parcoursonderhoud Geestmerambacht

Van onze verslaggever…
Ik kom nu al een paar jaar op het MTB parcours van Geestmerambacht. In het begin had ik er een hekel aan. Al die korte verraderlijke bochtjes, laaghangende takken en boomstronken waar ik altijd ¬met mijn trapper achter bleef hangen. Regelmatig kwam ik geschaafd thuis. Het ergste was nog de modder.

Met mijn Rohloffnaaf en hydraulische velgremmen kon dat geen excuus zijn om niet een rondje te gaan doen. Helaas de modder won het van mij en ik kwam pas terug als er weer een voorjaarsdroogte aan de gang was. In de afgelopen jaren zag je het parcours langzaam verbeteren. Er werd meer gesnoeid, boomstronken verdwenen en modderkuilen werden gevuld met zand. Het parcours werd steeds beter berijdbaar zeker in een natte periode. Ik pak nu steeds vaker een rondje mee op weg naar het MTB parcours van Schoorl. Eventjes trainen op concentratie noem ik het zelf. Bochten goed doorkijken, remmen en schakelen. Eigenlijk leer ik hier de basis.
Vorig jaar kwam daar een nieuwe dimensie bij. Mijn zoon Gijs van drie op zijn 12” MTBtje ging mee. Ik was zo trots als een pauw en hij vond het nog leuk ook behalve de modder. Nu we een paar weken van droog weer hebben gehad kom ik er weer iedere week. Ook zie ik dat er door de beheerder actief onderhoud wordt gepleegd. Er wordt flink gekapt, zodat door de zon en wind het parcours beter droogt. Ook worden er door vrijwilligers modderkuilen gedicht met zand. Na een oproep van MTB-Noordwest en MTB-deZeeleeuw om een paar uur te gaan zand kruien heb ik me ook aangemeld als vrijwilliger. Enerzijds omdat ik mezelf moreel verplicht voel, anderzijds om weer nieuwe mensen te ontmoeten met dezelfde hobby en passie. Om mijn zoon te besmetten met het MTB virus besloot ik hem ook die dag mee te nemen. Een middagje met zijn kruiwagen spelen vond hij vast leuk.
Op een mooie zomerse zaterdagmiddag stonden er een stuk of vijftien man en vrouw met kruiwagen en schep te wachten. De beheerder van het Geestmerambacht had op strategische plekken flinke hopen zand neergelegd. Stierenzand nog wel. Nog nooit van gehoord maar het moest de nachtmerrie van modder zijn. Het doel van die dag was de Noordwest hoek (hoe toepasselijk) van het parcours. Dit gedeelte vermeed ik al een paar weken met mijn mountainbike. Hier was namelijk niet door de modder heen te komen. In eerste instantie dacht ik dat we alleen maar gaten gingen vullen maar dit hele gedeelte werd voorzien van een mooie laag stierenzand, die dan later in de week met een frees door de klei en modder werd gemengd, zo werd mij verteld. MTB is dan geen teamsport maar bij dit groepje vrijwilligers was daar juist wel sprake van. Er waren kruiers, scheppers en stampers volgens mijn zoon Gijs. Hij deed dan ook vrolijk mee. Na twee uurtjes kruien was Gijs toch wel erg moe geworden en gingen wij voortijdig naar huis. De overige kruiers, scheppers en stampers gingen nog door tot in de late uurtjes. Het was nog erg gezellig hoorde ik een dag later tijdens de Bergrace in Wageningen waar ik mijn nieuwe vrienden weer zag. En Gijs? Die lag die middag vroeg te slapen, uitgeput na een dag hard werken en droomde over zijn MTB die hij vraagt voor zijn 4de verjaardag.

Nico van Langen