Nieuws: 2013: november

05-11-2013 Fietsexcursie werkzaamheden Schoorlse Duinen

Grote machines zijn al weer ruim een maand aan het werk om de verbrande boomstronken uit het duin te halen. Op zondag 10, woensdag 13 en zaterdag 16 november 2013 kun je met een boswachter van Staatsbosbeheer mee op de fiets om deze herstelwerkzaamheden te bekijken. De fietsexcursies zijn van 14.00 tot 16.00 uur. Ze starten vanaf het Buitencentrum Schoorlse Duinen en zijn gratis. Aanmelden kan via 072 509 3352.

Heel veel boomstronken

Nadat begin dit jaar de verbrande bomen in de Schoorlse Duinen zijn omgezaagd, is begin oktober gestart met een volgende fase uit het herstelplan. Dit alles met als doel het duin weer gezond te maken. Ongeveer 15.000 boomstronken moesten nog uit het duinzand worden gehaald. Twee grote rupskranen met reuzenharken die eruit zien als enorme klauwen, zijn druk bezig de boomstronken uit het duinzand te trekken. Op het deel dat nu klaar is liggen de stronken op grote hopen, klaar om versnipperd te worden.

Nieuwe start voor het duin

Nu de boomstronken eruit zijn gehaald, is het duin bijna klaar voor een nieuwe start. In een open duingebied hebben zowel de wind als bijzondere planten- en diersoorten vrij spel. De natuurlijke duinprocessen starten weer opnieuw. Delen begroeien weer met zandzegge en buntgras, en ook de heide komt weer terug. Lokaal ontstaan zandverstuivingen. Zeldzame planten- en diersoorten, zoals het zandblauwtje en de zandhagedis profiteren van deze nieuwe start. Ook vogelsoorten zoals de tapuit, klauwier en duinpieper zijn dol op dit soort gebieden.

Kom kijken!

Staatsbosbeheer nodigt je graag uit om te komen kijken naar de herstelwerkzaamheden in de Schoorlse Duinen. Tijdens de fietsexcursie geven de boswachters tekst en uitleg over de werkzaamheden. Natuurlijk wordt er ook stilgestaan bij het effect van deze werkzaamheden op de natuur. Er worden ook een paar gebieden in het duin bezocht waar soortgelijke maatregelen een aantal jaren geleden hebben plaatsgevonden. Er is daar al goed te zien hoe de natuur zich ontwikkelt.

06-11-2013 500 Schapen voor duinherstel Schoorl

Vanaf deze week kun je al fietsend door de Schoorlse Duinen weleens verrast worden door een onverwacht groot gezelschap…….. schapen. Staatsbosbeheer zet maar liefst 500 schapen in om heideherstel te bevorderen.

Staatsbosbeheer laat vanaf donderdag 7 november heideschapen in de Schoorsle Duinen grazen om het herstel van de verbrande heidegebieden te bevorderen. In deze heidegebieden is na de branden op veel plaatsen gras gaan groeien. Het inzetten van heideschapen is een prima maatregel om deze vergrassing tegen te gaan. In de loop van donderdag komt schaapherder Marijke Dirkson met de eerste kudde van 250 schapen in de Schoorlse Duinen aan. Zondag komt er een tweede kudde van 250 schapen. De 500 schapen gaan met name op het Groote Ganzenveld en de Mariavlakte aan de slag. In 40 dagen tijd moeten de schapen daar het meeste gras opvreten om zo het heideherstel te bevorderen.

Heide herstel

Op het voedselarme zand van de Schoorlse Duinen kon de heide prima groeien zonder begrazing. Door de branden zijn er heel veel voedingsstoffen vrijgekomen. Met name grassoorten zoals helm en zandzegge profiteren hiervan. De heide kan zich in zo’n situatie heel moeilijk herstellen en de oude heidevelden veranderen in gras. Hierdoor verdwijnen bijzondere planten- en diersoorten. Schapen hebben een sterke voorkeur voor gras en zo kan het proces van “vergrassing” prima met een kudde worden aangepakt. Twee jaar geleden hebben om dezelfde reden 20 dagen schapen in de Schoorlse Duinen gelopen. Het gras is toen flink teruggedrongen.

Opmerkelijke resultaten

In het Noordhollands Duinreservaat in Bergen, wordt sinds 2011 met de kuddes van Marijke gewerkt. Beheerder PWN is erg blij met de resultaten. Elk seizoen wordt er heel veel gras weggevreten en ook de verbrande stukken duin herstellen zich goed. De begrazing met heideschapen bevalt zo goed dat er nu een schaapskooi wordt gebouwd aan het begin van de Zeeweg naar Bergen aan Zee.

Heideschapen

De schapen waarmee Marijke werkt zijn Kempische en Veluwse heideschapen. Ze komen uit de ‘oerkudde’ van Sjraar van Beek van Landschapsbeheer De Wassum. Hij is decennia geleden begonnen met het inzetten van schaapskuddes voor natuurbeheer. Door strenge selectie is in de loop der jaren een heel sterk schapenras ontstaan. Ze redden zich prima in de natuur, in tegenstelling tot een schaap dat gewoon ergens in een wei opgegroeid is.

Marijke Dirkson

Voor Marijke zijn natuur, mensen en dieren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ze werkt al 10 jaar met schapen. Als boswachter heeft ze in veel verschillende plaatsen gewerkt. Ze werkte als boswachter bij Staatsbosbeheer in verschillende gebieden, en later als coördinator van de vrijwilligers en uitzendkrachten in bezoekerscentrum De Hoep van het PWN. Begin dit jaar is ze gestart met haar bedrijf Landschapsbeheer Rinnegom.

20-11-2013 2e Westerland Offroad Challenge

Op zondag 1 december 2013 organiseert Stichting Vikingsport Wieringen de 2e editie van de Westerland Offroad Challenge. Op deze prachtige omloop op & rond het Lutjestrand wordt weer op hetzelfde parcours gereden als bij de succesvolle 1e editie in 2012. Het parcours heeft alles; klimmen, dalen, strand, asfalt, grasstroken, schelpenpaden, etc. Deze omloop kun je normaal niet rijden omdat grote delen over privé terrein lopen. Dus schrijf je snel in!

De Challenge

De start is om 10:30 en de koers gaat over 1 uur + 1 ronde. De wedstrijd staat open voor iedereen vanaf 16 jaar (Topklasse, Funklasse & Recreanten). Inschrijven kan door een mail te sturen. Vermeld hierin naam, woonplaats & chipnummer. Als je niet in het bezit bent van een chip kun je deze ter plaatse huren.

Voorinschrijven kost € 5,00, bijschrijven op de dag zelf kost € 7,00. Chip huren €3,50.

Top MTB-ers en local hero’s

In 2012 stonden bijna 100 crossers aan de start op het, door regenval, pruttige parcours. De reacties waren zeer positief. Hierdoor is besloten weinig aan het parcours te veranderen. De winst ging vorig jaar naar Ramses Bekkenk (Koga), voor Tino Haakman (wv West-Frisia) en Jody Tesselaar (wv Noord-Holland). Ook in 2013 zullen er verschillende regionale & nationale top mtb-ers aan de start staan, maar ook veel “local hero`s”.

Hoofdsponsor van het evenement is Bouwbedrijf Hollands Kroon. De permanance is wederom bij Beachbar Brandend Zand. Voor meer informatie over deze niet-te-missen Offroad Challenge klik je hier.

21-11-2013 MTB IJmond Cross

Op zondag 15 december organiseert IJsclub Kees Jongert, Wielercomité Heemskerk en Pro Kids IJmond een toertocht over 42 km langs duin en over strand. Het inschrijfgeld is €5,-, de route is geheel uitgepijld én het volledige bedrag gaat naar het goede doel!

Het inschrijfgeld komt geheel ten goede aan het Oliebollen toernooi voor geestelijk gehandicapten. De start is op 15 december van 9.00 uur tot 10.30 uur bij IJsclub KJ aan de Adelaertlaan 5 in Heemskerk en een duinkaart is niet nodig. De flyer van dit evenement kun je hier bekijken.

Sporters voor sporters in Noord Hollands Mooiste. Kijk voor alle details op de website van ijsclub Kees Jongert.

25-11-2013 Duchenne Heroes bij Duinvermaak

Ben jij op zoek naar een uitdaging, maar weet je nog niet waar je die kunt vinden? Denk aan Duchenne Heroes! Dit is een stevige en fantastische 7-daagse mountainbiketocht die je raakt!

Je fietst door 4 landen, waarbij je dagelijks 100 of 70 kilometer fietst over de door onze ervaren routemakers samengestelde routes, om uiteindelijk als een ware held binnengehaald te worden bij de finish in Nijmegen. Je haalt tevens minimaal 2500 euro sponsorgeld op. Dit geld gaat naar Duchenne Parent Project, een stichting die onderzoek financiert voor de spierziekte Duchenne.
Deze ziekte treft voornamelijk jongens, vanwege een fout in het
X-chromosoom. De levensverwachting van deze jongens is 30 jaar. Daarom is alle hulp nog steeds nodig. JIJ bent nodig! Combineer jouw voorliefde voor mountainbiken met een ontzettend goed doel en ervaar de saamhorigheid in de Duchenne Heroes groep.

Duchenne de wereld uit trappen, dát is het doel!

Ben je geïnteresseerd, maar wil je meer weten? Kom naar het
Heroes Café in restaurant Duinvermaak in Bergen (Noord-Holland). Zaterdagochtend 30 november om 10.00u staan wij voor je klaar om al je vragen te beantwoorden. Ook is oud-deelnemer Conrad Kruiswijk aanwezig om zijn ervaringen te vertellen. Verder geven we je middels een filmpje een impressie van wat je die week kunt verwachten. Laat ons even weten dat je komt door deel te nemen aan het Facebook Evenement Heroes Café Bergen, of stuur een mailtje naar info@duchenneheroes.nl

26-11-2013 Toertocht Texel 1 december

De eerste toertocht gemist! Op 1 december 2013 wordt de tweede mountainbike toertocht op Texel verreden. Een nieuwe kans om de mooiste mountainbike trials , bospaden, single tracks, natuurgebieden, duinen, boerenland en het strand op Texel te ontdekken.

Tijdens de aankomende toertocht is er weer een uitdagende en deels nieuwe route voor jullie uitgezet. De start vanaf de boot is nog hetzelfde en blijft uniek. Iedereen start daar tegelijk zodra de klep van de boot open gaat! Halverwege de route is een eenvoudige ravitaillering voorzien. Natuurbeheerders, boeren en andere landeigenaren hebben speciaal en alleen voor deze tochten hun terreinen open gesteld. Je kan kiezen voor afstanden van 30 of 50 km. Texelse deelnemers kunnen zich inschrijven in het wachtlokaal van de Teso op de veerhaven.
Deelnemersinformatie
Zondag 1 december 2013, afstanden 30 en 50km

Vanaf Den Helder
• Inschrijving: van 7:00 – 8:50u
• Locatie: kantine van HRTC DOK aan de Guldemondweg in Den Helder
• Start: om exact 8:00 en 9:00u onder begeleiding richting de boot
• NB: wees op tijd, want de boot wacht niet!

Vanaf Texel:
• Inschrijving: van 8:30 – 10:00u
• Locatie: wachtlokaal Teso
• Start: omstreeks 8:50 en 9:50u tegelijk met de groep deelnemers die van de boot komen.

Tochtdetails:
• Bos, single tracks, natuurgebieden, duinen, boerenland en strand op Texel. Halverwege is een eenvoudige ravitaillering voorzien.

Algemene info
• Een helm is verplicht
• In Den Helder zijn de volgende voorzieningen: kantine, dagverzekering NTFU beschikbaar, douche- en kleedgelegenheid, ook apart voor vrouwen, toiletten

Kosten:
• € 5 normaal tarief
• € 4 voor NTFU/KNWU leden op vertoon van lidmaatschapskaart
• € 3 voor leden Wielersport Texel
• € 2 voor jeugd van 8-12 jaar en begeleid door een volwassene
• Extra: bootkosten, te voldoen bij inschrijving in Den Helder. Tarieven: www.teso.nl

29-11-2013 Donatie Hargen aan Sail

ook dit jaar hebben we weer een gulle gift van 500 euro ontvangen van Hargen aan Sail, de organisator van de Makelaarsland MTB Challenge. Waarvoor dank namens alle mountainbikers!

De challenge is een unieke race in zijn soort; in het traject zitten een aantal onorthodoxe elementen waardoor de race een heuse uitdaging is. De start is een le mans start; vanaf het strand ren of loop je naar je fiets….dan begint het spektakel pas echt. De eerste man of vrouw die over de finish komt krijgt 500 euro……..ook niet mis!

De gift zal ten goede komen aan het onderhoud en geplande aanleg van de nieuwe mountainbikeroute in Schoorl. De route van Schoorl is immers het strijdtoneel van de Makelaarsland MTB Challenge! challenge is een unieke race in zijn soort; in het traject zitten een aantal onorthodoxe elementen waardoor de race een heuse uitdaging is. De start is een le mans start; vanaf het strand ren of loop je naar je fiets….dan begint het spektakel pas echt. De eerste man of vrouw die over de finish komt krijgt 500 euro……..ook niet mis!

De gift zal ten goede komen aan het onderhoud en geplande aanleg van de nieuwe mountainbikeroute in Schoorl. De route van Schoorl is immers het strijdtoneel van de Makelaarsland MTB Challenge!

In 2014 ligt er wederom 500 euro op de meet voor de rapste man of vrouw, schrijf 5 juli 2014 alvast met een dikke stift in je agenda!