Nieuws: 2013: september

06-09-2013 Callantsoog on Wheels 15 sept.

Na de succesvolle mountainbike-editie van vorig jaar zal ook dit jaar weer de 5-uur durende + 1-ronde mountainbikewedstrijd verreden worden in en om Callantsoog op zondag 15 september 2013. Het evenement zal dit jaar een nog professionelere vorm krijgen. Daarbij doelen wij op een verbeterde en herkenbaardere tijdsregistratie, het parcours en de verkeersveiligheid.

Het parcours is uniek. De rijders passeren achtereenvolgens strand, gravelpaden, rijden door gras, over bospaden, dwars door een restaurant en door de tuin van een hotel. Via een steigerbrug komen de rijders het gezellige dorpsplein van Callantsoog op.

Nieuw dit jaar is de zogenaamde “chicken-or-hero-run” op het plein van Callantsoog. De sporters moeten hier kiezen tussen twee routes. Een technisch moeilijke –heroroute- of een makkelijke voor chickens. De “heldenroute” is daarbij natuurlijk de snelste. Leuk om te bekijken voor jong en oud.

Gereden wordt in een team van twee rijders over een route van ongeveer 10 kilometer. Ook kunnen individuele rijders zichzelf inschrijven. Zij rijden dan de 5-uur + 1-ronde geheel zelf.
De teamrijders zullen daarna wisselen. Al met al een behoorlijk zware en uitdagende tocht voor de mountainbikers.

Inmiddels loopt de inschrijving aardig en hebben wij al echte kanonnen aan de start staan. Robert de Nijs en Roy Beukers staan aan de start om hun titel van vorig jaar te verdedigen. Teams met Niels Eriks/Ton Slippens, Marcel Beukers/Jos van Dorp, Paul Nieuwenhuizen/Emiel van Tongerlo (finisher Cape Epic 2013), Bart Denijs/Erwin Beckers gaan het de winnaars van vorig jaar moeilijk maken.

Pim de Waard (vorig jaar nog tweede in teamverband) zal het dit jaar individueel gaan doen. Fiets tegen namen als Michel Krijnen, Bram de Waard (tweede vorig jaar) en natuurlijk onze Callantsoger trots Harry Bijpost.

Het evenement staat in het teken van het goede doel van de Maag-Lever-Darmstichting. Vorig jaar kon er een aanzienlijk bedrag aan dit goede doel geschonken worden en de organisatie hoopt dat ook dit jaar weer te kunnen realiseren.

Alle details nalezen, het aanmelden en het bekijken van de editie van vorig jaar, kan op de website van Callantsoog On Wheels.

07-09-2013 Clinics Patrick Smit

Na het succes van de eerdere clinics zal Patrick Smit in het weekend van 26 en 27 oktober weer alles uit de kast halen om jullie technieken bij te brengen waardoor je een stuk ontspannender en relaxter op en over obstakels (boomstronken, trappen, De Nok….) kunt rijden. Naast obstakels zullen ook diverse nieuwe technieken aan bod komen zoals bochten, drops houding op de fiets etc.

Clinics

De zaterdag zal zijn voor de mensen die niet eerder met balanstechnieken in aanraking zijn gekomen (beginners, maar ook gevorderde mountainbikers) Ook de Schoorlse Nok, met de traptreden en De Kuil, zal een onderdeel van deze clinic uitmaken! De zondag is er voor de rijders die al eerder een clinic hebben gevolgd bij Patrick en die door het huiswerk heen zijn!

Schrijf je in!

Inschrijven doe je door een mail te sturen.

Zaterdag 10:00 t/m 13:00h prijs 30 euro. beginners/gevorderden.
Zondag 10:00 t/m 13:00h prijs 30 euro. gevorderden.

We verzamelen bij Duinvermaak op de parkeerplaats.

26-09-2013 Bike MOTION 2013

Van 11 tot en met 13 oktober 2013 zal de Bike MOTION weer plaatsvinden in de Jaarbeurs in Utrecht. Bike MOTION Benelux is dé beurs waar fietsliefhebbend Nederland & België zijn hart ophaalt met alle previews voor het nieuwe seizoen.

Programma

Er wordt dit jaar onder andere een MTB-testparcours aangelegd op de beursvloer. Bij het parcours staan verschillende mountainbikes klaar om op een uitdagend parcours getest te worden. Een overzicht van alle activiteiten, deelnemers en meer kun je hier vinden. Ook kun je online kaartjes met voorverkoopkorting bemachtigen.

Prijzen winnen

Velozine organiseert dit jaar weer een Bikemotion Puzzeltocht waarmee je leuke prijzen kunt winnen. Kijk op de site hoe je mee kunt doen.

Bikemotion Afterparty

Vrijdagavond heb je nu ook de mogelijkheid om door te feesten op de Bikemotion Afterparty.

Behalve de kans om door te feesten krijg je ook de mogelijkheid de allernieuwste productie van talent Lars Veenstra te zien: “Lowland Highs”: een hele zomer vol actie van Nederlandse rijders op de mooiste trails en op de gaafste bestemmingen.Voor €5,- kom je binnen, inclusief je eigen kopie van “Lowland Highs” op een Cube Bikes USB stick en een singletje Bike Park Utrecht toegang (ook €3,- waard!).

29-09-2013 Zwaar materieel in Schoorl

Op maandag 30 september start Staatsbosbeheer met het verwijderen van ruim 15.000 boomstronken die nog herinneren aan de branden in de Schoorlse Duinen. Het verbrande bos is hierna helemaal opgeruimd en maakt plaats voor een gezond open duingebied. De werkzaamheden nemen vijf maanden in beslag. Bezoekers gaan enige hinder ondervinden omdat enkele wandel- en fietspaden tijdelijk worden afgesloten en omgeleid. De borden in het gebied geven dit duidelijk aan. Op 10, 13 en 17 november 2013 geeft de boswachter tekst en uitleg over de werkzaamheden.

Begin dit jaar zijn de zwartgeblakerde bomen in de Schoorlse Duinen omgezaagd. Vanwege het broedseizoen heeft Staatsbosbeheer de maanden daarna geen herstelwerkzaamheden uitgevoerd. De komende maanden verdwijnen ook de achtergebleven boomstronken uit het duinzand. Wat overblijft is een open gebied waarin zowel de wind als bijzondere planten- en diersoorten vrij spel hebben.

Open dynamische Schoorlse Duinen

Het opruimen van het verbrande bos is de belangrijkste maatregel uit het herstelplan dat Staatsbosbeheer na de branden in de Schoorlse Duinen heeft opgesteld. Met het opruimen van het verbrande bos gaat Staatsbosbeheer letterlijk nieuw leven blazen in de Schoorlse Duinen. Zeewind krijgt meer invloed op het nieuwe open duingebied waardoor er meer dynamiek ontstaat. Op kleine schaal gaat er namelijk zandverstuiving plaatsvinden. Hiervan profiteren weer veel zeldzame planten- en diersoorten, zoals het zandblauwtje en de zandhagedis. Vogelsoorten zoals de tapuit, klauwier en duinpieper zijn dol op dit soort gebieden. Met het verwijderen van het verbrande bos draagt Staatbosbeheer tevens bij aan doelstellingen uit het natura2000 plan, waarin het creëren van open duinen als verplichting is opgenomen.

Zwaar materieel

De 15.000 boomstronken heb je er niet zomaar uit. Twee grote rupskranen van 30 ton zijn vier maanden bezig om alle boomstronken uit het duinzand te halen. Een soort reuzenharken, die eruitzien als enorme klauwen, doen het voornaamste werk. Ze trekken de boomstronken uit de grond en deze gaan vervolgens op grote hopen in depot. Na het rooien duurt het nog ruim een maand om alle boomstronken met een enorme versnipperraar in kleinere stukken te hakken. Geschat wordt dat dit 5000 m3 snippers oplevert. Deze grove snippers worden onder andere gebruikt in biofilters. Ook kunnen ze worden toegepast om in natte gebieden tijdelijke wegen van te maken, bijvoorbeeld tijdens de aanleg van hoofdgasleidingen. De rooiwerkzaamheden worden uitgevoerd door Van den Broek BV uit Rhenen. Dit bedrijf heeft een jarenlange ervaring. In 2005 hebben ze al eens vijf hectare dennenbos in het noordelijke deel van de Schoorlse Duinen omgevormd tot stuifduinen.

Excursies naar de werkzaamheden

Wil je een grote rupskraan van heel dichtbij zien? Of er zelfs even een kijkje in nemen? Dan kun je met een boswachter mee op excursie naar het werkgebied. De boswachter vertelt over de werkzaamheden, het natuurherstel en de veranderingen die op het vlak van de natuur gaan plaats vinden. Staatsbosbeheer houdt deze fietsexcursies op 10, 13 en 17 november van 14.00 tot 16.00 uur. De excursies starten om 14.00 uur vanaf Buitencentrum Schoorlse Duinen en zijn gratis. Aanmelden kan via 072 509 3352.

Volg Staatsbosbeheer via Facebook, Twitter of Blog!

Wil je op de hoogte blijven van alle werkzaamheden, dan kun je Staatsbosbeheer volgen op facebook, en het blog lezen. Hier staan ook de links naar de twitterende boswachters.