Nieuws: 2015: september

01-09-2015 Tourtocht HAL in beweging

Stichting HAL in beweging organiseert op zaterdag 12 september een MTB tourtocht voor de sportieve MTBer die van een uitdaging houdt. Fiets voor jezelf en voor het goede doel.
De route van 50km is volledig uitgepijld en de start is tussen 12:00-13:30h bij Skeef op het strand van Luna in Heerhugowaard.

HALinbeweging

HALinbeweging is een lokaal initiatief om een actieve bijdrage te leveren aan de strijd tegen kanke.

Wij hopen bedrijven en mensen te kunnen enthousiasmeren om een actieve bijdrage te leveren aan dit bijzondere project. Wat is er dan bijzonder aan dit project? Dicht bij huis, en dus zichtbaar en tastbaar.

Wij willen middels een lokaal gericht sportevenement met de nadruk op gezondheid en gezond bewegen, een fundraising creëren, welke ten goede komt aan de dagbehandeling voor kanker (oncologie) van ons eigen regionale oncologisch centrum in het Medisch Centrum Alkmaar.

De route

De route bestaat onder andere uit een een rondje over het MTB-parcours van Geestmerambacht, deze is ongeveer 8 km lang. (let op bij natte omstandigheden zal dit stuk komen te vervallen). Vervolgens voert de route u naar het uitdagende MTB parcours van Schoorl, een technische en fysieke uitdaging van 15 km.
Na Schoorl is het op naar de finish, alwaar het evenement veel gezelligheid biedt en u uw rijk gevulde goodiebag kunt ophalen, en mogelijk zelfs een leuke prijs. Want je deelname/ polsbandje is tevens een gratis lot van onze loterij met zeer mooie prijzen.

Voor de minder ervaren fietser is de mogelijkheid om een of beide parcoursen voorbij te fietsen, zo bepaalt u zelf het niveau van uw tourtocht.

Het goede doel

Vrij te besteden financiële middelen om de “leefbaarheid” voor de mensen met kanker op de dagbehandeling oncologie (waar mensen chemokuren krijgen) te vergroten. Denk hierbij aan: verse bloemen in de kamers, gebruik van tablets met WIFI, gezellig huiselijke aankleding enz.

Alles waarvan gebruikers en medewerkers vinden dat het een positieve bijdrage levert aan het werken en verblijven op de dagbehandeling oncologie.
Lokaal sociale en maatschappelijke betrokkenheid vergroten met de dagbehandeling oncologie van ons regionale Oncologisch Centrum in het Medisch Centrum Alkmaar.

Een geweldige training voor de ervaren fietser, voor jou en je fietsvrienden…
Een WIN-WIN situatie dus!!

Start/finish

De start(tussen 12:00h-13:30h) en finish zijn bij Skeef, Strand van Luna 3, 1704ZZ te Heerhugowaard.
Bij de startboog staat een tent waar u show/ proefmodellen fietsen kunt bekijken. Er zijn twee technische ondersteuningspunten in de route opgenomen.
Bij start/ finish staat Bike planet Haarlem en halverwege in Schoorl vind u Fietsenwinkel Schoorl alwaar u voorzien wordt van een versnapering en het is mogelijkheid om je bidon bij te vullen.

Informatie & inschrijven

1: Maximaal 100 personen, dus schrijf je snel in!
2: Deelname kost € 10,- (meer doneren voor het goede doel mag uiteraard)
3: Inschrijven kan op de website van HAL in beweging
4: Deelname is uiteraard geheel op eigen risico
5: Een goede helm is verplicht!
6: Starten tussen 12:00-13:30h bij Skeef, Strand van Luna 3, 1704ZZ te Heerhugowaard.

Kijk ook zeker naar de andere sporten. En maak er een sportief uitje van voor vrienden en familie.

04-09-2015 Paddle for Lars

Een ongeluk zit meestal in een zeer klein hoekje en slaat onverwachts en keihard toe. Vijf juli was zo’n dag voor lars; tijdens een relaxed MTB tochtje op Texel komt hij ongelukkig ten val, breekt zijn nek en is sinds die tijd verlamd vanaf zijn schouders. Dit had iedereen kunnen overkomen…..

Lars de Beer was voor het ongeluk zelfstandig grafisch ontwerper en had niet de juiste verzekering om na dit ongeluk ‘normaal’ verder te leven. ‘Dom’ zou je kunnen zeggen maar op 40 jarige leeftijd als beginnend ZZPer zo’n verzekering afsluiten kost je nagenoeg alle ribben uit je lijf.

The de Beer Foundation

For those that experience a major accident or trauma, life will forever be more daunting and more difficult. The proper support (emotional, physical, financial) is crucial for their well-being. The de Beer foundation was created for this reason, to aid those that need our help. The foundation will seek to raise awareness for paralysis research and help to support those that suffer from this condition.

Paddle for Lars

Paddle with us on Amsterdam’s canals on 20 september 2015 to help raise money for our friend Lars de Beer and the “de Beer Foundation”. Donations will be used to provide for Lars’ ongoing rehabilitation needs as well supporting paralysis research efforts.

No experience is required. We will have SUPs (Stand-Up Paddle Boards), Surfboards and Kayaks on site for rental.

A silent auction will follow the paddle.

Hoe kan JIJ helpen?

1: Deel alles zoveel als mogelijk op Social Media
2: Paddle mee for Lars op 20 september door de Amsterdamse grachten
3: Steun één van de vele ‘Paddle’ acties op de website en doneer.
4: Fiets bewust, een ongeluk zit in een heel erg klein hoekje.

More info

Visit our Facebook,
our website or watch the video

04-09-2015 Ti-Tech vervangt kraanluik

De kraan op de Bokkenweide is in beheer bij MTB-Noordwest. Wij zorgen ervoor, met jullie donaties en hulp van partners als Installatiewerk Noord Holland en Ti-Tech, dat de kraan blijft werken en bij vandalisme weer gerepareerd word. Zodoende kunnen alle recreanten blijven genieten van vers kraanwater tijdens het genieten van de Schoorlse bossen

Unieke situatie

Het is vrij uniek dat een dergelijke voorziening in het beheer is bij één gebruikersgroep, wij doen dit echter graag en zodoende blijft de kraan behouden. Normaal gesproken was de kraan 2 jaar geleden al afgesloten aangezien Staatsbosbeheer toen drastisch moest bezuinigen.

Vandalisme

De kraan heeft de afgelopen jaren flink te leiden gehad onder vandalisme; domweg gesloopt, koper leiding gestolen en een aantal keer is tijdens vorst de hoofdkraan(die onder een luik in de grond zit) opengedraaid waardoor de het tappunt diverse mailen kapot gevroren is. Ondanks dat het luik goed verborgen zat wist men het toch te vinden en vond het kennelijk nodig om de kraan open te draaien terwijl het vroor.

Chapeau partners

Dankzij onze ‘kraan’ partners Installatiewerk Noord Holland en Ti-Tech kunnen we de kraan werkende houden. Vandaag is een spiksplinter nieuw gegalvaniseerd en afsluitbaar luik gemonteerd door Thimo van Ti-Tech. We kunnen het luik dus nu goed afsluiten tijdens de strenge Hollandse winters;-)

16-09-2015 Baanrijden voor mountainbikers

Nu is het een feit dat wij, van MTB-Noordwest, ons voornamelijk bezig houden met, je raadt het al, mountainbiken. Waarom dan toch een stukje over baanrijden voor mtb’ers?

Voordat ik terugkom op deze vraag eerst een klein beetje achtergrond.

Als vereniging prijzen wij ons gelukkig met heel veel leden die niets met doping te maken willen hebben en daarnaast ook nog te porren zijn voor een online challenge. De door de KNWU gelanceerde uitdaging in het kader van Koers Schoon was dan ook een kolfje naar ons hand. MTB-Noordwest ging er dus vandoor met de hoofdprijs een baanclinic gegeven door Kirsten Wild, wereldkampioen scratch, en Herman Schenk, KNWU trainer.

Met fris gesteven fietsshirtjes en een gezonde spanning kwamen de gelukkigen afgelopen dinsdagavond door weer, wind en regen naar het Sportpaleis. Zenuwachtig en spelend met vragen; kan ik dat wel hoog in de bocht rijden?, hoe zal het mij vergaan met een doortrapper en hoe rem je eigenlijk op zo’n fiets? Als Herman dan op zeer aanstekelijke wijze in zijn intro vertelt dat iedereen binnen 10 minuten bovenin de baan zal rijden kijken een aantal toch wel wat sceptisch.

Snel de leenfietsen uitzoeken en voorbereiden voor de training. Terwijl Kirsten zelfs meehelpt met het oppompen van de banden komen de gesprekken al snel op welk verzet er nu op de fietsen zit en met welke bandenspanning er gereden wordt. De 9 bar (in wedstrijden zelfs nog meer) is toch wel weer iets anders dan de 1,5-2 bar waar de meeste van ons meerijden. Gesprekken tussen fietsliefhebbers zijn toch wel universeel.

Na de eerste onwennige meters wordt de glimlach op ieders gezicht een hele brede lach. Al snel gonst het van “wat is dit gaaf” en “nooit geweten dat dit zo leuk is”. Tegelijkertijd komt Herman boven iedereen uit om zijn aanwijzingen te geven. Handen boven op! Handen in de beugels! Blijf op je lijn! Voordat we het door hebben nemen we even pauze, waarna we allemaal één vliegende ronde mogen rijden. En als klapstuk achter de derny en Kirsten aan. Met een woord prachtig!

Los van het feit dat baanrijden gewoon leuk is wordt ons al snel duidelijk dat je er ook veel aan hebt bij het rijden van je XC wedstrijd of marathon. Het dwingt je namelijk om vooruit te kijken, te anticiperen en tot een hoge trapfrequentie met altijd druk op de pedalen. Vooral door het gebrek aan een rem en de hellingshoek kan je slechts sturend eventueel gevaar te vermijden. Je leert dus ook nog eens zeer snel, en al sturend, gevaar te ontwijken of een gaatje te pakken. Ingrediënten die net dat kleine verschil kunnen maken om voor je (trainings)maatje te eindigen in de marathon.

Na afloop regende het complimenten aan het adres van Herman en Kirsten en zonder twijfel heeft Kirsten er 20 fans bijgekregen vandaag. Het was een mooie avond en gelukkig hebben we de foto’s en het diploma met onze rondetijd nog. En daarnaast een goed voornemen om nog eens een keer terug te keren naar de baan.

21-09-2015 Bezoek Mountainbike Museum

Zondag 20 september was het zover; MTB-Noordwest bezocht het wereldberoemde Mountainbike Museum in Arnhem. Rond 10 uur verzamelden de eerste bikers zich bij het, door bossen en heuvels omgeven, museum. Op het programma stond onder andere: het bekijken van ontelbaar veel mountainbikes en natuurlijk de Ride With The Locals door de prachtige bossen van Arnhem, Mariëndaal en Oosterbeek.

De, helaas kleine, groep begon, volgens een oude Arnhemse traditie, met koffie en taart.

Facebook evenement

Een Facebook evenement blijkt trouwens een erg slechte graadmeter voor het aantal deelnemers helaas, slechts een heel klein gedeelte van diegene die op ‘gaat’ geklikt hadden was aanwezig. Dat was jammer omdat ze een hele leuk dag gemist hebben en zonde van de lunch die voor deze mensen was aangeschaft. Een leermoment zullen we het maar noemen;-)

De museumdirecteur is een jack of all trades!

De taart en koffie smaakte overheerlijk en nadat Jeroen, de museumdirecteur/conservator/suppoost van het museum, het programma voor de dag verteld had stond iedereen te popelen om olv onze gidsen, Egon en Jeroen zelf, een lekker stuk te gaan fietsen. Egon bleek een echte ‘local’ en toonde ons de prachtigste singletracks en aparte plekjes rond het museum; watertjes, technische afdalingen met rotsen, smalle bruggetjes, verraderlijke wortelpaden en het staartje van een mooie ceremonie op de begraafplaats van Oosterbeek waar operatie Market Garden herdacht werd. Mooi om mee te maken!
Echt een omgeving om zeker nog een keer of wat terug te komen.

Eenmaal terug in het museum stond de lunch al klaar en werd er heerlijk gesmuld van de, door Jeroen’s moeder en buurvrouw Rikkie, met ham, kaas en kroket belegde kadetten.
Als kers op de taart kregen we nog een uitgebreide rondleiding langs de enorme hoeveelheid mountainbikes die het museum rijk is. Allerlei exotische modellen met de meest weirde ‘innovaties’ passeerden de revue van de allereerste schijfremmen tot een stuurpen in de vorm van een jaguar. Jeroen vertelde enthousiast en passievol over de fietsen en de soms eigenaardige verhalen achter deze fietsen.

Een parel op de veluwe

In het schoolgebouw annex museum staat het echt bomvol met mountainbike geschiedenis en het is een MUST SEE voor iedere mountainbiker en heel goed te combineren met het rijden van de 38km lange route van Oosterbeek of de 50km van Rheden. Het mountainbike museum is dan een prima uitvalsbasis waar je veilig en gratis kunt parkeren, een lekker bakkie koffie kunt scoren, jezelf kunt omkleden en na afloop je fiets kunt afspuiten en in de toekomst ook zelf kunt douchen. Uiteraard is het altijd gezellig om met local Jeroen te ouwehoeren over fietsen en een blik in zijn unieke museum te werpen!