Onderhoud en Aanleg

MTB-Noordwest realiseert met behulp van partners, sponsors, donateurs en vrijwilligers een deel van het onderhoud, de aanleg, en uitbreiding van regionale mountainbikeroutes.

De mountainbikeroutes in Noord-Holland zijn populair en worden druk bezocht. Door bezuinigingen bij o.a. Staatsbosbeheer in Schoorl is er geen geld meer voor het onderhoud aan deze populaire route. 
We onderhouden goed contact met de beheerders van mountainbike-routes, en dragen actief bij aan het onderhoud, zowel financieel als fysiek. Ook het ondersteunen van wetenschappelijk onderzoek en aanreiken van kennis behoort daartoe. Altijd met respect voor de natuur en met duurzame oplossingen voor beheerders en gebruikers.

Meld je aan als vrijwilliger!

 
 

Informatie Routes

Parcours - Schoorl

De route van Schoorl staat bekend als één van de mooiste, uitdagendste en drukste routes van het land.

Delen van de route in Schoorl, zijn als gevolg van o.a. branden gekapt en worden in stuifduinen worden omgetoverd. Een mountainbikeroute is in zo’n gebied niet te handhaven. De route zal dus deels worden verplaatst richting Schoorl en Groet in het beboste en heuvelachtige gedeelte van de Schoorlse duinen. Ook is er sprake van een uitbreiding van de route in kilometers. Waarbij we streven naar duurzame aanleg en onderhoud met oog voor de wensen van de mountainbikers èn de beheerders.

GMA - Geestmerambacht

In het recreatiegebied ten noorden van Alkmaar ligt een unieke en technische route van 8km die in de nabije toekomst met 5km wordt uitgebreid met een nieuw aan te leggen deel.

Op de wensenlijst staan onder andere: een rock garden, pumptrack, flinke kombochten, een hoge heuvel met een stuk flow trail, trappen, bruggetjes, northshore en andere TTF’s (Technical Trail Features). Uiteraard met de nodige “chicken runs” ernaast… Maar reken jezelf nog niet rijk… het betreft slechts een wensenlijst… help ons hopen dat alle wensen gerealiseerd kunnen worden!
Meer informatie over Geestmerambacht

Park van Luna - Heerhugowaard

In het Park van Luna is een kleine trainingsronde van zo’n 3km gesitueerd. Kort maar krachtig zullen we maar zeggen. Er zijn plannen dit parcours uit te breiden met o.a. “trainingslussen” en een betere zichtbare entree.

Twiske

Recreatiegebied het Twiske vind u ten noorden van Amsterdam heeft sinds 2009 twee korte (2×4km) maar uitdagende MTB-routes: “het Smaal” en “Zanddijk”. En op korte fietsafstand: de route “NoorderIJplas” en in Landsmeer een nieuw aangelegde pumptrack. Meer informatie over Twiske

Spaarnwoude

De route in het recreatiegebied Spaarnwoude is 4km (rood) en 6km (zwart) lang. Er zijn plannen om het parcours aan te passen voor de “3 Nations Cup”. Meer informatie over Spaarnwoude

Dijkgatbos

Sinds 2004 word deze rustige route nabij Wieringerwerf gebruikt door bikers uit de Noordkop. Staatsbosbeheer is de eigenaar (evenals Schoorl) van de ruim 8km lange route in het Dijkgatbos. Meer informatie over Dijkgatbos

Den Helder

In park Mariëndal (Donkere duinen) ligt de 5km lange MTB route. De route is enigszins vergelijkbaar met die van Geestmerambacht; veel interval!

Alkmaar en Purmerend

In beide plaatsen zijn initiatieven en contacten gelegd maar er is ook een lange adem vereist.

De routes zijn met uitgebreide beschrijving en info terug te vinden op mtbroutes.nl