07-10-2018 MTB Summit 2018

De NTFU organiseerde op 29 september samen met IMBA Europe, Tracks & Trails en Specialized de tweede editie van de Nederlandse Mountainbike Summit. Doel: vrijwilligers door kennisuitwisseling ondersteunen bij het onderhouden van ‘hun’ MTB-routes en bikeparks.

Het thema van deze summit was ‘partnerships’ en wij waren aanwezig met onze onderhoudspartner MKB bedrijfscertificering om een presentatie te geven over partnerships met bedrijven buiten de fietsindustrie en horeca.

De dag begon vroeg aangezien we om 09:30h op Specialized’s HQ werden verwacht in ‘s Heerenberg. Voor diegene die niet weten waar dat ligt, om in ‘s Heerenberg te komen rij je een stukje door Duitsland…….

Het onthaal was warm met alles wat een bikershart zich maar kan wensen; koffie, koek, vette bikes en gelijkgestemden;-) Het programma begon met een reeks presentaties over partnerships van o.a. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, een zorginstelling, IMBA Europe, Specialized, NTFU, Tracks&trails en diverse MTB clubs die een route onderhouden. Zeer leerzaam en goed om te zien dat het overal in het land goed gaat met de voorzieningen voor mountainbikers. Jammergenoeg blijven we in de regio NH nog steeds wat tegenstand ondervinden van een kleine groep en sommige beheerders. Maar vrees niet, we zitten er bovenop!

De laatste spreker was niemand minder dan Martin Söderström. Een inspirerende presentatie die na de ‘social ride’ op de route van Zeddam/Montferland nog gevolgd zou worden door een spectaculaire show van Martin met een schans vanaf het Specialized gebouw en een heel groot luchtkussen!

Voor de social ride stonden 40 glimmende Specialized bikes klaar, variërend van een XC race monster tot een freeride bike met trapondersteuning. Het weer was prachtig, de route uitdagend en soms zelfs stoffig. Na 25km konden we genieten van de dinershow met Martin Söderström e.a., en niet te vergeten bier, bockworst en burgers alles in een heerlijk avondzonnetje.

Tijdens het diner werden de MTB trail awards uitgereikt;

1. De Gouden Schop
Publieksprijs en verkiezing van de beste route op grond van rijervaring en onderhoud
Winnaar: Amerongen (MTB Utrechtse Heuvelrug) uit 3500 unieke stemmen

2. Meest toegankelijke MTB Trail
Winnaar: Rhenen
Weliswaar uitdagende route voor beginnende fietser maar toont wel aan waarom mountainbiken zo leuk kan zijn. Route grenst aan woonwijk, daarmee toegankelijk. Flinke wat hoogtemeters maar hellingspercentage is vrij laag waardoor beginners/junioren de route ook kunnen rijden.

3. Beste nieuwe MTB Trail
Winnaar: Maastricht(St-Pietersberg-Observant)
Afgelopen jaar is dezen route a een lang traject en veel overleg opgeleverd op een unieke locatie, St. Pietersberg ligt tegen centrum van Maastricht aan) met enorme hoogteverschillen (voor Nederlandse begrippen) en de nodige uitbreidingsmogelijkheden. De route na een lang traject en veel overleg is de route afgelopen jaar opgeleverd.

4. Meest Natuurvriendelijke MTB Trail
Winnaar: Veluwezoom
Er zijn wel veel ontwikkelingen op de Veluwe. Er zijn daar drie routes die aangelegd dan wel verbeterd gaan worden. De Natura 2000 aanvragen zijn inmiddels goedgekeurd en worden aangevraagd.

5. Beste Bikepark
Winnaar: Roosendaal
In Roosendaal is afgelopen jaar een bikepark van absolute wereldklasse opgeleverd. Hoewel een zogenaamde pumptrack een op zichzelfstaande categorie bikepark betreft, verdient Roosendaal erkenning voor de uitmuntende kwaliteit, omvang en schaal van dit park. Eerder deze maand zijn er in Roosendaal al de Red Bull Pumptrack World Championships gehouden.

6. Aanmoedingsprijs
Winnaar: Zeddam (Montferland)
De aanmoedingsprijs gaat dit jaar naar de routebouwers van vereniging de Pedaleur. Dit dankzij hun tomeloze inzet en de vele activiteiten die rondom de route worden georganiseerd. Deze route en haar omgeving heeft grot potentie. Wij denken dat Montferland met een aantal kleine aanpassingen of vernieuwde segmenten kan streven naar een topnotering.

Geniet hier van de aftermovie.

Voldaan, een stuk wijzer en rozig keerden we weer naar huis terug. Op naar volgend jaar!

 

24-09-2018 MTB-A bridge too far

Op zaterdag 22 september brachten ongeveer 30 mountainbikers uit Noord Holland, Drenthe, Gelderland en Brabant een bezoek aan de regio Arnhem/Ede. Op het programma stond mountainbiken door een prachtige omgeving onder leiding van twee lokale gidsen, te combineren met de verhalen van operatie Market Garden en A Bridge Too Far..

Om 9 uur stipt was iedereen aanwezig en de koffie met appeltaart stonden klaar. Onder het genot van dit lekkers werden er 2 groepen gemaakt.
Vanuit het mountainbikemuseum fietsten we een mooie route door de natuur van de veluwe. De lunch werd perfect verzorgd door de ouders van de museumdirecteur. Midden in de natuur, op een prachtige plek werden we getrakteerd op heerlijke broodjes, tomatensoep, stroopwafels, drinken en gastvrijheid. We konden er weer tegenaan! Met volle buiken en frisse energie fietsten we richting de Ginkelse heide. Daar aangekomen konden we de eerste shows aanschouwen; de massale parachutistenlanding en de militaire optocht met voertuigen uit vervlogen tijden.
Na dit indrukwekkende spektakel vervolgden we de tocht en deden o.a. de beroemde John Frost brug in Arnhem aan, die je waarschijnlijk kent van de film of het boek ’een brug te ver/A Bridge Too Far’.
Ook werd er onderweg stil gestaan bij de verschillende herdenkingsplekken die de omgeving rijk is.
Ondanks het slechte weer van de eerdere dagen bleef de regen tot een uur of drie weg; het was bewolkt, maar prima fietsweer.
We sloten de dag af met een drankje, bitterbal en/of bbq bij het altijd gezellige en zeer interessante mountainbikemuseum.

Na een rondleidingen door het museum met honderden mountainbikes en duizenden onderdelen, gingen de meesten weer moe maar voldaan terug naar huis.
Een dank aan alle deelnemers en niet te vergeten reisleider Mike Moutainbike, de lokale gidsen, de ouders van Jeroen voor de verzorging en Jeroen van Roekel(Museumbaas). Allen bedankt voor een perfect evenement.

Tekst: Ray Holler
Foto: Johan Bruyn

10-09-2018 Der op en der over

Net voor de zomer hebben we jullie geïnformeerd over de zitting bij de meervoudig kamer in Haarlem over het bezwaar van de Stichting Natuurbelang. Vandaag ontvingen we de uitslag die zich het beste in een woord laat samenvatten: GEWONNEN. De rechters hebben de argumentatie van Staatsbosbeheer, Provincie en MTB-Noordwest grotendeels overgenomen en alle gronden van de Stichting (met uitzondering van het horen in de bezwaarfase) afgewezen. Een prachtig resultaat!

Een korte samenvatting voor als je iets meer wilt weten. De Rechtbank vindt onder andere dat het niet nodig was om een geheel nieuwe aanvraag in te dienen; de gemaakte aanpassingen in de route zijn van ondergeschikte aard. Ook oordeelt zij dat de bezwaarmaker niet voldoende onderbouwd waarom de getroffen maatregelen onvoldoende zijn en het gebruikte kaartmateriaal voor de habitattypen niet gebruikt mocht worden. Ook is het huidige kaartmateriaal met daarop de route op dit moment voor deze aanvraag voldoende nauwkeurig. Wel moet de Provincie de proceskosten voor de Stichting betalen, omdat zij ten onrechte niet gehoord zijn in de bezwaarfase. Wil je nog meer weten dan vind je de uitspraak op www.rechtspraak.nl

En nu. Er is nog een mogelijkheid om tegen dit besluit in beroep te gaan. Of dat gaat gebeuren weten we over 6 tot 7 weken. Daarnaast is deze vergunning nog niet voldoende. We hebben ook nog een aanleg-/omgevingsvergunning nodig. Met deze mooie uitspraak kunnen we daarmee verdere stappen gaan zetten. We zijn er nog niet – en voorspellingen doen we niet meer-, maar we zijn een heel belangrijke stap dichterbij

Mochten jullie het nog niet gezien hebben lees dan ook onze berichten over het ten zuiden van Schoorl gelegen PWN gebied. Ook daar staat het fietsen op onverharde paden (vrij van zonsopkomst tot 10:30) onder druk. En in dat dossier kunnen we jullie likes en ondersteuning goed gebruiken. Lees, like en deel hier ons PWN Facebookbericht. Samen sterk!

05-09-2018 Verbazing over PWN maatregelen

De NTFU, MTB de Zeeleeuw en MTB-Noordwest zijn verbaasd over de nieuwe fietsmaatregel die per 1 oktober geldt in het Noord-Hollands Duinreservaat. De drie mountainbike organisaties zijn bang dat de maatregel een contraproductief effect heeft.

Terreinbeheerder PWN stelt dat er op diverse plekken in het duingebied schade is ontstaan door intensief gebruik. Als beheerder van een beschermd Natura 2000 gebied stelt zij daarom beperkende maatregelen in zodat de natuur zich kan herstellen. Dat houdt in dat er 8 km aan paden wordt afgesloten voor mountainbikers. Andere recreanten behouden toegang tot deze paden.

In kilometers lijkt het mee te vallen, maar de impact op het kunnen rijden van een rondje, de aantrekkelijkheid van het pad in het algemeen en qua hoogtemeters is groter. Ook betreft het paden, die juist door het bosonderhoud kapot gereden zijn en nooit afdoende zijn hersteld. Meer info over de maatregel lees je op de website van PWN.

Contraproductief

De NTFU, MTB de Zeeleeuw en MTB-Noordwest zetten graag in op duurzame maatregelen om er voor te zorgen dat mountainbikers en overige recreanten kunnen blijven genieten van het schitterende duingebied. De voorgenomen en eenzijdige maatregel “afsluiting” draagt daar volgens de organisaties niet aan bij. En gaat voorbij aan bevindingen uit onderzoek waaruit blijkt dat de mountainbiker een minder tot gelijk effect heeft op de ondergrond. Een mountainbiker heeft bijvoorbeeld een heel geringe puntbelasting op de ondergrond. Ook zijn de geconstateerde effecten elders in het gebied te constateren op wandelpaden, die nu al verboden zijn voor mountainbikers.

Zij hebben bij PWN aangegeven dat het afsluiten van paden voor alleen mountainbikers leidt tot verdere concentratie van recreatie met conflicten en een mindere natuurbeleving tot gevolg. Daarnaast neemt het draagvlak voor maatregelen onder mountainbikers af wanneer nog meer paden worden afgesloten zonder dat daar goede alternatieven tegenover staan. De belangenorganisaties maken zich zorgen dat de maatregel, daardoor een contraproductief effect heeft op het natuurherstel. 

Zoekend naar een passende oplossing

De mountainbike organisaties hebben in de door PWN ingestelde klankbordgroep hun zorgen uitgesproken en (elders succesvolle) alternatieven aangedragen. Helaas zonder resultaat. De organisaties gaan graag in gesprek om tot een passende oplossing te komen voor zowel mountainbikers als voor de natuur.

Ondersteun mountainbike belangenbehartiging

Wist je dat de verschillende mountainbikeroutes in Noord Holland allemaal onderhouden en gefinancierd worden door mountainbikers. Alleen MTB-Noordwest vrijwilligers hebben al 3.500 uur gestoken in het onderhoud van de routes onder hun beheer. 
Wil jij nu en in de toekomst blijven genieten van de Noord-Hollandse mountainbike routes en het PWN gebied? Sluit je dan aan bij NTFU en/of MTB-Noordwest. Met jouw steun kunnen deze organisaties jouw belangen behartigen, hun (vrijwilligers)werk blijven doen én uitbreiden.

Meer informatie over NTFU belangenbehartiging.

Word lid of donateur bij MTB-Noordwest.

02-05-2018 Rabobank verenigingingsondersteuning

RABOBANK Alkmaar e.o. ondersteunt 10 verenigingen voor sport & cultuur 
de komende jaren!

De kogel is door de kerk. Rabobank Alkmaar e.o. heeft na een zorgvuldig selectieproces met ledenraadsleden en collega’s tien verenigingen voor sport & cultuur gekozen die de komende jaren ondersteund gaan worden. MTB-Noordwest is één van die 10 verenigingen! Wij zijn erg trots en blij dat we met onze pitch gekozen zijn.

Rabobank Alkmaar e.o. gaat, samen met NOC*NSF, Kunstbende, LKCA en lokale organisaties, verenigingen helpen zich klaar te maken voor de toekomst door ze te ondersteunen met kennis en begeleiding. In de afgelopen maanden zijn clubs op het gebied van sport & cultuur uitgedaagd door Rabobank om hun ambities op het gebied van financiën, bestuurlijk, gezondheid, duurzaamheid en/of maatschappelijk te pitchen.

Uit de pitch moest vooral blijken dat de verenigingen de wil en energie hebben om te werken aan deze ambitie. Aan de hand van de pitches heeft Rabobank de te ondersteunen verenigingen gekozen. De komende jaren gaan wij als Rabobank Alkmaar e.o. samenwerken met voetbalclubs SVW’27, KSV & WMC, gymnastiekvereniging SIU, theatervereniging A.F. Vrij Zijn, MTB Noordwest, Trampoline vereniging Triffis, de 8 October Vereeniging, roeivereniging Ossa en tennisvereniging Heerhugowaard.Achtergrond Rabo VerenigingsondersteuningEind januari kwamen bij Rabobank Alkmaar e.o. ruim 80 sport & cultuurverenigingen samen om elkaar te inspireren. Verenigingen staan voor veel uitdagingen. Ze kampen met teruglopende bijdragen van lokale overheden, hebben vaak moeite met het vinden van goede bestuurders en hun ledenaantallen en vrijwilligers staan onder druk.

Rabobank onderkent de waarde van de sport- en cultuurverenigingen en zet de komende jaren in op intensieve begeleiding van verenigingen. Dat doen we in samenwerking met de 25 sportbonden die betrokken zijn bij Team Nl, NOC*NSF, Kunstbende en LKCA.

Doel is om verenigingen toekomstbestendig te maken én te houden. De praktijk laat zien dat verenigingen die een open houding hebben naar de eigen leden, maar ook naar de lokale samenleving een sterker fundament hebben dan verenigingen die dit niet doen.
‘We gaan aan de slag’

“De afgelopen periode hebben we uitgebreid met de verenigingen gesproken. Heel mooi om te horen op welke manier ze bezig zijn om hun rol in de lokale omgeving te pakken en hoe zij zich proberen aan te passen aan de huidige tijd. Samen gaan we aan de slag om de verenigingen klaar te maken voor de toekomst.” Aldus Ralph van Soomeren, directievoorzitter bij Rabobank Alkmaar e.o..

De kracht van verenigingenAls Rabobank geloven we in de kracht van verenigingen. Al die verenigingen spelen een grote rol in ons leven en in het leven van onze klanten. Rabobank Verenigingsondersteuning gaat veel verder dan een geldbedrag in ruil voor zichtbaarheid van het merk Rabobank op bijvoorbeeld een shirt of boarding. We gaan voor structurele verbeteringen en niet voor het tijdelijk vullen van de kas. Hiermee stapt Rabobank Alkmaar e.o. af van de traditionele vorm van sponsoren.

Nieuwsarchief

| 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 |