05-05-2017 Zand tussen je tanden...

Voor de meeste mountainbikers is dit een herkenbare situatie. We kennen allemaal wel die ene keer dat we tijdens het mountainbiken, genietend van de natuur, de sport en de inspanning onvrijwillig werden gedwongen tot een moment van “gewichtsloosheid” gevolgd door een “doffe klap”.

Gelukkig staan de meeste mountainbikers na een valpartij weer op en blijft het vaak bij een sterk verhaal voor later of een beschadigde ego als andere mountainbikers het hebben zien gebeuren. Helaas komt het ook af en toe voor dat de schade aan het lichaam toch iets groter is en dat een mountainbiker op het parcours medische zorg nodig heeft.

Help!

Afhankelijk van de benodigde zorg staan de hulpverleners van de diverse hulpdiensten altijd voor de mountainbikers klaar. Zo ook de vrijwilligers van de Schoorlse Reddingsbrigade. Binnen de Schoorlse Reddingsbrigade zitten een aantal leden in de Alarmploeg. Deze Alarmploeg staat 24 uur per dag en 365 dagen per jaar paraat om te ondersteunen bij calamiteiten in de Schoorlse Duinen. Zo ook bij situaties waarbij mountainbikers medische ondersteuning nodig hebben. Om de benodigde hulpverlening zo goed en zo snel als mogelijk te organiseren, is in eerste instantie de locatie van het slachtoffer van enorm groot belang.

Door het enorme gewicht van een ambulance kunnen deze alleen op de verharde wegen en de fietspaden in het gebied rijden. Om het ambulancepersoneel zo snel als mogelijk bij het slachtoffer te krijgen is het dan ook van belang dat deze zo dicht als mogelijk bij het slachtoffer wordt geparkeerd.

Waar ben ik?

Voor mountainbikers is het bepalen van de locatie nog goed te doen. Je kunt gebruik maken van de genummerde bruine alarmpaaltjes langs het parcours of namen van segmenten op het parcours, zoals bijvoorbeeld de Nok, De Kerf of Klein Zwitserland. Voor ruiters, wandelaars en hardlopers wordt dit al een stuk lastiger. Weet in ieder geval dat, naast de namen van wandelpaden, ook de bankjes en de eettafels in het gebied zijn voorzien van een speciale code. Als je deze doorgeeft aan de 112 Alarmcentralist dan weten de hulpdiensten exact waar je bent.

Dus mocht je als mountainbiker een keer voor je zelf of voor een ander medische ondersteuning nodig hebben, dan staan hieronder een aantal belangrijke aandachtspunten:

 • Bel altijd eerst 112;
 • Bepaal je locatie op het parcours (Nummer alarmpaaltje, nummer bankje of picknicktafel, bij welk segment van het MTB parcours ben je)
 • Luister goed naar de vragen van de 112 Alarmcentralist (I.v.m. vaststellen van de exacte locatie en de medische situatie van het slachtoffer);
 • Volg de aanwijzingen van de 112 Alarmcentralist op (telefonische EHBO ondersteuning);
 • Bescherm het slachtoffer tegen afkoeling/onderkoeling;
 • Waarschuw overige mountainbikers tijdig om af te remmen/af te stappen.

Achter de schermen

Voor de mountainbikers die willen weten wat er er nu eigenlijk “achter de schermen” gebeurt op het moment dat je 112 belt hebben we hieronder in het kort de belangrijkste stappen omschreven:

 • Zodra de 112 Alarmcentralist vaststelt dat het een locatie betreft in de Schoorlse Duinen, dan wordt direct de Alarmploeg van de Schoorlse Reddingsbrigade gealarmeerd en worden ook de andere benodigde hulpdiensten via het 112 communicatienetwerk opgeroepen.
 • De beschikbare leden van de Alarmploeg verzamelen zich binnen enkele minuten bij de speciale hulpverleningsvoertuigen voor de Schoorlse Duinen en ontvangen daar informatie van de 112 Alarmcentralist over de gemelde locatie en de gemelde (medische) situatie;
 • De Reddingsbrigade eenheden worden hierna aan de andere, voor het incident opgeroepen, hulpdiensten in het 112 communicatienetwerk gekoppeld om de start van de hulpverlening met elkaar te organiseren.
 • Voor de Reddingsbrigade eenheden bestaat de hulpverlening hierna uit de hieronder weergegeven stappen;
  A. Lokaliseren van het slachtoffer;
  B. Bepalen dichtstbijzijnde rendez-vous plaats voor de ambulance;
  C. Doorgeven medische situatie slachtoffer aan aanrijdende ambulance(s) incl. verlenen van EHBO aan het slachtoffer;
  D. Veiligstellen van de omgeving van het slachtoffer om nieuwe ongevallen te voorkomen;
  E. Ophalen ambulancepersoneel bij rendez-vous plaats ambulance;
  F. Het ambulancepersoneel incl. benodigde apparatuur vervoeren naar het slachtoffer;
  G. Het slachtoffer samen met het ambulancepersoneel vervoeren naar de ambulance.

Afhankelijk van de situatie en de omstandigheden kan de volgorde van enkele stappen natuurlijk veranderen. Als mountainbiker weet je in ieder geval nooit van te voren wanneer je een keer te maken krijgt met een berg zand tussen je tanden of erger….

Tips voor in het terrein

Daarom toch nog een paar kleine tips, waar je jezelf of een ander enorm mee kunt helpen:

 • Let tijdens het mountainbiken af en toe op het nummer van een alarmpaaltje langs het parcours. Dit voor het geval je na de volgende heuvel een gevallen mountainbiker aantreft;
 • Misschien ten overvloede, maar neem altijd een mobiele telefoon mee. Het 112 alarmnummer is onafhankelijk van je provider en pakt altijd het netwerk met de beste dekking.
 • Doe je zelf of een ander een heel groot plezier en neem ook een goudkleurige reddingsdeken mee. Zeker in de herfst- en de winterperiode. Het kost niets, het weegt niets en het is een echte lifesaver! Let op: om warm te blijven: Goud aan de buitenzijde!
 • Alleen op het parcours rijden in de “donkere maanden” raden we ten zeerste af!
 • En als laatste voor de 1% mountainbikers die het nog steeds niet hebben begrepen een kleine aanvullende tip: Helm op…!!!

Richard Gillebaard
Alarmploeg Schoorlse Reddingsbrigade

Noot en oproep van de redactie: Je kan, net als bij ons, donateur worden van de Schoorlse Reddingsbrigade voor slechts 10 euro per jaar

 

16-03-2017 Beveiliging van Ti-Tech

Iedereen is zuinig op zijn fiets, wij ook. Onze vrijwilligers zijn erg zuinig op het gereedschap; scheppen, harken, snoeischaren, zagen en kruiwagens etc. zijn de tools waar de routes mee worden onderhouden en daar zijn de vrijwilligers zuinig op!

Op alle routes die we onderhouden hebben we dankzij de beheerders een opslag voor onze gereedschappen. Ti-Tech heeft één van deze opslaglocaties voorzien van nieuw en stevig hang- en sluitwerk….van RoestVrijStaal welteverstaan…voor minder doet Thimo het niet;-)
Onze gereedschappen staan nu nog veiliger en we zullen ze deze zomer weer veelvuldig gebruiken om de routes lekker rijdbaar te houden en te verbeteren waar mogelijk.
Ti-Tech / Thimo; onwijs bedankt, mede dankzij jouw inzet en support kunnen we de routes goed onderhouden en verbeteren!

13-03-2017 Florijnen van Floor's Fietsenwinkel Schoorl

Afgelopen week werden we gebeld door onze onderhoudspartner Floor’s Fietsenwinkel uit Schoorl met een prettige mededeling. Of hij, naast zijn reguliere MTBNW partnerschap, 500 euro extra mocht doneren tbv het onderhoud- en de aanleg van MTB routes in de regio…….?

Je begrijpt dat we daar niet lang over hoefden na te denken;-)

Floor’s klanten maken wekelijks gebruik van de prachtige mountainbikeroute van Schoorl, op een eigen fiets maar veelal ook op één van Floor’s knalgele huurfietsen; de gele brigade in de volksmond.
Iedereen weet dat fietsen gezond is en fietsen in de natuur voegt daar nog een extra dimensie aan toe; sportief bezig zijn en enorm genieten van het natuurschoon.

Voor Floor en vele andere ondernemers uit de regio zorgen goede en goed onderhouden MTB routes voor een enorme meerwaarde en vormen de basis van een gezonde bedrijfsvoering. Voor gebruikers van de routes is plezier en genieten in de natuur op goed onderhouden routes en goede faciliteiten rond de routes belangrijk. De gebruiker die zijn eigen paden onderhoud, redelijk uniek in openbare natuurgebieden maar wel nodig anno 2017.

Om iets meer te doen dan alleen een partnerschap van MTB-Noordwest besloot Floor om een extra donatie te doen zodat zijn klanten ook in de toekomst verzekerd zijn van mooie en goed onderhouden routes…….en Floor zelf minder onderhoud heeft aan zijn huurfietsen;-)

Floor bedankt! We zullen jouw donatie goed besteden.

21-02-2017 Een wielomtrek dichterbij

Weer een goede wielomtrek vooruit gezet. De provincie Noord-Holland heeft groen licht gegeven voor het aanpassen van de mountainbike route.

Het nieuwe traject is onderzocht om te beoordelen of het mountainbiken de natuur mogelijk beschadigt. Bij de aanleg worden er maatregelen genomen zodat de route niet uitslijt en de route niet buiten zijn sporen gaat lopen. Dit wordt jaarlijks gecontroleerd. Een deel van de huidige route in het westelijke open duingebied wordt weggehaald waardoor de kwetsbare natuur hier meer rust én ruimte krijgt.
Ook zijn er na overleg met omwonenden en andere recreanten een aantal wijzigingen aangebracht aan de nieuwe route. Daardoor is de route nog veiliger en geeft deze meer ruimte aan andere recreanten.

Meer informatie vind je op het Boswachtersblog.

Je treft daar ook de passend beoordeling (de aanvullende ecologische toets) en een routekaart van de beoogde route aan.
Na het zorgvuldige voorbereidend werk van Staatsbosbeheer in samenwerking met MTB Noordwest is het besluit van de Provincie een belangrijke stap in de richting van het realiseren van de nieuwe mountainbike route. We zijn er alleen nog niet en we moeten nog meer formele stappen doorlopen. Om die reden doen we geen voorspellingen over wanneer de aanleg doorgaat en al helemaal niet wanneer de nieuwe route gefietst kan worden. Let op : de nieuwe route is nog (steeds) volledig off-limits. Niet op rijden of wandelen, dus. Nog even geduld. Geniet vooral nog even van de huidige route.

31-01-2017 Respectvol delen is samen genieten…

Respectvol delen is samen genieten…
Iedereen maakt graag op zijn eigen manier gebruik van de mooie natuur in onze omgeving. Om te sporten, te bewegen of er gewoon te zijn. Met veel mensen in een relatief klein gebied, komen we elkaar uiteraard soms tegen.

Samen genieten in de natuur kan prima als we met respect voor elkaar en die natuur omgaan. Zeker als iedereen zich houdt aan paar simpele en vooral logische ‘tips’:

 • Geef elkaar de ruimte en minder je vaart. Een vriendelijke groet doet wonderen.
 • Ken de lokale regels en respecteer deze altijd.
 • Je bent te gast in de natuur. Gedraag je ook als gast. Het is niet jouw tuin.
 • Denk aan je eigen veiligheid en zeker ook die van anderen.

Samen genieten betekent respectvol delen.

Deze ‘tips’ zijn gebaseerd op de ‘Buitencode’; gedragsregels voor iedereen die van de natuurlijk wil genieten. De buitencode is opgesteld door de NTFU, KNHS, Atletiekunie, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Landschappen, en mede mogelijk gemaakt door het actieplan ‘Naar een Veiliger Sportklimaat’.
Meer informatie over de ‘tips en regels’ vind je hier.

Nieuwsarchief

| 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 |