22-02-2020 Start Ride With The Locals

Zondag 1 maart 2020 start de ‘nieuwe’ Ride With The Locals.

Ben je MTB-Noordwest lid (ivm de verzekering is alleen donateur helaas niet voldoende) en wil je in een ongedwongen sfeer over de mooiste paden en singletracks rijden, soulmates ontmoeten en slap ouwehoeren over alles wat je bezighoud op fietsgebied? Meld je dan nu gratis aan voor de eerste Ride With The Locals 2020, door ons een email te sturen.


   
Het is een ‘social ride’ geen instructie maar voorrijden. Er wordt gereden in kleine groepen op een tempo welke voor iedereen bij te houden is en na afloop kun je op eigen kosten nagenieten met koffie en taart.

Wat heb ik nodig?
- een helm in goede staat
- een goed functionerende en veilige fiets
- een toegangskaart voor het NHD (duinkaart)
- geschikte kleding (houdt rekening met het weer)
- drinken, eten, reserve onderdelen en tooltje
- GSM met noodnummer (ICE) en of op papier
- goed humeur en wat geld voor koffie/gebak na afloop. 

Wanneer en waar starten we?
Zondag 1 maart om 8:30 uur starten we bij de Oude Keuken, Oude Parklaan 117 Parklaan, 1901 ZZ Castricum alwaar we ook eindigen rond 10:30 uur.
   
Parkeren; mocht je met de auto komen, kan op de parkeerplaats aldaar of bij de Johanneshof en dan op de fiets; lijkt het net of je van huis komt fietsen.

Enne….
Organisatie, begeleiders, en vrijwilligers kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor lichamelijk of geestelijk letsel, schade, diefstal of verlies opgelopen door, tijdens of na deelname aan de ride……..dussssssss.

 

12-11-2019 Bezoek Raad van State

Afgelopen maandag waren we weer te gast bij de Raad van State op de Kneuterdijk in Den Haag. Deze keer ging het, gek genoeg, over de huidige mountainbikeroute in Schoorl die al sinds 1996 tot volle tevredenheid van iedereen in gebruik is. Het ging deze keer dus niet over de nieuwe uitbreiding van de mountainbikeroute. 

Vorig jaar september konden wij jullie informeren dat de meervoudige kamer in Haarlem alle bezwaren op de verleende NB-wet vergunning van de Stichting Natuurbelang Amsterdamse Waterleidingduinen uit Heemskerk heeft afgewezen. De stichting heeft naar aanleiding van die uitspraak hoger beroep aangetekend. Deze zaak diende maandag voor de meervoudige kamer bij de Raad van State in Den Haag. Natuurbelang is van mening dat de huidige route, die er al bijna 24 jaar ligt, ook nog passend beoordeeld zou moeten worden. Deze ‘passende beoordeling’ beoordeelt de effecten op de instandhoudingsdoelstellingen van de Schoorlse duinen. Natuurbelang bestrijdt de argumentatie van de Provincie Noord Holland, Staatsbosbeheer en MTB Noordwest, die stellen dat voor de huidige route destijds geen vergunning nodig was. Immers de route is niet aangelegd, maar ontstaan door gebruikmaking van bestaande paden. Dit gebruik is in 1996 gereguleerd door het toewijzen van te berijden paden die al aanwezig waren in het gebied. Daarmee was deze maatregel een schoolvoorbeeld voor hoe je er voor kon zorgen dat de natuur kan floreren en alle recreanten kunnen genieten van het vele moois dat de Schoorlse Duinen te bieden hebben. Alle genoemde partijen hebben gister de tijd gehad om hun standpunten nader toe te lichten en de Raad van State heeft alle vragen kunnen stellen. Aan het einde van de zitting konden we ook nog  goed aangeven, waarom Staatsbosbeheer en MTB Noordwest dit traject feitelijk ook begonnen zijn; het vergroten van de stilte in het westelijke deel van de Schoorlse duinen zodat Staatsbosbeheer hier natuurdoelstellingen kan behalen. Deze natuurdoelstellingen komen door alle juridische procedures helaas slechts langzaam dichterbij. Laten we niet vergeten dat Staatsbosbeheer er ook, en voornamelijk, is voor het natuurbelang. Als afsluiting gaf de Raad ons mee waarschijnlijk 12 weken nodig te hebben voor een uitspraak. Wij zien deze uitspraak met vertrouwen tegemoet. 

Positief is wel dat er geen hoger beroep is aangetekend tegen het onderdeel van de NB-wet vergunning voor de nieuwe Noord- en Middenlus. Daarmee zijn we een stap(je) dichterbij het eindresultaat.

Natuurlijk is nu voor jullie de vraag wanneer we nu eindelijk eens kunnen gaan fietsen op de nieuwe lussen? Helaas kunnen we daar nog geen antwoord op geven.
 
Bedankt voor jullie support!

06-10-2019 MTB Trail Award in the pocket!

MTB-Noordwest wint de MTB Trail Awards-aanmoedigingsprijs. Afgelopen zaterdag was een delegatie van MTB Noordwest aanwezig op de ‘MTB Summit 2019’.
Een dag bedoeld voor verenigingen, clubs, stichtingen en vrijwilligers die zich bezighouden met het onderhoud en de aanleg van mountainbikeroutes.
De organisatie is in handen van Tracks & Trails, NTFU, IMBA Europe en vindt plaats bij gastheer Specialized in ’s-Heerenberg, op steenworp afstand van de mountainbikeroute van Montferland.

Het thema van de derde editie was ‘Verdieping’. Tijdens de summit vertelden sprekers over mountainbiken en de invloed op de bodem, erfgoed, flora & fauna en kregen we informatie over aansprakelijkheid en het belang van contracten en verzekeringen.
De professionalisering van het onderhoud en aanleg stelt namelijk eisen aan de werkzaamheden en de organisaties die het onderhoud uitvoeren. Terreineigenaren stellen ook steeds meer eisen aan het gebruik van hun terrein voor recreatie. Niet alleen vanuit het oogpunt van flora & fauna, maar steeds meer vanuit de aansprakelijkheid.

Na de sprekers was het tijd om buiten te spelen; er stonden 30 testfietsen van Specialized klaar die we flink de sporen konden geven op de 26km lange Montferland route. Deze route krijgt binnenkort trouwens een ‘make over’ van Tracks & Trails!

Na het gezellige speelkwartier van anderhalf uur was het tijd voor herstel…..in de vorm van Beer&Burgers en slap geouwehoer over mountainbiken en het onderhouden van MTB routes en alles wat daarbij komt kijken.

De dag werd afgesloten met de uitreiking van de MTB Trail Awards-No dig no ride! De MTB Trail Awards is een overkoepelende en onafhankelijke organisatie met als missie het bevorderen van de aanleg van MTB trails in Nederland. MTB Trail Awards zet zich in voor de erkenning van vrijwilligers en regionale baanbouwers.

MTB Noordwest werd blij verrast met de ‘aanmoedigingsprijs’; een mooie waardering voor alle vrijwilligers, leden, donateurs, sponsoren, partners en iedereen die ons een warm hart toedraagt. De tomeloze inzet van de afgelopen 8,5 jaar qua onderhoud, aanleg, belangenbehartiging en de manier waarop MTB Noordwest dat doet was reden voor de jury om deze prijs aan MTB Noordwest uit te reiken. We kregen de Trail award,  een duurzame eikenhouten routepaal met plaquette, en enkele mooie prijzen(een mooie bos bloemen, een lekkere fles biologische wijn en een Kärcher mobiele fietsreiniger) uitgereikt door de de general manager van IMBA Europe, Mark Torsius.

De overige winnaars zijn:
De gouden schop (beste route): Amerongen-MTB Utrechtse Heuvelrug
Meest natuurvriendelijke route: Amerongen-MTB Utrechtse Heuvelrug
Beste bikepark: Groningen DirtPark Groningen
Beste nieuwe Route: Ede-MTB Zuid Veluwe

Vol trots en met een dikke eikenhouten paal achterin keerden we terug naar Noordwest Nederland.

26-09-2019 Ladies Ride 9 oktober 2019

Only for ladies, o.l.v. Bikesports zijn alle ladies weer welkom; van topper tot tobber. Mits in het bezit van een goed werkende, veilige fiets en een helm.

We starten woensdag 9 oktober 2019 om 08:30h bij De Oude Keuken; Oude Parklaan 117, Castricum (op het Duin & Bosch terrein). We rijden een mooie route door de duinen en bos o.l.v. een lokale gids. Heb je nog geen duinkaart voor het Noord-Hollands Duinreservaat? Deze kan je ter plekke aanschaffen bij de automaat, alleen per pin!

Komt allen, gezelligheid en lekker gezond bezig zijn in een prachtige omgeving staan voorop! Helm en goed werkende en technisch in orde zijnde fiets verplicht! Meerijden is uiteraard geheel op eigen risico.

08-07-2019 Overleg PWN opgeschort

Het bestuur, onze denktank en onze diverse afgevaardigden waren het er al over eens; PWN zegt wel te willen participeren maar blijft gewoon de komende jaren aan haar eigen beleid vasthouden. Overleg lijkt weinig zin te hebben en dus vinden we het jammer dat PWN niet naar de toekomst durft te kijken. Wij als MTB-Noordwest kijken vooruit en gaan ons nu meer focussen via de politiek richting provincie. Onderstaand de motie die unaniem is aangenomen door de ledenvergadering en de toelichting hoe het (voor een deel) zo gekomen is:

Motie van de ALV ter vergadering bijeen op 27/6/2019. 

* PWN is van mening dat de fietsmaatregel goed zal blijven werken in de toekomst. Ook met de toenemende recreatiedruk. Ons standpunt echter: Toenemende druk betekent - zonder adequaat en preventief onderhoud - schade, schade betekent in het huidige beleid van PWN afsluitingen. Afsluitingen betekent nog meer druk op bestaande paden. Wij zijn een groot tegenstander van ‘wildrijden’, maar kunnen onze achterban niet aan de ketting leggen. Hoe meer de mogelijkheden worden ingeperkt, hoe slechter de communicatie, hoe groter de kans op deze ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’. 

* Wij zijn van mening dat een voldoende lange en uitdagende, goed aangelegde en onderhouden (met inbreng van MTB Noordwest) eigen route voor mountainbikers zonder tijdslimiet de enige oplossing is om huidige en toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden (natuurschade, recreatiedruk). Dit is een flink project maar is met vereende krachten een realistisch en bewezen werkend scenario. 

* Conclusie dat wij elkaars gemeenschappelijk belang wel zien maar verschillend denken over de oplossing. Wij geen enkele beweging bij PWN waarnemen en hoeven te verwachten. Ons duidelijk is geworden dat verder overleg op deze basis weinig zinvol en effectief is.

Toelichting en relaas:

MTB-Noordwest heeft in de Klankbordgroep van mei 2018 de nieuwe fietsmaatregel vernomen. Centraal stond in de presentatie en de daarin gestelde maatregelen en dat deze nodig zijn om natuurschade te voorkomen, die door voornamelijk de mountainbikers zou zijn veroorzaakt. MTB-Noordwest heeft in deze bijeenkomst aangegeven dat als er sprake is van natuurschade dit zeker ook door andere recreanten wordt veroorzaakt en dus hier onze verwondering over uit gesproken. Dit hebben we ook kunnen onderbouwen enerzijds met behulp van wetenschappelijke studies van derden en anderzijds door foto’s van de situaties ter plaatsen uit onze archieven en / of Google Earth. Ook is er geen verschil met andere paden in vergelijkbare delen van het gebied, waar MTB’en al nooit was toegestaan. Sterker, we hebben aangegeven dat deze maatregelen juist contraproductief gaan werken en de oorzaak is gelegen aan algemene toename in recreatie, langere droge periodes en een gebrek aan of verkeerd onderhoud.

Afsluiten van paden voor MTB’ers is contraproductief. Immers, meer intensiviteit op beperktere paden maakt het niet beter voor iedereen en het draagvlak voor de fietsmaatregel is negatief beïnvloedt. De mountainbikers moeten al sinds 2004 binnen de tijd- en gebiedszonering beperkt recreëren en hebben sinds dat moment al meer dan 20% van de paden verloren. Veelal ook landschappelijke mooie paden met daarin hoogtemeters. Dit wordt niet begrepen en als discriminerend ervaren. Zoals bekend kunnen wij dan ook niet achter deze maatregelen staan zeker ook, omdat er helaas geen wil was om minder ingrijpende oplossingen te onderzoeken.

De genomen maatregelen hebben er wel voor gezorgd dat onze vereniging stevig is doorgegroeid en dat vele andere partijen zich bij ons hebben aangesloten en schriftelijk hebben bevestigd zich in deze door ons te laten vertegenwoordigen. Daarmee behartigen wij de belangen van duizenden lokale mountainbikers, een flink aantal lokale middenstanders, horeca en andere verenigingen, die staan voor een evenwichtiger en duurzamer recreatiebeleid. Daartoe zijn wij ook ‘gemachtigd’ door deze diverse groep die onze zorgen deelt.

In de afgelopen 2 jaar zijn er vele veldbezoeken, excursies (waaronder naar de Utrechtse Heuvelrug), overleggen en een soort van pilot betreffende Duin en Bosch gehouden en georganiseerd. Dit deden we omdat we gemeenschappelijk belangen zien en we hoop hadden dat er spraken zou zijn van echte participatie, waarbij er met oog voor alle belangen verbeteringen te realiseren waren. Keer op keer blijkt dat helaas niet zo te zijn ondanks het steeds wederzijdse begrip.

Tussentijds (najaar 2018) communiceerde PWN dat de uitgevoerde en nog uit te voeren maatregelen in overleg met de mountainbikers in de Klankbordgroep waren uitgevoerd. Er was geen enkele mogelijkheid om minder ingrijpende of andere maatregelen te testen of nog iets te wijzigen aan de ideeën van PWN. Ook kon er van compensatie met andere aantrekkelijke paden geen enkele sprake zijn. Uiteraard waren wij daar zeer verbaasd over. We hebben om opheldering gevraagd en deze tot op heden niet gekregen anders dan een herhaling van het standpunt; laten we het nog een keer uitleggen. Op ons signaal dat er van instemming geen sprake was terwijl dit wel zo werd gecommuniceerd was de reactie dat er iets was fout gegaan in de communicatie, het uitgezocht zou worden en daarna volgde stilte. En geen rectificatie dat de grootste belangenbehartigers zich absoluut niet in de maatregelen konden vinden. De leden worden netjes en in een prima sfeer aangehoord, maar feitelijk moeten we vaststellen dat de klankbordgroep zover wij kunnen zien nog geen echt en aantoonbaar effect gehad heeft op de door PWN bedachte en geïmplementeerde maatregelen.

Het deed ook de vraag rijzen wie PWN nu als vertegenwoordiger(s) zag van de mountainbikers. Was dat de Klankbordgroep bestaande uit een willekeurige groep aan mensen die in het verleden zich ooit hebben uitgesproken over de fietsmaatregel? Zonder enige weging / helderheid over wie nu welke achterban vertegenwoordigde. In al die jaren heeft PWN zich nooit afgevraagd of de samenstelling van de Klankbordgroep wel representatief is voor de recreatieve gebruikers.

In tegenstelling tot de communicatie vanuit PWN moeten we helaas dus vaststellen dat er van een echt overleg en participatie geen sprake is. Om te kijken of dit aan onze vertegenwoordigers lag zijn deze ook gewisseld, maar ook dat heeft niet geleid tot enige verbetering. De diverse bijeenkomsten waren in een plezierige sfeer maar maakte uiteindelijk (voorjaar 2019) toch duidelijk dat PWN gewoon haar eigen weg blijft volgen en in onze beleving stoïcijns verder gaat. Met alle suggesties die wij gedaan hebben tijdens de veldbezoeken, de pilot en overleg is helaas weinig tot niets gedaan. Ook niet als dat wel werd toegezegd.

Een toegezegde pilot (betreffende “Duin en Bosch”) bleek alles behalve een pilot en helaas is er niet geëxperimenteerd, nog zijn er nulmetingen gemaakt. Gewoon de situatie herstellen met de bekende PWN tijd- en gebiedszonering was de uniforme uitwerking. Begrijp ons goed wij pretenderen het ook niet allemaal beter te weten, maar hebben onderbouwd wel heel veel suggesties gedaan waarmee niets gedaan is. Zelfs inhoudelijk reacties ontbreken. Een langjarige beleidsmatige visie op duurzame recreatie van de verschillende recreantengroepen lijkt te ontbreken. Dit vertaald zich in onze beleving in een beleid van pappen en nathouden, hopen dat het overwaait en een herhaling van zetten. Omdat wij dit in onze vrije tijd doen en we graag effectief met ieder zijn tijd omgaan hebben we besloten het directe overleg met PWN op te schorten.

Zoals eerder gemeld zullen de demografische ontwikkelingen en als gevolg daarvan toenemende recreatie in combinatie met langere drogere periodes zorgen dat het huidige beleid steeds minder houdbaar wordt. De tijdsmaatregel is uniek in zijn soort en discrimineert een enkele recreantengroep zonder enige onderbouwing. PWN staat in deze ook alleen in dit beleid gezien de vele ontwikkelingen en de succesverhalen elders in het land en blijft zichzelf herhalen. Als alternatief van de steeds verdere inperking van de huidige mogelijkheden zien we als enige oplossing een aantrekkelijke MTB-route van voldoende lengte en aantrekkelijkheid, waarbij je elkaar niet in de weg zit, loopt of fietst. Een duurzame oplossing waarbij je de natuurschade wel echt kunt beperken en waarbij je een specifieke groep niet hoeft te discrimineren.

Wij staan voor duurzame oplossingen, middels structureel overleg en efficiënt samenwerken. Wij hopen in de toekomst wel te kunnen samenwerken met PWN in het belang van de natuur en recreatie in het mooie Noordhollands Duinreservaat.

Nieuwsarchief

| 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 |