Onderhoud en Aanleg

MTB-Noordwest realiseert met behulp van partners, sponsors, donateurs en vrijwilligers een deel van het onderhoud, de aanleg, en uitbreiding van regionale mountainbikeroutes.

De mountainbikeroutes in Noord-Holland zijn populair en worden druk bezocht. Door bezuinigingen bij o.a. Staatsbosbeheer in Schoorl is er geen geld meer voor het onderhoud aan deze populaire route. 
We onderhouden goed contact met de beheerders van mountainbike-routes, en dragen actief bij aan het onderhoud, zowel financieel als fysiek. Ook het ondersteunen van wetenschappelijk onderzoek en aanreiken van kennis behoort daartoe. Altijd met respect voor de natuur en met duurzame oplossingen voor beheerders en gebruikers.

Meld je aan als vrijwilliger!

 

Informatie Routes

MTB-Noordwest en haar vrijwilligers scheppen mee aan de volgende routes:

Schoorl

De route van Schoorl staat bekend als één van de mooiste en uitdagendste routes van het land.

Delen van de route in Schoorl, zijn als gevolg van o.a. branden gekapt en worden in stuifduinen omgetoverd. Mede daarom zal de route dus deels worden verplaatst richting Schoorl en Groet in het beboste en heuvelachtige gedeelte van de Schoorlse duinen (Schoorl 2.0).

Hierbij we streven naar duurzame aanleg en onderhoud met oog voor de natuur, wensen van de mountainbikers, andere recreanten en de beheerder Staatsbosbeheer.
Meer informatie over Schoorl en de routes

Park van Luna (PvL) Heerhugowaard

In het Park van Luna is een kleine trainingsronde van zo’n 3km gesitueerd. Kort maar krachtig zullen we maar zeggen. In 2020 heeft deze route een grote facelift gekregen. De ondergrond is verbeterd, er zijn extra lussen bij gekomen en we zijn nog lang niet klaar.

Er zijn plannen deze route nog verder uit te breiden met meer “trainingslussen” en een nieuwe beter zichtbare en logische entree.
Meer informatie over Park van Luna

Dijkgatbos (DGB) Wieringerwerf

Deze heerlijke route is na uitbreiding met het Hendrikspad wederom uitgebreid: In de winter van 2022/2023 is ook het Wierholt toegevoegd. Een lang gekoesterde wens die in vervulling is gegaan.

De gehele route is nu 20,6 km lang en telt 226 hoogtemeters en dat in een polder onder zeeniveau.
De realisatie is op een ‘bijzondere manier’ tot stand gekomen dankzij Staatsbosbeheer en de vele participerende lokale (loon)bedrijven en sponsoren.
Een verrassende route die uitnodigt om terug te komen.
Meer informatie over Dijkgatbos

Geestmerambacht (GMA) Langedijk

In het recreatiegebied ten noorden van Alkmaar ligt een unieke en technische route van 8km met een rock garden, pumptrack, flinke kombochten, een hoge heuvel met een stuk flow trail, trappen, bruggetjes, northshore en wallride! Uiteraard met de nodige “chicken runs”.

In het voorjaar van 2022 is een groot deel van het parcours gerevitaliseerd door een toplaag van granulaat aan te brengen. Hiermee hopen we dat het parcours meer het hele jaar rond te rijden is.
Meer informatie over Geestmerambacht

Spaarnwoude (SPW) Velsen Zuid

De route in het recreatiegebied Spaarnwoude is in de winter van 2020/21 geheel vernieuwd en 7km (rood) lang (rood-wit = chickenruns). Het heeft vele felle en pittige klimmetjes (325 hm) en als beloning heerlijke flowy afdalingen. Ook een echt serieuze jumpline is een optie voor gevorderden. Anders dan voorgaande jaren is het nu mogelijk om het hele jaar rond te rijden!
Meer informatie over Spaarnwoude

De Goorn (DGN) Koggenland

Deze nieuwe route is ontstaan uit het initiatief van het
doe-team MTB-De Goorn en in samenwerking met de Gemeente Koggenland. Een klein maar afwisselend en uitdagend parcours van een kleine kilometer met een grote doses fun. Met name geschikt voor kinderen maar ‘speelse’ ouderen kunnen hier ook hun rondjes trainen.
Meer informatie over De Goorn

Twiske Mountainbike Routes
(TWMR) Landsmeer – Oostzaan

Deze omvatten de routes in Oostzaan; het Smaal, Landsmeer; Zanddijk, A’dam; NoorderIJplas route en de Pumptrack in Landsmeer.

De routes zijn prima aan elkaar te lussen (over het verharde fietspad) en maken het tot een mooi geheel. Fijne routes om te trainen en heuse echte pumptrack.
Meer informatie over Twiske Mountainbike Routes