Buitencode

Respectvol delen is samen genieten…
Iedereen maakt graag op zijn eigen manier gebruik van de mooie natuur in onze omgeving. Om te sporten, te bewegen of er gewoon te zijn. Met veel mensen in een relatief klein gebied, komen we elkaar uiteraard soms tegen.

Samen genieten in de natuur kan prima als we met respect voor elkaar en die natuur omgaan. Zeker als iedereen zich houdt aan een paar simpele en vooral logische ‘tips’:

  • Geef elkaar de ruimte en minder je vaart. Een vriendelijke groet doet wonderen.
  • Ken de lokale regels en respecteer deze altijd.
  • Je bent te gast in de natuur. Gedraag je ook als gast. Het is niet jouw tuin.
  • Denk aan je eigen veiligheid en zeker ook die van anderen.
  • Laat niet als dank; neem je afval weer mee naar huis.

Deze ‘tips’ zijn gebaseerd op de ‘Buitencode’; gedragsregels voor iedereen die van de natuurlijk wil genieten.
De buitencode is opgesteld door de NTFU, KNHS, Atletiekunie, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Landschappen.  
Meer informatie over de ‘Buitencode’ vind je hier.

Respectloos gedrag? Meld het ons:
We zijn natuurlijk niet van handhaving of toezicht, maar vinden respectvol gedrag zo belangrijk dat we een formulier hebben gemaakt waarmee je respectloos gedrag aan ons kunt melden, anoniem of persoonlijk. Door informatie te verzamelen en – waar mogelijk – mensen gericht aan te spreken op hun gedrag willen we een positieve bijdrage leveren aan het respectvol delen en samen genieten van de natuur in onze regio.”

 

De lokale MTB regels

De mountainbikemogelijkheden in onze regio (boven het Noordzeekanaal) zijn fantastisch, maar niet volledig zonder grenzen. Er zijn een paar eenvoudige lokale regels. De meeste van jullie kennen deze regels natuurlijk, maar voor de bikers die soms nog twijfelen hebben we ze nog even uiteengezet:

Schoorl, Dijkgatbos en Texel

Deze gebieden worden beheerd door Staatsbosbeheer. Hier geldt de volgende éénvoudige regel: Fietsen is toegestaan op de officiële mountainbike route en de fietspaden, nergens anders!

Geestmerambacht, Heerhugowaard, Spaarnwoude & Twiske

In de recreatiegebieden Geestmerambacht, Heerhugowaard, Spaarnwoude & Twiske, beheerd door recreatie Noord-Holland, gelden de volgende éénvoudige regels: Fietsen is toegestaan op de officiële mountainbikeroutes en de fietspaden, nergens anders!

Gratis toegang!

Alle bovenstaande gebieden zijn gratis toegankelijk, maar voor niets gaat de zon op…..De routes van Schoorl, Geestmerambacht, Heerhugowaard(Park van Luna) en Spaarnwoude worden onderhouden door vrijwilligers van MTB-Noordwest. Als donateur steun je dit onderhoud en ontvang je de fabeltastische sticker, je kan natuurlijk ook zelf de handen uit de mouwen steken en je aanmelden als vrijwilliger!

Het PWN-gebied/Noord-Hollands Duinreservaat

Het PWN-gebied strekt zich uit langs de kust tussen Bergen en Wijk aan Zee.
In het PWN-gebied geldt de zogenaamde ‘fietsmaatregel’ en mag je op alle verharde paden fietsen van zonsopgang tot zonsondergang en op de meeste onverharde paden van zonsopgang tot 10:30h , die je dan dus deelt met overige recreanten. Op de paden met het “verboden voor fietsers” bord… is het verboden voor fietsers. Bij PWN is een toegangskaart voor iedereen verplicht, een dagkaart is alléén via PIN-betaling verkrijgbaar uit de de automaten bij de diverse ingangen. Een jaarkaart kun je online bestellen bij PWN. Staatsbosbeheer Schoorlse Duinen en PWN; één aansluitend gebied, twee beheerders en verschillende regels. Waar loopt nou de grens en gelden er andere regels? Deze kaart maakt het duidelijk.

Het Strand

Voor fietsen op het strand gelden ook regels, al zijn deze vaak niet duidelijk aangegeven.
In de winter, van 1 oktober tot 1 mei, mag je de hele dag op het strand fietsen. In de zomer, van 1 mei tot 1 oktober, is fietsen op het strand alleen toegestaan voor 10:00uur en na 19:00uur. Uiteraard geldt hier ook: Respectvol delen is samen genieten!