Nieuws: 2011: december

02-12-2011 Stem op Beekhoven Bikes!

Beekhoven Bikes is een bekende naam in het mountainbike-wereldje. Vooral de mannen en vrouwen van het eerste uur kennen Jan Beekhoven en zijn tomeloze inzet voor DTS op Spaarnwoude.
Jan is o.a. de initiator van het nationale kampioenschap MTB op Spaarnwoude, en dat is inderdaad heel wat jaartjes terug. En wij van MTB-Noordwest weten inmiddels wat een job dat geweest moet zijn!

Dit jaar hebben Jan en Jeffrey Beekhoven een nieuwe zaak geopend en nu dingen ze mee naar de titel “Tweewielerwinkel van 2012”.
Steun deze iconen van de mountainbikesport en stem via de site www.tweewieler.nl, de poll vind je rechtsboven op de homepage van deze site.

06-12-2011 Super Sunday op Texel

De ultieme MTB-uitdaging vind je op Texel: de SuperSunday, een marathontocht van 100 kilometer over Texel. Dwars door boerenland, bos- en duingebied, spannende paadjes en over het uitgerekte Noordzeestrand. Dit jaarlijkse evenement vindt plaats op zondag 12 februari 2012. De start is om 8.00 uur vanaf het gemeentehuis in Den Burg.

De populariteit van dit Texelse evenement groeit. De diversiteit in het parcours, de mogelijkheid om ook een kortere afstand te rijden en de gezellige sfeer hebben een grote aantrekkingskracht op veel mountainbikers. De opzet is uniek: de tocht wordt niet vooraf uitgepeild, maar voorgereden door leden van Wielersport Texel. De deelnemers worden op niveau ingedeeld in groepen van maximaal 20 personen. Twee ervaren mountainbikers begeleiden iedere groep. Onderweg zijn drie stops ingepland, waar de fietsers worden voorzien van koffie, broodjes en soep.

Het is vanaf heden mogelijk om in te schrijven voor deelname aan Super Sunday op Texel . De datum van de 2012 editie van dit aansprekende evenement is zondag 12 februari. Inschrijven kan via het inschrijfformulier op de website van WS-Texel.

Nieuw dit jaar is de mogelijkheid om bij het inschrijven ook een
T-shirt te bestellen. Het shirt kost 15 Euro en zal zaterdagavond
11 februari na de briefing in Stayokay worden uitgereikt. Je kan
bij het inschrijven nu ook een teamnaam doorgeven en je kan
aangeven in welke groep je wil starten. Er kan gekozen worden uit snel, minder snel en langzaam. Het inschrijfgeld bedraagt 15 Euro voor leden. Niet leden betalen 5 Euro meer. Zowel de kosten van het shirt als het inschrijfgeld zullen automatisch geïncasseerd worden.

Er kunnen maximaal 400 deelnemers worden toegelaten. Indien je wil deelnemen raden we je daarom aan niet te lang te wachten met inschrijven. Mocht je na de inschrijving om wat voor reden dan ook af willen zien van deelname en meld je dat voor 15 januari, dan zal het inschrijfgeld worden teruggestort. Nadere informatie over het evenement wordt begin 2012 per e-mail naar de ingeschreven deelnemers gestuurd. Daarnaast zal belangrijke informatie op de website geplaatst worden.

07-12-2011 MTB-Noordwest wedstrijdtrainingen

In 2012 verzorgt MTB-Noordwest een viertal westrijdtraingen gericht op de rijder die al wedstrijden rijdt of dit wil gaan doen. De trainingen worden verzorgd door Barbara Kreijtz. Barbara begeleidt sinds januari 2011 Bram Rood en andere ambitieuze wedstrijdrijders, geeft clinics voor scholen en bedrijven en voor individuen die de puntjes op de “i” willen zetten. 

Naast het schrijven van trainingsschema’s, het begeleiden van de jeugd bij de fietsclub Swolland en het geven van clinics, is zij fitnessinstructeur en geeft zij in de wintertrainingen Fitness voor Fietsers.
Barbara woont in Amsterdam, maar is in Frankrijk is opgeleid tot MTB-trainer. Zij heeft daar ook jaren gewoond en gebiked. Voordat zij naar Frankrijk ging om 6 jaar lang zich alleen maar met mountainbiken bezig te houden was ze in Nederland al afgestudeerd aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding in Amsterdam, met veel ervaring in de buitensport en het speciaal onderwijs. Barbara is een ervaren instructeur die naast de grote lijnen van de mountainbiketechniek, ook heel goed naar details kan kijken bij elke biker over de houding en techniek. Op die manier kun je in korte tijd veel leren en krijgt iedereen persoonlijk tips. Zij is full-time met mountainbiken bezig.

Alle trainingen zullen op een zondag plaatsvinden. Tijd en exacte plaats zullen bekend worden gemaakt op een later tijdstip. Één van de trainingen zal rond Arnhem plaatsvinden omdat daar echt goed geklommen kan worden, de meeste trainingen zullen “gewoon” in Noord Holland plaatsvinden.

Trainingsthema’s die aan bod komen

1. Krachtuithoudingsvermogen
2. Sprint en tempo vormen – anaerobische trainingsstof in competitie, team, en individuele vormen
3. Klim training – in de omgeving van Arnhem; van korte klimmetjes op kracht en techniek, tot langere klimmen op de Posbank
4. Blok training op techniek – Technisch parcours in Nederland (Schoorl/Arnhem)

Vormen die worden gebruikt:

• Technisch parcours waarbij door de vele technische uitdagingen, er minder gelet wordt op de fysieke/fysiologische veranderingen. Bij grote vermoeidheid wordt de concentratie minder maar blijft de technische uitvoering belangrijk
• Intervaltrainingsvormen van 30 sec tot 4 minuten, waarbij verschillende (an)aerobische systemen aangesproken zullen worden. Deze oefenvormen zullen worden afgewisseld met duurvormen voor herstel tijdens de training
• Klimtraining; waarom, hoe, wat, wanneer…..lange beklimmingen (marathons) of korte steile, technische beklimmingen. Hoe ga je ermee om, hoe train je deze om direct erna weer optimaal mee te kunnen.
• Wedstrijdvormen op techniek, die als doel hebben het anaerobe systeem te trainen. Opnieuw; uitleg waarom en wanneer.
• Techniek parcours; voor de lol, omdat het moet, omdat het kan.
• Spelvormen
• Nabootsten wedstrijdsituatie (massastart; contact bij eerste beklimming; dalen met andere deelnemer voor je of achter je) – stukje psychologie van een wedstrijd.

Kosten en datums

De trainingen worden gegeven op de volgende zondagen in 2012; 22 januari, 5 februari, 19 februari en 11 maart.
De kosten bedragen € 80,- per persoon voor 4 trainingen van minimaal 3 uur. Van deze € 80,- komt € 20,- ten goede aan parcoursonderhoud en -aanleg in de regio.
De groep kan maximaal 16 personen groot zijn en vol = vol……

Aanmelden kan via het sturen van een email met daarin je NAW gegevens en leeftijd naar mtbtraining.nl

13-12-2011 Noordwijk-IJmuiden-Noordwijk

Na een week onstuimig weer werd 11 december de 52 km lange SRAM Beachrace tussen Noordwijk en IJmuiden verreden. De organisatie was in handen van onze sponsor Exventure en wij verzorgden de tijdsregistratie

De rumoerige week, voorafgaand aan de race, leek helemaal aan het strand tussen Noordwijk en IJmuiden voorbij gegaan te zijn. Het strand was hard, zodat er snel gereden kon worden en de zon zorgde voor een mooie, niet al te koude winterdag.
Aan de start stonden de erkende strandracespecialisten zoals Ramses Bekkenk, Sander Lormans en Bram Rood. Maar ook oud-olympisch kampioen mountainbike Bart Brentjes was aanwezig, net als cyclocrosser Thijs Al.
De deelnemers vertrokken met de wind in de rug en waren in 34 minuten vanuit Noordwijk bij het keerpunt in IJmuiden. Van daar ging het retour naar Noordwijk met de wind op kop. Ontsnappen uit de kopgroep was bijna onmogelijk, zodat lange tijd een groep van 23 man gezamenlijk van voren reed.
Op een gegeven moment lukte het drie man te ontsnappen. Bram Rood, Stefan Vreugdenhil en Dilan van der Aar sloegen een gaatje dat van vijftig honderd meter werd, en van honderd honderdvijftig meter.

Uiteindelijk gingen ze gedrieën de sprint aan op de boulevard. In deze sprint moest Van der Aar als eerste passen, en daarna kon ook Bram Rood het wiel van Stefan Vreugdenhil niet houden. Thijs Al kon zich nog net aan het peloton ontworstelen en werd vierde.
Bij de dames lukt het de Belgische Annelies van Doorslaer wel bij haar concurrentes weg te rijden. Zij kwam met een voorsprong van 3 minuten alleen aan. Ines Klok en Harriet Koorn eindigden op plaats twee en drie, na een onderlinge sprint.
Naast de toppers hadden ook de vele deelnemende recreanten een mooie dag. Zij streden niet om de podiumplaatsen, maar om de eer als vrienden onderling, of genoten gewoon van een mooie fietstocht op het strand.

Klik hier voor een mooi videoverslag.

15-12-2011 De nieuwe MTB route van Schoorl

Hoe gaat de nieuwe route van Schoorl er uitzien? Hoe lang gaat hij worden? Wanneer kunnen we hem rijden?
Vragen die we bij MTB-Noordwest dagelijks horen.
Wij zijn er erg druk mee bezig met ons team en kunnen globaal iets roepen…..

Geschiedenis

Naar aanleiding van de branden van mei 2011 zal een groot deel van de route vervallen in de toekomst. Het verbrande gedeelte zal grotendeels gekapt worden en veranderen in een stuifduinen landschap, waarin een MTB route niet te handhaven is. Omdat de mountainbikers één van de grotere gebruiksersgroepen in de Schoorlse duinen zijn is Staatsbosbeheer welwillend om te kijken naar compensatie voor deze groep. Voorwaarde is dat de gebruiker betaald.

Concept

Een route ontwerpen is een proces wat begint met een beheerder die graag wil meewerken….check! Toen hebben wij ons afgevraagd: “beginnen we er aan?” Het is nl. a hell of a nice job…die wel van je effectieve fietstijd afgaat.
Zoals bekend zijn we er in gestapt en volop mee bezig; fondsen werven, mensen en materieel mobiliseren voor later. Overleg hier, overleg daar. Op dit moment zijn we bezig met de middenlus, het gebied in kaart brengen; wat mag wel, wat niet? Je bent tenslotte in andermans tuin bezig. Hoe zit het met de flow? Erosiegevoeligheid?
Kortom een berg werk waar je U tegen zegt……maar we doen het graag.

Vergunning

Als wij de middenlus grof hebben uitgezet gaat Staatsbosbeheer er naar kijken en op schieten. Als SBB akkoord is gaan wij finetunen en gaat SBB het vergunningentraject in….hoe lang dit duurt en wat het resultaat zal zijn? Geen idee?
Als de vergunning er is kan de schep de grond in. Hoe snel de middenlus er dan ligt hangt voornamelijk van jullie af…….de gebruikers. We hebben dan inzet nodig van mensen, machines en materiaal. We hebben jullie hard nodig en ook jullie netwerk!!! SBB Schoorl heeft geen budget meer gekregen voor mountainbikeroutes en ruiterpaden, deze gebruikers van de Schoorsle duinen zullen alles zelf moeten bekostigen.

Kan en wil je iets betekenen voor de aanleg van de nieuwe route?
Stuur ons dan een mail

Met name kleine grondverzetmachines zijn welkom. maar ook materiaal als splitplaten, grote rotsblokken en semi-verharding.

Als de Middenlus gerealiseerd is gaan we verder met de aanleg van de Noordlus….zodat we in de toekomst hopelijk de mooiste en uitdagendste mountainbikeroute van Nederland om de hoek hebben liggen.

Legenda (bij het express klein gemaakt kaartje……)

Blauw
Stuk van de huidige MTB route wat blijft. De zuidlus van ongeveer 7 km.
Wanneer de huidige route verkort wordt is niet bekend. Het “rondje” zal wel gesloten worden door een verbindingspad.

Rood
Het gebied waarin we onderzoeken hoe de Middenlus en Noordlus kunnen lopen. Streeflengte van de 3 lussen is 25-30km. De 2 lussen zijn gewoon uit de losse pols op de kaart getekend om je een indicatie te geven van het gebied. In deze gebieden fietsen is ten strengste verboden!!!
De lussen zijn afzonderlijk te rijden maar zullen ook met elkaar verbonden worden zodat je één grote route kunt rijden.

Let op!

Dit zijn de ruwe plannen en ideeën zoals ze nu bekend zijn bij ons. Niets is echter nog zeker. Of het er daadwerkelijk zo uitgaat zien qua vorm en lengte hangt van veel factoren af; Natura 2000, Staatsbosbeheer en de vergunning van de provincie. We doen ons best.

18-12-2011 Rabotop Enkhuizen

Onder “best wel” modderige omstandigheden werd vandaag de laatste wedstrijd uit de Rabotop cyclus verreden. Het zal komende dinsdag weer druk zijn bij de lokale rijwielherstellers…..er is heel wat gesneuveld; een carbon frame, meerdere derailleurs, divers achterpadjes, tubes en biba’s.

De omstandigheden waren nat, erg nat en je moet je afvragen of dit nog iets met mountainbiken te maken heeft? Ondanks de slechte omstandigheden was de opkomst aanzienlijk…er waren immers dubbele punten te verdienen in deze laatste wedstrijd.
Bij de funklasse was het wederom Roel Bakker van Texel die met de dikste envelop naar huis ging en ook overall winnaar werd. Achter Roel finishten respectievelijk Edwin van Beek en Michael Krijnen als tweede en derde. Bij de dames ging de dagzege overtuigend naar Rozanne(met een “E” op het eind) Slik. Rozanne viel in de tweede ronde erg terug maar bouwde daarna een ruime voorsprong op Laura van Regenmortel en Sophie van Berswordt.
Toen het parcours éénmaal lekker ingereden was mocht de topklasse van start en vlak daarna de junioren. Bij de topklasse was het wederom Tino Haakman die de lakens uitdeelde en de hoogste podiumplaats veroverde. Marc Hulzebos finishte als tweede, net voor Roy Beukers die in de laatste ronde lek reed en een plaats verspeelde. Bij de junioren was Steve van Eerden weer oppermachtig en finishte ruim voor Yannick Smit en Martijn Laan.
De wasmachines draaien op dit moment op volle toeren en de Rabotopwedstrijden zijn weer verleden tijd voor dit jaar, benieuwd wat er volgend jaar allemaal staat te gebeuren……

Klik hier voor de foto’s.

En hier voor de uitslagen.

24-12-2011 De Nationale Sportpolis

Voor o.a. alle leden van de KNWU heeft Zilverenkruis Achmea een speciale zorgverzekering ontwikkeld. De Nationale Sportpolis.
Een zorgverzekering voor wielrenners en mountainbikers. Of het echt een kwalitatief goede en financieel aantrekkelijke verzekering is zal iedereen voor zichzelf moeten bepalen.

Als je een basisverzekering van Zilveren Kruis hebt met een Beter Af Plus polis, en ben je lid van een sportbond(o,a, basislidmaatschap KNWU), dan krijg je gratis het Beter Af Sportpakket erbij! Je ontvangt dan jaarlijks:
1. jaarlijks € 120,- tegemoetkoming in uw sportkosten!(*)
2. Snel toegang tot sportarts
3. 100% vergoeding blessure consult en sportkeuring
4. Ruime vergoeding voor sportbrillen, lenzen, braces en inlays voor sportschoenen
5. 10% korting op aankopen bij Runnersworld
6. Nu met gratis MyLaps Prochip twv € 95,-(**)

Bepaal voor jezelf of dit een interessante zorgverzekering voor je zou kunnen zijn.
Bezoek de website van Zilverenkruis voor de gedetailleerde informatie.