Nieuws: 2012: oktober

03-10-2012 Stimuleringsdag mountainbiken

Ook dit najaar wordt er aan het mountainbiken aandacht besteed in Noord-Holland. Net als voor afgaande jaren organiseert de KNWU ook dit najaar weer een stimuleringsdag mountainbiken op 13 oktober. De dag zal begeleid worden door gekwalificeerde KNWU trainers.

De stimuleringsdag mountainbiken wordt dit jaar alweer voor de 8e keer georganiseerd. Op verschillende plaatsen in Nederland wordt deze dag aangeboden en is bedoeld het mountainbiken en veldrijden in de breedte te stimuleren. Dit jaar zal district Noord-Holland de stimuleringsdag organiseren in Spaarnwoude.

Doel van deze dag is bestemd voor renners/sters, die zich op technisch vlak willen verbeteren. Tevens voor renners/sters, die een andere discipline in de wielersport beoefenen en kennis willen maken met het mountainbiken om hen te motiveren om zich zo breed mogelijk te ontwikkelen. Tevens zal de groep ingedeeld worden naar leeftijd. Er zal een parcours worden uitgezet met diverse stations, waarbij elk station zijn eigen thema heeft; dus zowel technische en conditionele vaardigheden als behendigheid komen aan bod. Deze dag is voor iedereen toegankelijk.

zaterdag 13 oktober 2012 van 10:00 uur tot ± 13:00 uur te Spaarnwoude.

Snowplanet
Heuvelweg 6-8
1981 LV Velsen-Zuid

De dag is voor kinderen van 7 tot 15 jaar en deelname is geheel gratis.
Je dient wel je eigen mountainbike of veldrijfiets mee te nemen.
Uiteraard is een deugdelijke helm verplicht.

Aanmelden kan door hier te klikken en Richard Dollé van de KNWU een email te sturen.

13-10-2012 Update Schoorl

Iedereen is nieuwsgierig naar de toekomst van Schoorl, geweldig natuurlijk dat het zo leeft! De mailbox en Facebook stromen vol met enthousiaste mails en posts met daarin vragen over de nieuwe route van Schoorl. Het is voor ons een prachtig, leerzaam maar langzaam proces, uiteindelijk komen we natuurlijk waar we willen zijn; een prachtige mooie, lange en uitdagende mountainbikeroute in de Schoorlse duinen waar iedereen onwijs veel plezier aan zal beleven!

De nieuwe route

De stand van zaken op dit moment zullen we hier kort uitéénzetten. LET OP: dit is de stand op dit moment….garanties van nu bieden geen enkele zekerheid voor de toekomst…….
MTB-Noordwest heeft de nieuwe middenlus in eerste instantie grof uitgezet. Staatsbosbeheer heeft hier naar gekeken en aan de hand hiervan hebben we enkele wijzigingen moeten doorvoeren. Op dit moment zijn we de route tot op de meter nauwkeurig, en onzichtbaar, aan het uitpeilen in het bos; uiteraard samen met de boswachters. Het doel hiervan is om tijdens de aanvraag van de vergunning bij de provincie eventuele verrassingen en dus vertragingen te voorkomen.
We zijn momenteel twee middagen per week met dit uitpeilen bezig, tot op micro-niveau word er gekeken naar de positie van het exacte spoor van de nieuwe route. De boswachter let op alles wat er groeit en bloeit terwijl wij letten op de haalbaarheid en het voorkomen van probleemstukken.
We kunnen nu al verklappen dat de route SUPER gaat worden….supermooi, superuitdagend maar ook superzwaar.

Kappen

Eind oktober/november zal Staatsbosbeheer beginnen met het kappen van de verbrandde gedeeltes bos en duin. Zodra men in de buurt van de huidige mountainbikeroute gaat kappen zal deze worden afgesloten. Echter, zodra men klaar is met het kappen zal de route weer worden opengesteld. Na het kappen blijven korte stronken en de wortels in de grond zitten. Om de duinen te laten stuiven zullen deze echter ook verwijderd worden. Wanneer dit gebeurt is nog niet duidelijk, de planning is in ieder geval vóór het broedseizoen van 2013.(begin maart 2013)
Als de stronken éénmaal gerooid zijn is het voor het westelijke gedeelte(ten westen van de Julianalaan) van de mountainbikeroute helaas einde verhaal. Hiermee komen helaas ook de stukken open duin, de klim en afdaling van De Zwarte Blink en het snelle stuk achter De Kerf te vervallen……dit vinden wij erg jammer maar het is niet te voorkomen.

Wij hopen, maar beloven niets, dat tegen de tijd dat het westelijke deel van de huidige route definitief komt te vervallen de nieuwe middenlus van 12km gerealiseerd is zodat we niet tijdelijk met een rondje van zo’n 8km blijven zitten. 8km is de afstand die over zal blijven van de huidige mountainbikeroute na sluiting van het westelijke gedeelte. Samen met de nieuwe lus komen we dan op ongeveer 20 loodzware maar prachtige kilometers.
Voor de toekomst staat nog een lus van ongeveer 10km ten noorden van de Schoorlse Zeeweg in de planning……mits we daar dan nog zin in hebben:-)

26-10-2012 Bike sports strand- en MTB trainingen

Bike Action organiseert in samenwerking met Bike Sports in november strand- en MTB trainingen.

Strandtrainingen

Op 10 en 11 november start er een serie van 7 trainingen voor het strand, als voorbereiding op Egmond-Pier-Egmond.
Alle aspecten die van belang zijn om een goede prestatie te kunnen leveren komen aan de orde.
Er wordt gestart met een informatieavond waar onderwerpen zoals ”Hoe moet ik trainen?”, Voeding, prepareren fiets en iedere deelnemer krijgt een trainingsschema mee voor de 8 weken tot Egmond-pier-Egmond.
Er wordt geoefend in het afrijden van de strandafgangen, de trap, het rijden op het stand en rijden in een waaier.
De trainingen vinden plaats op 10, 17, 24 november en 1, 8, 15 en 22 december.
Vanwege “Het getij” zullen de starttijden wisselend zijn, 8.30 uur en 12.00 uur.
Kosten bedragen 70 euro.
Het is ook mogelijk om deel te nemen zonder de informatieavond en de trainingsbegeleiding de kosten bedragen dan 50 euro.

MTB trainingen

Ook wordt op 10 en 11 november weer gestart met groepen voor de MTB.
Er zijn groepen voor beginners en gevorderden.
Hier komen alle aspecten die nodig zijn om goed te kunnen mountainbiken aan bod:
remmen, bochten nemen, klimmen, dalen en vooruitkijken.
De trainingsserie bestaat uit 7 lessen van 2 uur

De lessen worden gegeven door gediplomeerde instructeurs
De kosten bedragen 50 euro.
Inschrijven kan via de website van Bike Action of rechtstreeks door een email naar Bike Sports te sturen.

30-10-2012 Kom naar buiten en leef je uit!

Help Staatsbosbeheer mee in de Schoorlse Duinen tijdens de Natuurwerkdag en red bijzondere heideveldjes.

Zaterdag 3 november a.s. is het weer zover. Dan vindt voor de 12e keer de landelijke Natuurwerkdag plaats. Overal in Nederland kunnen mensen dan meewerken in de prachtigste natuurgebieden. Ook bij Staatsbosbeheer. In Noord-Holland zijn de Schoorlse Duinen een locatie waar je de handen uit de mouwen kan steken. Een paar kleine heideveldjes zijn overgroeid met bomen, en die moeten worden omgezaagd en weggesleept. Doen we niks dan veranderen deze unieke heideveldjes in bos, en verdwijnen veel zeldzame planten- en diersoorten. Jezelf opgeven gaat via de website www.natuurwerkdag.nl

Uniek gebied

De Schoorlse Duinen zijn een van de mooiste en meest waardevolle natuurgebieden van Nederland. Het bestaat uit een mengeling van duinbossen, heidevelden, duinmeren en natte duinvalleien. Er komen veel zeldzame planten en dieren voor en de duinen zijn er het hoogst van heel Nederland. Op de Natuurwerkdag gaan we zagen, snoeien en takken sjouwen. Voor gezinnen hebben we een locatie achter het Buitencentrum. De stoere mannen en vrouwen kunnen terecht op een locatie met dikke bomen die uit een heideterrein moeten worden gezaagd en gesleept. De werkzaamheden beginnen om 9.30 u en eindigen uiterlijk om 16.00 u. We verzamelen bij Buitencentrum Schoorlse Duinen aan de Oorsprongweg 1 in Schoorl. Voor drinken en een lunch wordt gezorgd. En nog een laatste tip. Het parkeren bij het Buitencentrum is niet gratis, maar aan de Molenweg, op loopafstand, kunt u nog steeds gratis parkeren.

Samen staan we sterk

De Natuurwerkdag wordt georganiseerd door Landschapsbeheer Nederland, in samenwerking met o.a Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, De 12 Landschappen, het IVN en de ANWB. De dag wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij. In Noord-Holland wordt de Natuurwerkdag gecoördineerd door Landschap Noord-Holland. De directe link om aan te melden voor de Schoorlse Duinen is http://www.natuurwerkdag.nl/meedoen/locatie/schoorlse-duinen/289

31-10-2012 Heroes café Duinvermaak

Duchenne Heroes zoekt jou.
De MTB tocht van de Benelux rijden en daarmee het verschil maken in het leven van honderden kinderen. Dat is Duchenne Heroes, een jaarlijkse mountainbike sponsortocht voor Duchenne Spierdystrofie.

De tocht voert deelnemers in 7 dagen over 500 of 700 kilometer van Luxemburg via België en Duitsland naar Nijmegen. Tijdens de 2012-editie is er door 300 deelnemers ruim 1.1 miljoen euro opgehaald: een geweldige prestatie en een fantastisch bedrag!
De achtste editie van Duchenne Heroes vindt plaats van 15 t/m 21 september 2013. Om meer mensen bekend te maken met Duchenne Heroes worden er in november t/m januari door heel Nederland Heroes Cafés georganiseerd; informatiebijeenkomsten waar ambassadeurs vertellen over hun ervaringen, de route, het sponsorwerven en meer. Dit alles wordt uitgebreid ondersteund met treffend beeldmateriaal en uiteraard is er de gelegenheid om vragen te stellen.
Op 10 november om 9.30 uur vindt het Heroes Café Bergen (Schoorl) plaats bij hoofdsponsor van MTB-Noordwest; Duinvermaak. Tijdens dit Heroes Café voert recorddeelnemer Geert Linssen het woord. Aanmelden kan via info@duchenneheroes.nl of 088 366 5460. Meer informatie over Duchenne Heroes en de Heroes Cafés staat op www.duchenneheroes.nl.