Nieuws: 24-09-2012 Bovisie Open NK Drafbike 2012

Onder wederom prachtige weersomstandigheden werd afgelopen zondag voor de derde maal het unieke en knotsgekke evenement “Drafbike” verreden op de Alkmaarse Drafbaan. Dit jaar tevens het Nederlands Kampioenschap Drafbike. Ruim 100 bikers streden om de podiumplaatsen en titel Nederlands Kampioen!

Programma

Uiteraard werd er weer een omnium verreden op de 700 meter lange zandbaan, bestaande uit: een Scratch van 30 minuten en 2 rondes, de individuele sprint met staande start over 1 ronde, de afvalkoers in fun- en sportklasse en natuurlijk de loodzware teamrace over 4 rondes als slotstuk.

Mountainbiker vs paard

Op zich is Drafbike op zichzelf al een uniek & knotsgek evenement. MTB-Noordwest was echter van mening dat er nog wel een spektakelstuk aan het programma kon worden toegevoegd. De link met paarden was snel gemaakt. Een duel tussen paard en mens leek logisch toch? Dat idee is verder uitgewerkt en bleek op papier al een superspannende race te worden, de rondetijden van paard en mountainbiker bleken erg dicht bij elkaar te liggen.
Pikeur John Dekker met Videx SR en mountainbiker Bram Rood durfden de strijd met elkaar aan te gaan op het Alkmaarse ovaaltje.
Om exact high noon(12 uur) vond het duel plaats, de zon brandde op de stoffige zandbaan; 2 ronden werden zij aan zij neutraal afgelegd. In de tweede neutrale ronde, bij het naderen van de startlijn, werd de snelheid opgevoerd en bij het passeren van de startlijn versnelden zowel paard als mountainbiker tot ongeveer 50 kilometer per uur. Bram nam gelijk een fietslengte of 2 voorsprong en hield deze vast tot halverwege de laatste bocht….hier kreeg hij de wind vol op de kop en Videx SR kwam langszij en kroop langzaam voorbij de mountainbiker. Op het rechte stuk naar de finish was Bram niet meer bij machte om de geringe achterstand met Videx SR goed te maken. Mountainbiker vs paard 0-1.
Voor het publiek was het een geweldig spektakelstuk, het was nog nooit zo druk tijdens een Drafbike. Bram verklaarde achteraf nog nooit zulke zere kuiten te hebben gehad……..van het paard vernamen we niets….

Relaxed

De sfeer was, zoals alle andere jaren, relaxed. Lekker keuvelen tussen de verschillende disciplines over materiaal en trainingen met je collega bikers of tactiek bespreken voor de komende strandraces, immers: Drafbike is de officiele opening van het strandseizoen voor mountainbikers. Dit jaar was er voor eerst een kids race toegevoegd aan het programma. Big fun voor de kids, net als pappa of mamma rondjes draaien op de Drafbaan.

Loodzwaar

Wie denkt dat Drafbike, ondanks de relaxte sfeer, een koekie is komt van een koude kermis thuis. Iedereen is het over eens dat het loodzwaar is. Met name de afwisseling tussen de verschillende onderdelen zorgt voor pijn in de benen de volgende dag. Met name de afvalkoers hakt erin; immers iedere ronde valt er één of meerdere rijders af. Iedere ronde moet je dus sprinten om niet als laatste over de meet te komen…..over intervallen gesproken…….en je hebt dan al een scratch en sprint in de benen.
Bikers met dikke kuiten kunnen daarna nog deelnemen aan de teamrace. Maximaal Vijf rijders starten voor vier rondes en de tijd van de derde rijder telt; vier rondes volle bak en goed samenwerken is vereist.

Nederlandse kampioenen

Het omnium werd in de sportklasse gewonnen door Bram Imming uit Egmond Binnen, bij de funklasse was Michael Krijnen de sterkste. De titel Nederlands kampioen Drafbike bij de dames ging naar Annemarie Kranenburg en ook voor haar klonk het Wilhelmus uit de speakers op het ovaaltje.

De foto’s

Uitslagen

Scratch
1. Mike Tesselaar
2. Joris de Boer
3. Bram Imming

Sprint
1. Jody Tesselaar
2. Mike Tesselaar
3. Bram Imming

Afvalkoers funklasse
1. Eric Peet
2. Michael Krijnen
3. Peter Johan Dillo

Avalkoers sportklasse
1. Joris de Boer
2. Bram Imming
3. Vincent Spierings

Omnium funklasse
1. Michael Krijnen(Nederlands Kampioen)
2. Marcel Hink
3. Pieter Molenaar

Omnium sportklasse
1. Bram Imming(Nederlands Kampioen)
2. Joris de Boer
3. Vincent Spierings

Omnium Dames
1. Annemarie Kranenburg(Nederlands Kampioen)
2. Mirjam Stilkenboom

Teamrace
1. Tweewielercentrum De Hoef/WV-NH
2. WV Greuter Volendam
3. Hermandad & Co-1

(volledige uitslagen volgen)

Nieuwsarchief

| 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2022 | 2024 |