Nieuws: 30-01-2013 Harvesterday Schoorl 9 februari

Beleef de houtoogst van dichtbij.
Op zaterdag 9 februari van 10.00 tot 14.00 uur houdt Staatsbosbeheer in de Schoorlse Duinen, samen met Ten Berge Bosbouwtechnieken, een harvesterday. Nadat er al een maand is gewerkt om het verbrande bos op te ruimen, kun je nu met eigen ogen zien hoe houtoogst anno 2013 in zijn werk gaat. Ieder uur zijn er demonstraties waarbij bezoekers van dichtbij de nauwkeurigheid van houtoogst kunnen meemaken. Staatsbosbeheer laat het zien op de Harvesterday. De demonstraties van de harvester en andere vormen van zagen worden gehouden in een deel van het verbrande bos aan de Schoorlse Zeeweg, 600 meter voorbij De Berenkuil. De toegang is gratis en tevens is er een leuke prijsvraag.

Beleef de Harvesterday!

Al ruim een maand zijn grote machines in het Schoorls Duingebied aan de slag. Je kunt ze van een afstand horen. Maar van dichtbij beleven kan niet omdat de omgeving uit veiligheidsoverwegingen is afgezet. Staatsbosbeheer geeft met deze harvesterday iedereen de mogelijkheid om van dichtbij te beleven hoe deze hightech machines door het bos bewegen en de bomen oogsten. Dat ging vroeger met de handzaag, maar anno 2013 gaat dit op andere wijze. Binnen een paar minuten zijn bomen verwerkt tot een keurige stapel op lengte gezaagde boomstammen. Voor velen is dit een verrassende en spectaculaire beleving. Het complete programma van de harvesterday staat op ons blog: www.schoorlseduinen.wordpress.com

Harvester: een vliegtuigcockpit

Het zagen van bomen is een geraffineerde en bijzonder nauwkeurige klus. Met zware bomen en grote machines werken in kwetsbare natuur vraagt veel concentratie en vakmanschap. Staatsbosbeheer geeft aan welke bomen geoogst mogen worden. Vervolgens gaat de harvester aan de slag. Een harvester lijkt wel op een graafmachine. Alleen zit er aan de graafarm geen bak om mee te graven, maar een hightech zaagmachine. Deze zaagkop zaagt in korte tijd de boom om, meet automatisch de dikte en lengte, en zaagt de stam in stukken van gelijke lengte. De bediener van een harvester is een machinist, maar een piloot is eigenlijk een betere benoeming! Het aantal knopjes, handles, pedalen en joysticks in de cabine doet niet onder voor een vliegtuigcockpit. Ruim een jaar duurt het voordat je een harvester een beetje in de vingers hebt. Het duurt vaak een jaar of vijf voordat de machinist kan zeggen dat hij de machine helemaal kent. Het is echt een hightech stuk techniek.

Snel, sneller snelst!

Op de harvesterdag krijgt elke vorm van zagen een plekje. Van vroeger tot nu. Onze oud-medewerkers kennen het nog, bomen omzagen met de trekzaag. Zwaar handwerk, maar zonder een hoop herrie en dat had zijn charme. Je kon tijdens het zagen de vogels nog horen fluiten. Zo’n 50 jaar geleden kwam de motorzaag. Nog steeds zwaar werk, maar het ging wel 10x sneller. In de jaren negentig kwam de harvester op en nam de bulk van het werk over. Een harvester is namelijk ruim tien keer sneller dan de man met de motorzaag. Al deze manieren van bomen zagen kan je op de harvesterday zien.

Versnipperen tot biomassa

Hout uit de bossen van Staatsbosbeheer wordt gebruikt voor vele doeleinden; van houten vloeren, banken tot pallets en papier. Een groeiende markt is biomassa; energie. Een deel van de verbrande bomen uit School wordt versnipperd tot biomassa. Je kent ze vast wel, de huis, tuin en keuken versnipperaars om gesnoeide takjes uit de tuin mee te versnipperen. Op de harvesterday kunt u met eigen ogen zien hoe een versnipperaar van 500 pk bomen versnippert. Bomen die te krom zijn om planken van te maken, worden samen met het tak en tophout verwerkt tot biomassa. Deze snippers worden verbrand in een energiecentrale, en zo wordt er groene stroom van gemaakt, of kunnen er huizen mee verwarmd worden.

Informatie over de harvesterdag

De route naar de locatie staat met bordjes duidelijk aangegeven. Vanaf het Buitencentrum is het ongeveer 10 minuten fietsen. Meer informatie over de harvesterday is verkrijgbaar bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen, aan de Oorsprongweg nr 1 in Schoorl. Tel: 072-5091871. Boswachters van Staatsbosbeheer zijn aanwezig om vragen te beantwoorden.

Nieuwsarchief

| 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2022 | 2024 |