Nieuws: 22-06-2013 Interview Vincent Spierings voor de GP Groot reCycle

De eerste keer met de MTB op het terrein van GP Groot - wat verwacht je?

Ik kom uit Alkmaar en zie het terrein van GP Groot vaak genoeg liggen. En menig keer dat ik dacht, daar kun je een mooi parcours op bouwen. Er zijn ook al meerdere voorbeelden in Nederland te vinden, o.a. Spaarnwoude en Zoetermeer. Gezien het terrein en het feit dat MTB Noordwest erbij betrokken is verwacht ik een leuk, zwaar en uitdagend parcours.

Het deelnemersveld is veelbelovend - wie zijn je grote concurrenten?

Mijn concurrenten? Je komt vaak dezelfde wel tegen en kijk ik zo’n startlijst meestal vluchtig door. Maar ik verwacht veel concurrentie van mijn eigen Bike Action Team maten. Maar ook rijders als Pim de Waard en Ton Slippens. En ik krijg nu vast nog te horen dat ik iemand vergeten ben.

100 minuten is voor jou als drie rondjes op het parcours van Schoorl - is deze wedstrijdduur gunstig voor jou? Hoe deel je een race als deze goed in?

100 minuten is voor een wedstrijd als deze aan de lange kant. Maar voor mij is het denk ik niet ongunstig. Ik merk dat met de jaren de langere koersen mij beter gaan liggen dan de kortere wedstrijden en hoop op het einde het verschil te kunnen maken. De start is altijd voluit om een goede positie te hebben voor de smalle stukken in het parcours. Dit om te voorkomen dat je evt. wordt opgehouden door iemand voor je. Het middelste gedeelte is iets behoudender, om zo het laatste half uur genoeg over te houden. Maar het verloop van de wedstrijd, bepaalt mede je tactiek.

Vergt een wedstrijd als deze nog speciale voorbereiding? Specifiek materiaal (bandenkeuze)?

We trainen als team vaak samen op de woensdag en zondag en we rijden ook gelijkaardige wedstrijden zoals deze.
De voorbereiding op deze wedstrijd is voor mij niet veel anders dan op de andere wedstrijden. Banden keuze bepaal je vaak kort voor de wedstrijd, omdat weersomstandigheden erg van invloed zijn op de ondergrond. Bij regen en blubber kies je een band met grovere noppen. Bij droog weer en droge ondergrond, weinig en lage noppen. Daarnaast is er nog persoonlijke voorkeur, ik heb graag meer controle over mijn fiets en kies sneller voor grovere noppen dan de concurrentie.

Je maakt deel uit van het BikeAction MTB team - denk je dat een ploegentactiek nog voordelig is in een wedstrijd als deze?

We starten met bijna het gehele Bike Action team, toch verwacht ik weinig tot geen ploegentactiek. Ieder rijdt gewoon voor zichzelf, maar we gaan elkaar natuurlijk niet in de weg rijden (lacht). Binnen het mountainbiken heeft ploegtactiek sowieso vaak weinig meerwaarde door de omstandigheden, technische stukken en aard van het parcours. Het blijft nooit lang samen en vaak rij je al snel alleen of in een heel klein groepje. Hierdoor is het ook niet echt heel gebruikelijk binnen het mountainbike wereldje om zo te koersen. Ik kom van de weg en vooral in strandraces merk je het verschil tussen wegrenners en mountainbikers. Wegrenners zoeken elkaar meer op om samen te rijden, waar de mountainbikers heel individueel blijven koersen.

Maar hoe de wedstrijd ook verloopt, het is mooi dat GP Groot hun terrein voor deze gelegenheid beschikbaar stelt.

Nieuwsarchief

| 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2022 | 2024 |