Nieuws: 2013: oktober

02-10-2013 Gulbergen24

Afgelopen weekend hebben twee teams met leden van MTB-Noordwest meegedaan aan Gulbergen24. Beide teams reden mee in de funklasse. Het evenement biedt twee dagen mountainbike-passie op en om het landgoed Gulbergen.

Over het “Dak van Brabant”

Het parcours begint met een klim van de Gulberg (“Dak van Brabant”), vervolgens een spannende afdaling gevolgd door een heerlijke route door de bossen van Nuenen, Geldrop- Mierlo en over het bospark ‘t Wolfsven. ‘s Nachts is de afdaling van de Gulberg goed verlicht en wordt de route over een klein stukje verlegd door de feesttent. In het bos is het donker en moet je met verlichting het parcours zien te vinden.

En toen werd het donker…..

Om 13:00 uur gingen de deelnemers van start. Na een heerlijke middag viel de avond in en werd de verlichting op de fietsen en helmen gemonteerd. Rond 20:00 uur kon je niet meer zonder verlichting rijden. De wind begon langzaam toe te nemen en de temperatuur daalde. De Gulberg leek met het uur steiler te worden. Rond 22 uur gingen de eerste fietsers de slaapzak in, de overige MTB’ers zorgden er met elkaar voor dat de bidon met chip in de rondte bleef gaan. Om 03:00 uur wisselen de avond en nacht ploeg elkaar af. In de nacht was het behoorlijk fris geworden en de wind was stevig, in het bos had je hier geen last van maar boven op de Gulberg en langs het meer in het bospark had je hem vol tegen. Gelukkig was het goed vertoeven in de MTB-Noordwest tent met heater. Rond 7:00 uur waren alle fietsers weer uit de veren en kwam de zon op. Het werd weer een heerlijke warme dag nu met een stevig windje.

Een formidabel weekend!

Het CS Clean System team wist de tweede plaats te veroveren, een geweldige prestatie! En hiervoor werden ze gepast beloond met een cleaning set :-). Het MTB-Noordwest team eindigde op een mooie 14de plaats met ruim 500 gereden kilometers.

De organisatie beschrijft het weekend als volgt: “Het was een formidabel weekend. Alles ging in een razend tempo. De 24 uur zijn dan ook omgevlogen. Dit was mountainbiken zoals het hoort: genieten van het biken en alles daaromheen, vriendschap en competitie.” Hier sluiten we ons volledig bij aan!

De teams zijn Ward enorm dankbaar voor de geweldige organisatie!! Hij heeft gezorgd voor de tent, heater, stretchers en heerlijke maaltijden. We hebben ontzettend genoten, zijn allemaal (ook de fietsen) zonder schade thuis gekomen met een fantastische herinnering aan een sportief weekend!

De uitslagen

De link met alle uitslagen van de Gulbergen24 kun je hier vinden.

04-10-2013 Omleiding Schoorl 04-10-2013

In verband met het rooien van de stronken in het verbrande gedeelte van de bossen in Schoorl zal de mountainbikeroute de komende tijd op verschillende plekken tijdelijk worden omgeleid.

Bekijk hier een volledige kaart van de tijdelijke omleiding

Het is eigenlijk van de zotte dat de volgende alinea nodig is……maar ervaringen met vorige omleidingen wezen uit dat sommige mountainbikers lak hebben aan de regels….

Hoe vervelend een omleiding ook is, we vragen je toch met klem deze korte omleidingsroute te respecteren en te volgen. Natuurlijk laat je de omleidingsborden en linten gewoon staan…….mountainbikers zijn immers beschaafde mensen.
Het negeren van de omleiding zorgt niet alleen voor gevaarlijke situaties voor jezelf…immers de kraandrijvers houden geen rekening met onverwachte overtreders, ook zorgt het voor irritaties bij overige gebruikers van de Schoorlse duinen en bij de boswachters, diezelfde boswachters die ons helpen in de toekomst een mooie nieuwe route te realiseren.

Kortom: Respect & Enjoy!

05-10-2013 Ladies Ride Texel 13-10-2013

MTB-Noordwest dames van het vaste land opgelet! Op zondag 13 oktober organiseert Wielersport Texel de vierde Ladies Ride. Een afwisselende toertocht op de MTB alleen voor dames! Tijdens de toertocht staan sportiviteit en gezelligheid centraal. Er wordt gefietst in twee verschillende groepen (beginners en gevorderden) onder begeleiding, dus de toertocht is geschikt voor de beginnende en gevorderde MTB-er. Zin om lekker te mountainbiken op Texel? Geef je op!

Een leuke, laagdrempelige tocht

De toertocht start om 10.00 uur op Texel bij de veerhaven (afvaart 9.30 naar Texel vanuit Den Helder) en gaat over leuke, uitdagende paden. De totale afstand bedraagt ongeveer 50 kilometer. Onderweg zal er tweemaal gestopt worden op een leuke locatie. Tijdens de Ladies Ride wordt de groep begeleid door ervaren mountainbikers, die tips en aanwijzingen zullen geven aan de beginnende fietssters. Het belangrijkste doel is om iedere dame met een mountainbike mee te krijgen. Het wordt dus een laagdrempelige tocht.

Doe mee!

Dus heb je vriendinnen of familie, die ook een keer willen mountainbiken, maak ze enthousiast en neem ze mee! Als lid van de vereniging Wielersport Texel betaal je € 5,-. Niet-leden betalen € 7.50,-. Daarvoor krijg je een drankje tijdens de stops. Neem zelf voldoende eten en drinken mee voor onderweg. Daarnaast is een valhelm verplicht.

Inschrijving

Zin om mee te gaan? Meld je dan aan via de website. Indien de Ladies Ride niet doorgaat vanwege slecht weer wordt dit vermeld op de website.

13-10-2013 Toertocht Texel vernieuwd! 19-10-2013

Ontdek zaterdag 19 oktober de mooiste mountainbike trails op Texel tijdens de najaar/winter MTB toertochten vernieuwde stijl! Bos, single tracks, natuurgebieden, duinen, boerenland en strand.

Route

De routes van de MTB toertochten op Texel zijn met ingang van 2013 geheel vernieuwd en iedere tocht is weer anders. Vanaf de boot ga je nu eerst rechtdoor en dan meteen het boerenland in en rij je vooral door de duinen en via technische paadjes richting het bos. De rest van de route houden we nog even geheim en moet je zelf ontdekken. De start vanaf de boot is nog hetzelfde en blijft uniek. Iedereen start daar tegelijk zodra de klep van de boot open gaat! Halverwege de route is een eenvoudige ravitaillering voorzien. Natuurbeheerders, boeren en andere landeigenaren hebben speciaal en alleen voor deze tochten hun terreinen open gesteld. Je kunt kiezen voor afstanden van 30 of 50 km.

Inschrijving, start en nadere info

Kom jij ook de vernieuwde tocht meemaken? Deelnemers kunnen op twee plaatsen inschrijven en starten. Deelnemers van de ‘vaste wal’ doen dat in de kantine van HRTC DOK Den Helder. Texelse deelnemers doen
dat op de veerhaven op Texel. Meer info kun je vinden op de website

Datums

De datums van de mountainbike toertochten voor 2013/2014 zijn:
• Zaterdag 19 oktober 2013. Afstanden 30 en 50km
• Zondag 1 december 2013. Afstanden 30 en 50km
• Zondag 2 februari 2014. Afstand 35km

15-10-2013 De klanten van Busker

….zijn top! Busker Bergen heeft al geruime tijd een donatiepot voor MTB-Noordwest op de toonbank staan. Klanten kunnen daar geheel vrijblijvend een gift in gooien.

Afgelopen week kreeg ik een email van Jaap of ik even langs wilde komen om een envelop met daarin ruim 250 euro op te halen! Geweldig toch! Het is voor ons als vereniging geweldig om te zien dat er nog steeds fietsers zijn die de lokale routes een enorm warm hart toedragen.
De donatie gaat ten voor de volle 100% richting parcoursonderhoud en/of -aanleg.

Bij deze willen we Busker Bergen danken voor dit mooie initiatief en alle anonieme donateurs bedankt voor jullie giften!

17-10-2013 MTBNW NK podium

Afgelopen weekend tijdens de Bart Brentjens Challenge mochten 2 MTB-Noordwesters de hoogste tredes van het podium bij de Masters 30+ betreden. Leander Hamelink won uiteindelijk nipt de bloedstollende strijd van Tibor Zwaan uit Egmond aan Zee. Beide renners wisten de 105km binnen de 4 uur te rijden….mannen: Proficiat! We gaan op zoek naar rood-wit-blauwe MTB-Noordwest kleding.

Eijsden/Terneuzen/Egmond aan Zee - Met zijn kleine postuur en lichte gewicht lag hij in de clinch met een renner van twee koppen groter, een ‘stoemper op het vlakke’ pur sang. Toch lukte het Leander Hamelink afgelopen zondag tijdens het NK Marathon in een vlakke eindsprint af te rekenen met hardrijder Tibor Zwaan. Het leverde hem de titel op bij de Masters 30+. “Ik moet nog even aan het gevoel wennen, maar het betekent veel voor me. Ben er heel erg blij mee”, vertelt de 34-jarige Zeeuw een paar dagen na de bewuste dag.

Hamelink had het NK met rood omcirkeld in zijn agenda en zichzelf de druk van het willen winnen opgelegd. “Daardoor was ik vooraf toch wel erg zenuwachtig”, kijkt hij verder terug. “Ik had mezelf voorgenomen om ‘alles-of-niets’ te spelen. Liever alles geprobeerd hebben en helemaal leeg gereden tiende worden, dan derde of vierde.”

De Zeeuw rekende in de slotfase af met medevluchter Tibor Zwaan. Hamelink had zich nog iets voorgenomen: vanaf het begin het initiatief nemen. En dat deed de mountainbiker uit Terneuzen. “Ik heb in de eerste kilometers heel veel op kop gereden. Vooral omdat ik niet wilde dat ik door een valpartij van iemand anders of iets dergelijks de aansluiting zou missen.”

Mede door het werk van Hamelink ontstond er bij de Masters 30+ een kopgroep van ongeveer 6 à 7 renners, waarbij Hamelink vooral Bart Damen (uiteindelijk 7e) en Huub Tankink (4e) sterk vond ogen. De groep dunde echter naar mate de kilometers vorderde verder uit. ”Ik ging na een bruggetje onderuit, raakte achterop en toen ik weer terug kwam waren we nog met z’n drieën: Tibor Zwaan, Sandor Mol en ik.”
Lees de rest van dit bloedstollende verhaal op de website van Bikesight

Overige MTB-Noordwest uitslagen in de Masters 30+:
11. Patrick IJpelaan
18: N!co van Langen

27-10-2013 Help jezelf de winter door

Het druppelt het hier gestaag naar beneden. Tijd om de vaste video rubriek op Velozine op te zoeken, zodat we de komende tijd als we op de zondagochtend toertocht onze ogen sluiten, de beelden zien waarvoor we het allemaal doen: lekker rijden over mooie paden in binnen en buitenland, omhoog en omlaag. Deze week een bonte mix van Cyclocross, Enduro en extremere video’s.

Een mooi overzicht van Finale (Ligure) Enduro World Series 2013, Team Lapierre Gravity Republic laat zien wat er in een seizoenetje zoal gebeurd is. Cyclocross in the city: pittoresker wordt het niet! En we fietsen een stukje mee met Kelly McGarry op de RedBull Rampage…>>> Check it out!

28-10-2013 Stormschade Paardenweide

Vanmiddag toch maar even met het lood in de fietsschoenen langs onze onderhouds- en opslagcontainer op de Paardenweide in Schoorl gereden tijdens mijn trainingsritje……..dat de stapels splitplaten omver gewaaid waren verbaasde me niet echt, dat spul weegt niets. Maar dat het dak van onze container en dat van de container van de reclassering compleet verdwenen is…was toch wel enorm schrikken en *%$##**!%##**%^

Het dak is compleet van de containers gerukt en ligt nu verfrommeld tussen de bomen zo’n 10 meter achter de containers. Hoe zo’n oppervlakte tussen die bomen doorgewaaid is snap je echt geen hout van.

Het extra dak zat op de container omdat hij niet 100% waterdicht was en ook tegen condensvorming in de container door temperatuurverschillen. Nu het dak weg is en met de natte herfst op komst hebben we dus wel een “klein” probleempje.

We willen het dak zo snel mogelijk weer in orde maken. Deze keer echter windkracht-12-proof. Om dit te realiseren zijn we op zoek naar wat materiaal en; erg handige doe-het-zelvers, timmerlieden, constructeurs etc.
We hebben nodig:

 1. advies; hoe het stevig en duurzaam aan te pakken zodat we bij de volgende storm niet weer aan de beurt zijn.
 1. materiaal; hout tbv een dragende constructie en golfplaten of een ander type onderhoudsvrije dakbedekking. Een goede tweedehands- of restpartij of iets dergelijks)
 1. handige mannen en vrouwen met ervaring en het juiste gereedschap.

Wie helpt ons droog door de winter?

29-10-2013 Robbenoord-Classic op 03-11-2013

HELAAS IS DEZE TOERTOCHT AFGELAST. VANWEGE DE VELE OMGEVALLEN BOMEN EN NOG HANGENDE TAKKEN IN DE BOSSEN ALDAAR HEEFT DE ORGANISATIE SAMEN MET STAATSBOSBEHEER BESLOTEN DAT DE TOCHT GEEN DOORGANG KAN VINDEN DIT JAAR. HET ROBBENOORDBOS IS TIJDELIJK NIET TOEGANKELIJK.

Op zondag 3 november 2013 wordt de ‘Robbenoord-Classic’ gehouden. Een afwisselende tocht in de Wieringermeerbossen vanuit Den Oever. Doe mee aan deze mooie route over 25 of 35 kilometer!

Een hele belevenis….

Tijdens deze mountainbiketocht wordt er gereden door het Robbenoord- en Dijkgatbos. De bossen hebben hun herfstkleuren aangenomen en ook de paden bedekt met bladeren maakt deze tocht een hele belevenis. Afwisselend wordt er geslalomd rond bomen over singletracks en over bredere bospaden gereden. Halverwege is er ‘koek-en-zopie’ en is er de splitsing van de routes van 25 en 35 kilometer.

Wie, wat en waar?

 • Startplaats: Den Oever, Oosterkruisweg bij voetbalvereniging WIRON. (nieuwe startlocatie)
 • Starttijd: van 09:00 tot 10:00 uur
 • Afstanden: 25 en 35 kilometer
 • Inschrijving: vanaf 08:15 tot 09:50 uur: kantine voetbalvereniging WIRON (Geen voorinschrijving)
 • Kosten: standaard € 5,- / NTFU/KNWU-leden € 4,- (op vertoon ledenkaart)/ Kinderen tussen 8 en 12 jaar € 2, (onder begeleiding volwassene!)
  (Zwartrijders kunnen door Staatsbosbeheer verbaliseerd worden!)
 • Informatie: Wim Erkelens Cooke op 06 3437 7209 of via e-mail. Of contact voetbalvereniging WIRON tel. 0227-511146 (De fietshelm is uiteraard verplicht!)

Win een MTB!

Na afloop is er in de kantine een gratis verloting (deelnemerskaart is lot) met als hoofdprijs een MOUNTAINBIKE, beschikbaar gesteld door de Helderse racespecialist Jan Verdoes.

Route en Parkeren

> Den Helder N99: rotonde Den Oever driekwart nemen daarna 1e weg rechts.
> Middenmeer A7: rotonde Den Oever eerste afslag daarna 1e weg rechts.
> Volg vervolgens de aanwijzingen van de parkeerwachters op.

31-10-2013 Nieuwe Clinics Patrick Smit!

Na het succes van de eerdere clinics zal Patrick Smit in het weekend van 7 en 8 december 2013 weer alles uit de kast halen om jullie technieken bij te brengen waardoor je een stuk ontspannender en relaxter op en over obstakels (boomstronken, trappen, De Nok….) kunt rijden. Naast obstakels zullen ook diverse nieuwe technieken aan bod komen zoals bochten, drops, houding op de fiets etc.

Clinics

De zaterdag en zondag zijn voor de mensen die niet eerder met balanstechnieken in aanraking zijn gekomen (beginners, maar ook gevorderde mountainbikers) Ook de Schoorlse Nok, met de traptreden en De Kuil, zal een onderdeel van deze clinic uitmaken!

Schrijf je in!

Inschrijven doe je door een mail te sturen. De clinics vinden plaats op de volgende data/ tijden:

 • Zaterdag 7 december: 10:00 t/m 13:00 uur, prijs 30 euro.
 • Zondag 8 december: 10:00 t/m 13:00 uur, prijs 30 euro.

De verzamelplaats is bij Duinvermaak op de parkeerplaats.