Nieuws: 29-09-2013 Zwaar materieel in Schoorl

Op maandag 30 september start Staatsbosbeheer met het verwijderen van ruim 15.000 boomstronken die nog herinneren aan de branden in de Schoorlse Duinen. Het verbrande bos is hierna helemaal opgeruimd en maakt plaats voor een gezond open duingebied. De werkzaamheden nemen vijf maanden in beslag. Bezoekers gaan enige hinder ondervinden omdat enkele wandel- en fietspaden tijdelijk worden afgesloten en omgeleid. De borden in het gebied geven dit duidelijk aan. Op 10, 13 en 17 november 2013 geeft de boswachter tekst en uitleg over de werkzaamheden.

Begin dit jaar zijn de zwartgeblakerde bomen in de Schoorlse Duinen omgezaagd. Vanwege het broedseizoen heeft Staatsbosbeheer de maanden daarna geen herstelwerkzaamheden uitgevoerd. De komende maanden verdwijnen ook de achtergebleven boomstronken uit het duinzand. Wat overblijft is een open gebied waarin zowel de wind als bijzondere planten- en diersoorten vrij spel hebben.

Open dynamische Schoorlse Duinen

Het opruimen van het verbrande bos is de belangrijkste maatregel uit het herstelplan dat Staatsbosbeheer na de branden in de Schoorlse Duinen heeft opgesteld. Met het opruimen van het verbrande bos gaat Staatsbosbeheer letterlijk nieuw leven blazen in de Schoorlse Duinen. Zeewind krijgt meer invloed op het nieuwe open duingebied waardoor er meer dynamiek ontstaat. Op kleine schaal gaat er namelijk zandverstuiving plaatsvinden. Hiervan profiteren weer veel zeldzame planten- en diersoorten, zoals het zandblauwtje en de zandhagedis. Vogelsoorten zoals de tapuit, klauwier en duinpieper zijn dol op dit soort gebieden. Met het verwijderen van het verbrande bos draagt Staatbosbeheer tevens bij aan doelstellingen uit het natura2000 plan, waarin het creƫren van open duinen als verplichting is opgenomen.

Zwaar materieel

De 15.000 boomstronken heb je er niet zomaar uit. Twee grote rupskranen van 30 ton zijn vier maanden bezig om alle boomstronken uit het duinzand te halen. Een soort reuzenharken, die eruitzien als enorme klauwen, doen het voornaamste werk. Ze trekken de boomstronken uit de grond en deze gaan vervolgens op grote hopen in depot. Na het rooien duurt het nog ruim een maand om alle boomstronken met een enorme versnipperraar in kleinere stukken te hakken. Geschat wordt dat dit 5000 m3 snippers oplevert. Deze grove snippers worden onder andere gebruikt in biofilters. Ook kunnen ze worden toegepast om in natte gebieden tijdelijke wegen van te maken, bijvoorbeeld tijdens de aanleg van hoofdgasleidingen. De rooiwerkzaamheden worden uitgevoerd door Van den Broek BV uit Rhenen. Dit bedrijf heeft een jarenlange ervaring. In 2005 hebben ze al eens vijf hectare dennenbos in het noordelijke deel van de Schoorlse Duinen omgevormd tot stuifduinen.

Excursies naar de werkzaamheden

Wil je een grote rupskraan van heel dichtbij zien? Of er zelfs even een kijkje in nemen? Dan kun je met een boswachter mee op excursie naar het werkgebied. De boswachter vertelt over de werkzaamheden, het natuurherstel en de veranderingen die op het vlak van de natuur gaan plaats vinden. Staatsbosbeheer houdt deze fietsexcursies op 10, 13 en 17 november van 14.00 tot 16.00 uur. De excursies starten om 14.00 uur vanaf Buitencentrum Schoorlse Duinen en zijn gratis. Aanmelden kan via 072 509 3352.

Volg Staatsbosbeheer via Facebook, Twitter of Blog!

Wil je op de hoogte blijven van alle werkzaamheden, dan kun je Staatsbosbeheer volgen op facebook, en het blog lezen. Hier staan ook de links naar de twitterende boswachters.

Nieuwsarchief

| 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2022 | 2024 |