Nieuws: 2014: januari

13-01-2014 Informatievilla gesloopt

Vandaag zijn de twee informatievilla’s langs de mountainbikeroute van Schoorl van nieuwe informatie voorzien. In de villa’s vind je de laatste informatie over de route. Deze informatie vind je natuurlijk ook op de website en onze Facebook pagina.

Vanochtend waren we echter onprettig verrast…..het glas van de Busker informatievilla bij de officiële start is moedwillig gesloopt. Er is een paal uit de grond getrokken en daar is het glas mee bewerkt. Het is veiligheidsglas dus een echte bende is het niet geworden maar de glasplaat zal vervangen moeten worden.

Je vraagt je af waar dit nou weer voor nodig is…..het blijkt voor sommige individuen toch moeilijk om andermans spullen heel te laten.

Als iemand nog een stuk veiligheidsglas in de aanbieding heeft???

16-01-2014 Genoeg!

2 Stappen vooruit, 1 weer terug.
Praten en lobbyen als brugman gaat ons als MTB-Noordwest goed af. Zoals jullie kunnen zien is het lastig om de omlegging en uitbreiding van Schoorl er doorheen te krijgen. Daar is al jullie steun heel hard bij nodig en we zijn dan ook erg blij dat we in korte tijd uitgegroeid zijn tot een sterke vertegenwoordiger van alle Noord Hollandse mountainbikers.

De komende tijd wordt cruciaal. Lukt het ons om samen met Staatsbosbeheer een vergunning te krijgen voor de omlegging/uitbreiding van de Schoorlse route? En verder is PWN bezig met een nieuw beheersplan voor de komende 10 jaren. Op beide fronten zijn vrijwilligers namens alle mountainbikers bezig. Vaak wordt ons gevraagd kan het niet sneller en geloof ons daar doen we ons stinkende best voor, maar helaas kosten dit soort zaken nu eenmaal veel tijd.
Ook lijkt het soms wel roeien tegen de klippen op, omdat er dingen gebeuren die ons weer terugzetten. Een voorbeeld is, een hopelijk erg kleine, groep MTB’ers die zich weinig aan trekken van god noch gebod. We zijn recent aangesproken op het feit, dat er de afgelopen tijd weer diverse klachten zijn binnengekomen bij PWN en Staatsbosbeheer over fietsen op ruiter- en wandelpaden (ook ’s nachts). Met als klap op de vuurpijl afgelopen weekeinde de actie van een groep van zo’n 15 mountainbikers, die het nodig vonden om half drie nachts luid schreeuwend van de grote snipperberg op de Paardenweide midden in het bos van Schoorl af te crossen.
Het behoeft geen uitleg dat dit soort gedrag ons niet echt helpt bij onze plannen. Hoe nu te voorkomen dat het imago van mountainbikers niet zo negatief wordt dat we straks met zijn allen met lege handen staan?

lees en huiver: een vaste route in Schoorl van 8km lengte en een algemeen verbod voor mountainbikers in PWN? En denk nu niet het zal zo’n vaart niet lopen…….

Wij weten ook niet echt wat we hier het beste aan kunnen doen, maar een ding is zeker onaangepast gedrag accepteren is geen optie. Zonder continue met het vingertje te wijzen is het echt noodzakelijk om (on)bewuste overtreders van de fatsoensregels te laten weten dat dit niet kan. Hiervoor hebben we ook jou hulp nodig. Zie of verneem je zaken die niet door de beugel kunnen confronteer de betrokken personen en vraag ze of ze zich bewust zijn dat ze bezig zijn de eigen glazen in te gooien. Ons plezier mag niet ten kosten gaan van het plezier van anderen. Laten we er voor zorgen dat het harde werken van velen niet verpest wordt door enkelen!
Dankzij jullie zijn we de vereniging geworden die we nu zijn. Groot qua omvang, vernieuwend en vooruitstrevend met als belangrijkste doelstelling meer mountainbike mogelijkheden in Noord Holland. Help ons en jezelf door luid en duidelijk te maken dat je onaangepast gedrag en het overtreden van normale fatsoensnormen niet accepteert. Samen kunnen we zorgen voor een goed imago en een uitstekende toekomst voor het mountainbiken.

P.s. als je andere ideeën hebt om het gedrag van sommige en het imago van de mountainbiker te verbeteren en de klachten te beperken dan horen we het graag.

20-01-2014 Mountainbike onderdelen gezocht

Niet alleen onze maatschappij vergrijst, ook onze sport! Gelukkig geven wij in het Twiske sinds 2 jaren mountainbiketraining aan de jeugd en is door het stijgende aantal jeugdleden ook de gemiddelde leeftijd van onze leden sterk gedaald. We zijn dus allemaal een stukje jonger geworden dankzij de jeugd!
Naast het mountainbiken vind ik, waarschijnlijk net als jullie, ook veel plezier in de fietstechniek. Een mooi gespaakt Wheel-Tec wiel, 2×10 speed, etc. tot aan het eindeloze “gezever” over welk stuur en welke bandenspanning op het strand. En laten we eerlijk zijn, onze fiets kan niet licht genoeg zijn.

Dan is het trainen van de jeugd wel een eye-opener! Wat die jongelui allemaal voor elkaar krijgen op fietsen van 13+ kg, met gammele derailleur en remmen, en dat met een groot enthousiasme. Het zet mij in ieder geval tot nadenken en ook terugdenken aan die goede oude tijd, 25 jaar geleden, toen ik zelf met de sport begon. Nota bene op het type fiets waar veel van de kinderen die ik nu train op rijdt!

Een mooi verhaal, maar als trainer weet ik dat plezier en veiligheid nauw samenhangt met een goed functionerende fiets. Verder is het vooral bij beginnende kinderen belangrijk om de kosten laag te houden, elke ouder weet waarom. Nu vinden de kinderen dit leuk en een half jaar later dat…..

In het Twiske zijn we daarom op zoek naar onderdelen en banden. Niet je topspullen maar eerder de ouwe meuk, denk aan 7, 8 of 9 speed derailleurs (alivio bijv.), 7, 8 of 9 speed shifters, eenvoudige v-brakes, oude verende voorvorken (60-80 mm veerweg) en vooral oude 26 inch buiten banden met noppen. De onderdelen mogen stuk zijn of incompleet, maakt niet uit. Het doel is om de onderdelen en banden te gebruiken om fietsen van jeugdleden te verbeteren. Verder willen we zelf enkele oude mountainbikes in kleine framematen kopen en met jullie spullen opknappen zodat beginnende jeugdleden niet direct een eigen fiets nodig hebben maar er eerst één kunnen lenen.

Echt alles is welkom, je krijgt er een warme handdruk voor en wees gerust, we gaan er geen marktplaats handeltje mee beginnen. Stuur een email naar trainer/technieker Marc; info@mtb-noordwest.nl

Oja, het HOEFT natuurlijk niet tweedehands te zijn….heb je nieuw spul wat al jaren op de plank ligt te stoffen dan is dat ook van harte welkom bij de jeugd…

Let op! Dit voorjaar beginnen we ook met jeugdtrainingen in het Park van Luna, Heerhugowaard! Meer info via het genoemde emailadres.

24-01-2014 MTB-Noordwest clubreis 2014???

De afgelopen 2 jaar hebben we een geweldige tijd gehad tijdens onze clubreizen naar Italië. Geweldig eten, prachtige trails en toffe deelnemers. In 2014 slaan we een jaartje over wellicht dat we in het najaar nog een dag of weekend organiseren “in den lande”.
Maar als je in mei toch over de grens wilt biken in een geweldig gebied bieden we uiteraard een alternatief…..

Bike Action Alpenreis 15-19 mei 2014

In 2014 is het zover. De eerste Bike Action Alpenreis naar Mittelberg in het Kleinwalsertal. Een geheel verzorgde reis naar een prachtig gebied met 44 mountainbikeroutes.

Vertrek op donderdag 15 mei vanuit Alkmaar per luxe touringcar met aanhanger waarmee de fietsen veilig en droog vervoerd kunnen worden. Aankomst rond 6 uur in de middag, zodat je ’s avonds tijd genoeg hebt om de spullen uit te pakken en de fiets te prepareren.

Op de vrijdag, zaterdag en zondag zal er in 3 groepen onder begeleiding van gidsen door het gebied worden gereden in een voor ieder passend tempo. In de middag wordt er per groep geluncht. Dit kan zijn in een pittoresk dorpje maar ook in een berghut. Rond de klok van 4 uur arriveert men weer bij het hotel.

Tevens zal er een wandelgroep zijn voor partners die niet willen fietsen. Dagelijks staat er een touringcar klaar om hen naar een locatie te brengen waarvandaan terug naar het Appartementencomplex wordt gelopen. Zondagmiddag worden de fietsen aan het eind van de middag ingeladen in de trailer en zal er worden afgesloten met een grandioze barbecue.
Maandag in alle vroegte vertrekt de bus naar Nederland om rond de klok van 18:00 uur aan te komen.

Het appartement hotel beschikt over een afzonderlijke afgesloten ruimte waar de fietsen gestald worden. Deze ruimte beschikt over een afspuitplek, fietsstandaards en het nodige gereedschap.

De kosten van deze trip bedragen slechts €349.- waarvoor de deelnemer het volgende krijgt;

#Vervoer en fietsvervoer per luxe touringcar vanuit Alkmaar
#4 overnachtingen in een goed en verzorgt appartement-hotel Breitach
#Ontbijt en avondeten
#Kosteloos gebruik sauna en zwembad
#3 daagse fietsbegeleiding
#Afscheidsbarbeque

Niet inbegrepen;

#Reisverzekering (deze moet een ieder voor vertrek hebben afgesloten)
#Lunch
#Drankjes

Voor deze reis zijn slechts 30 plaatsen beschikbaar waarbij geldt vol = vol. Aanmelden dient schriftelijk te gebeuren via info@bikeaction.nl

26-01-2014 Mooie Mountainbike Minuten

Alvast in de stemming komen voor de Alpenreis? Velozine heeft weer wat mooie minuten mountainbike-actie te bieden.

Met video’s vanuit de Alpen, Thailand en Tsjechië waar men een showtje mountainbiken midden in een winkelcentrum weggeeft….

Epische beelden

En ook deze epische beelden zijn de moeite van het bekijken waard. Een eerbetoon aan filmmakers die hun beste beentje voorzetten om ons die beelden te laten zien!

28-01-2014 Toertocht Texel 2 februari

Op zondag 2 februari wordt de laatste MTB toertocht van dit winter seizoen verreden op Texel. Vanwege het grote succes van de vorige toertochten kan er opnieuw gekozen worden uit twee afstanden (37 en 43 km). De route is ook dit keer voor een deel vernieuwd. Deze toertocht wordt er minder over het strand gereden en meer door het bos, de duinen en over het boerenland.

Deelnemersinformatie

Zondag 2 februari 2014, afstanden 37 en 43km

Vanaf Den Helder
• Inschrijving: van 8:00 – 8:50u
• Locatie: kantine van HRTC DOK aan de Guldemondweg in Den Helder
• Start: om exact 9:00u onder begeleiding richting de boot

Vanaf Texel
• Inschrijving: van 9:30 – 10:00u
• Locatie: wachtlokaal Teso
• Start: omstreeks 9:50u tegelijk met de groep deelnemers die van de boot komen.

Tochtdetails
• Bos, single tracks, natuurgebieden, duinen, boerenland en een klein stukje strand op Texel. Halverwege is een eenvoudige ravitaillering voorzien.

Algemene info
• Een helm is verplicht
• In Den Helder zijn de volgende voorzieningen: kantine, dagverzekering NTFU beschikbaar, douche- en kleedgelegenheid, ook apart voor vrouwen, toiletten

Kosten
• € 5 normaal tarief
• € 4 voor NTFU leden op vertoon van lidmaatschapskaart
• € 3 voor leden Wielersport Texel
• € 2 voor jeugd van 8-12 jaar en begeleid door een volwassene
• Extra: bootkosten, te voldoen bij inschrijving in Den Helder. Tarieven: www.teso.nl

31-01-2014 Cape Epic voorbeschouwing

Met met nog geen zestig dagen te gaan voor de proloog op 23 maart in Robertson, Zuid Afrika is het hoog tijd om eens vooruit te blikken op de komende ABSA Cape Epic. De Epic viert dit jaar haar tiende verjaardag, en is in een decennium uitgegroeid tot één van de populairste en meest geteleviseerde mountainbike etappewedstrijden ter wereld. Zo populair, dat het gewone volk alleen via loting een startplek kan krijgen. Of je moet een perskaart hebben…

(Sir) Bart Brentjes noemde de Cape Epic ooit de Tour de France van het mountainbiken. Oké, de Tour VTT is natuurlijk al lang niet meer, maar het zegt genoeg. De lijst van winnaars (m/v) leest, al sinds de Duitser Karl Platt samen met Namibiër Mannie Heymans de eerste editie wonnen, als een who’s who van het XC-marathon circuit.

Die ongekende en aanhoudende populariteit is zonder twijfel te danken aan de combinatie van natuurschoon, keiharde koers en een uitermate sfeervol evenement. De Cape Epic voert door de West-Kaap, op Kaapstad na zelf een dunbevolkte regio met een enorme variatie aan landschappen, begroeiing en klimaat. De regio is goed bedeeld als het om heuvels en bergen gaat (net als de rest van Zuid Afrika, overigens, met pieken tot 3450 m!). Weinig mensen zullen dan ook het beeld van Kaapstad met in de achtergrond de Tafelberg (ooit een locatie voor de Cape Epic proloog) niet herkennen.

Ook in 2014 brengen de wedstrijdetappes het peloton richting de heuvels van de enorme wine estates rondom de provinciale hoofdstad en de tussenliggende bergruggen. Zand- en grindpaden over golvende hellingen vol geel gras – of druiven – wisselen af met singletracks door de humus van dicht bos, krappe rotspaden en enkele rockgardens op in de zon bakkende zandstenen bergflanken. Lees verder op Velozine…