Nieuws: 2014: juli

01-07-2014 Nicaragua Volcano Challenge

Een ‘once in a lifetime experience’ – De Nicaragua Volcano Challenge 2014 – van 22 t/m 30 november! De Nicaragua Volcano Challenge 2014 is een uitdagende mountainbiketocht waarbij je op een bijzondere manier de projecten van WereldOuders en het land leert kennen. Dé ultieme combinatie van sportief bezig zijn en goed doen, geschikt voor zowel de beginnende als gevorderde mountainbiker.

Unieke 9-daagse reis door Nicaragua

Tijdens deze 9-daagse reis fiets je circa 400 kilometer door de binnenlanden van Nicaragua en maak je kennis met een wereld die normaal voor toeristen verborgen blijft. Een ding is zeker, het wordt een reis om nooit te vergeten! Je ontmoet zelf de kinderen in het familiehuis en ziet met eigen ogen hoe hard de hulp van WereldOuders hier nodig is. Een filmpje van de Nicaragua Volcano Challenge 2013 is hier te zien.

Hart van Nederland

In 2013 is Hart van Nederland mee naar Nicaragua gereisd om de Volcano Challenge vast te leggen. Kijk voor meer informatie en de uitzendingen van Hart van Nederland op: www.volcanochallenge.com

Alvast inschrijven?

Dat kan via de website. Heb je interesse en wil je meer weten? Bel 035-626 45 78 of stuur een email!

09-07-2014 De mooiste fietsen...

In een artikel op Velozine is een selectie opvallende nieuwe fietsen te vinden: De tijd dat nieuwe fietsen een echte primeur vormden op een fietsbeurs ligt dankzij het internet al ver achter ons. Veel merken komen gedurende het hele jaar met nieuwe modellen, specials en unieke one-off’s. Op datzelfde internet komen we wekelijks foto’s van mooie, unieke, aparte (en lelijke) nieuwe fietsen langs. Om ze allemaal op deze site te belichten zou overkill worden. Daarom lichten we in deze rubriek een selectie fietsen uit die ons de afgelopen week op een of andere manier opvielen.

Zo kopte Ibis afgelopen week het nieuwsbericht de wereld in dat hun Tranny hardtail voortaan ook in 29 inch uitvoering geleverd gaat worden. “Werd eens tijd, 2007 ligt inmiddels al een tijdje achter ons” hoor ik je denken. Ibis maakt hun late entree echter goed door een erg prettige kleurencombinatie zwart-blauw en een frame voorzien van een verstelbare achterbrug (zodat je de fiets singlespeed kunt rijden én met de mogelijkheid om een Gates Carbon Drive te monteren.

Leuke feature van de fiets is dat de achterbrug met een paar bouten los te schroeven is en je zo de fiets als klein pakketje kunt vervoeren, voor als je iedere week met het vliegtuig ergens heen vliegt ofzo. Lees verder en bekijk meer mooie bikes op de site….!

11-07-2014 Vakantiebestemmingen!

De uittocht van Nederland begint, nu iedereen zo langzamerhand vakantie krijgt danwel een verplichte bouwvak heeft! Op de website van Velozine een aantal goede suggesties wat je in je vakantie zou kunnen gaan doen. Waar ga jij deze zomer heen?!

Spullen al gepakt?

Denk bijvoorbeeld aan het volgende: Het NK te Noorbeek: Het Zuid-Limburgse kerkdorp Noorbeek is dit jaar voor de vierde maal gastheer van het KNWU Nederlands Kampioenschap Mountainbike in de olympische discipline cross country.

Of bekijk de JBC 4X Revelations trailer: 26-7-2014 strijden de wereld’s beste 4X-ers weer tegen elkaar op ‘s werelds extreemste 4X track.

En nog veeeeel meer beeldmateriaal om inspiratie op te doen….!

Een sportieve vakantie gewenst!

21-07-2014 Werkbezoek Drents-Friese Wold

Nederland kent veel verschillende landschappen en daarin liggen een aardig aantal mountainbikeroutes. Veel van die routes zijn in ontwikkeling, veranderen af en toe. Zo hopen wij die van Schoorl nog dit jaar (?) ingrijpend aan te passen en te verlengen.

Op de Utrechtse Heuvelrug zijn de mountainbikers daar ook druk mee bezig en ook daar zullen de aanpassingen over niet al te lange tijd uitgevoerd worden. In het voorjaar zijn zij bij ons op bezoek geweest om inspiratie op te doen.
In het Drents-Friese Wold hebben ze de ombouw inmiddels achter de rug. Enkele jaren geleden is Appelscha op de schop gegaan en afgelopen winter is de route Smilde-Diever voorzien van een aantal heftig draaiende en kerende stukken. Werkelijk alle bulten en kuilen zijn opgenomen waardoor beide routes een heel stuk leuker zijn geworden.
Op zondag 20 juli, een hele warme zondag, heeft een delegatie van MTB-Noordwest zich dáár laten inspireren. Boeiend was de discussie voorafgaand aan het rijden van de routes over de organisatie. Opvallend is dat MTB-Noordwest dat doet vanuit een steeds sterker wordende vereniging terwijl dat in de Drents-Friese regio door losse bikers, met steun op afstand van fietswinkels is opgezet. Net zo opmerkelijk is het dat het Staatsbosbeheer daar een stuk makkelijker met de aanleg en de aanpassingen is omgegaan dan in Schoorl.
We hebben een super dag gehad! Met bikers Evert en Fokke uit Oosterwolde hebben we ervaren dat er in de route Appelscha mooie, vloeiende en snelle aanpassingen zijn aangelegd. In Diever-Smilde wordt op een paar stevige stukken heel veel techniek gevraagd! Die stukken worden, in beide routes overigens, verbonden door lange, rechte en ook hele snelle bospaden en singletracks.
Uitwisseling van mountainbikersgroepen is nuttig. We gaan daar mee door. Nog deze zomer krijgen wij een delegatie van Ameland bij ons op bezoek. Daar willen ze het mountainbiken beter regelen en komen daarvoor bij ons kijken.

22-07-2014 Fietsend door de Schoorlse Duinen

Fietsen door de Schoorlse duinen, maar dan net even anders! Altijd al meer willen weten over dit prachtige gebied? Grijp dan nu je kans! Laat je in de zomermaanden leiden door de boswachter of gids van Staatsbosbeheer en ontdek op de fiets tijdens een leuke en leerzame excursie hoe bijzonder de duinen van Schoorl zijn.

Start vanuit het Buitencentrum

Tijdens de route bezoek je zeker de Zwarte Blink, het Vogelmeer en De Kerf en krijg je veel informatie over dit prachtige duingebied. Deze leuke en leerzame excursie vindt plaats op elke dinsdag in de maanden juli en augustus en begint om 10.30 uur. De fietstocht start in Buitencentrum Schoorlse Duinen en duurt ongeveer 2 uur. De deelname is € 6,00 p.p. Neem zelf je fiets mee. Vooraf aanmelden is noodzakelijk op telefoonnummer 072 509 33 52.

Meer info?

Buitencentrum Schoorlse Duinen, Oorsprongweg 1, 1871 HA Schoorl. Openingstijden: dagelijks van 10:00 tot 17:00 uur. Toegang is gratis. Betaald parkeren tussen 10:00 en 19:00 uur.

26-07-2014 Coole video's

Waar je fietst of hoe je je fiets gebruikt, het maakt ons niet uit zolang het maar leidt tot coole video’s. Zo heeft Lars Veenstra weer een coole edit gemaakt van een Bensink achtertuin sessie, toont Yeti de filmisch erg mooie beelden van het testen van de SB5 Carbon met Switch Infinity en zijn er gelukkig ook nog mensen die met een plectrum, wat brushes en een fiets mooie muziek kunnen maken.

Backyard or mountain range

Bekijk deze coole video’s via deze link op Velozine: ‘Backyard or mountain range’.

De mooiste fietsen

In het online mountainbike magazine wordt de eerder genoemde Yeti SB-5 Carbon met Switch infinity technology onder de loep genomen in het item ‘De mooiste fietsen’. De eerste indrukken van deze, maar ook andere nieuwe fietsen lees en zie je hier. Hoewel ‘nieuw’ misschien niet het beste woord is voor de uitsmijter van het item, ‘ReCycle’ past hem veel beter!

27-07-2014 Gator bosvoertuig

Het onderhoud aan de mountainbikeroute van Schoorl blijft onverminderd doorgaan. De route is immens populair en vele rijders maken wekelijks gebruik van de route. Het lijkt een soort kip-ei verhaal te worden; veel onderhouds manuren->mooiere en beter te berijden route->meer gebruikers->meer slijtage->meer onderhouds manuren………

Tot op heden deden we dit met onze eigen privé auto’s. Omdat ook de wandel-fietspaden minder worden onderhouden door Staatsbosbeheer verslechteren deze ook zienderogen. Al diverse keren reden we schade aan, met name de onderkant, van onze auto’s. Ook was de wens van Staatsbosbeheer om het aantal autobewegingen van en naar de Paardenweide te verminderen. Dus zijn we gaan uitkijken naar een zgn. “utility vehicle”;
-klein zodat we ook de singletracks makkelijk kunnen onderhouden
-weinig footprint; geen schade aan de paden
-moet tegen een stootje kunnen
-moet een heuvel als De Nok op kunnen rijden
-degelijk en betrouwbaar
-moet een kar kunnen trekken

Al snel kwamen we uit op de Gator serie van John Deere. Na een proefrit was het onderhoudsteam overtuigd van het kunnen van de 2-wiel aangedreven John Deere Gator TX. Een bakje, met elektrische kiepfunctie en een bodemoppervlak van één vierkante meter zorgt ervoor dat er naast 2 personen ook voldoende materieel/materiaal meegenomen kan worden en dat dit wanneer nodig snel kan worden gelost.

Afgelopen vrijdag hebben we de tweedehands Gator opgehaald bij Beukeveld in Wieringerwerf.(zelf ook geregeld op de route van Schoorl te vinden) Een zgan machine met slechts 240uur op de teller en alleen gebruikt in een American football stadion.
Gisteren heeft het Bob de Bouwer klusteam ook een ooit gekochte aanhanger opgeknapt, samen met de Gator zal dit de combi zijn die je binnenkort op de route kunt aantreffen.
We hopen jarenlang plezier van deze combi te hebben en kunnen op deze manier het onderhoud nog beter en efficiënter verzorgen zodat er hopelijk meer effectieve fietstijd voor ons overblijft;-)

Uiteraard was deze aanschaf niet mogelijk geweest zonder de steun van onze sponsoren, partners, donateurs, leden en vele vrijwilligers; DANK! namens alle gebruikers van de regionale mountainbikeroutes.