Nieuws: 2014: mei

05-05-2014 Wood15: van concept naar uitvoering

Uiteraard gaat er erg weinig boven een rondje Schoorl in de open lucht… maar wil je kunnen biken zonder afhankelijk te zijn van weersomstandigheden? Dan is er tegen het eind van dit jaar een splinternieuwe mogelijkheid genaamd Wood15 .

Het eerste indoor MTB-park van Europa

Wood15 heeft ambitieuze plannen om voor het eerst op het Europese continent een indoor MTB-park te creëren waar verschillende mogelijkheden zoals BMX, pumptrack, XC en trail op een maatschappelijk verantwoorde manier worden gecombineerd in één leegstaande fabriekshal van 6000m2. Wood15 is na goedkeuring van de lokale overheid met een vliegende start begonnen met de eerste stap: het realiseren van een pumptrack.

Het concept van Wood15 is simpel: je bent te allen tijden onafhankelijk van de weersomstandigheden. Er worden in de hal verschillende mountainbike mogelijkheden aangeboden waar de biker zelf de keuze kan maken om in 2 uur zijn conditie, techniek of skills bij te schaven. In de lounge kun je onder het genot van een gezonde snack of verfrissend drankje met medesporters napraten.

Van concept naar uitvoering

“De realisatie van Wood15 bestaat uit twee fasen”, vertelt Jaap van Hoof. ”Bij de opening in het najaar van 2014 zal de eerste fase gereed zijn. Er is dan zowel een XC als flowtrack beschikbaar met een specifiek gedeelte om de skills te trainen die men naar keuze op kan nemen in de te rijden route. Beide routes worden om de pumptrack heen gebouwd”.
Lees verder in het online MTB-magazine Velozine…

11-05-2014 Roc d'Ardenne 2014

Afgelopen weekend vond in het Belgische Houffalize voor de eerste keer de Roc d’Ardenne plaats, nouja… voor de eerste keer onder deze naam. Het evenement zelf was natuurlijk niet echt nieuw: een mix van XC wedstrijden op vrijdag en zaterdag, een marathon op zondag en de Happy Bike Days van O2 Bikers gedurende het hele weekend. Aangevuld met wat rando’s (toertochten) links en rechts, een tandemrace en een enduro wedstrijd, was het Belgische dorp weer als vanouds ‘goed gevuld’.

Cross Country

De XC wedstrijden vonden dit jaar plaats rondom hotel Ol’ Fosse d’Outh, waarvan de overkoepelende keten, Vayamundo, tevens hoofdsponsor van dat deel van het evenement was. Die hoek staat bekend van de Fosse d’Outh / ‘tuin’ afdaling, die decennialang in de wereldbekerwedstrijden één van de hoogtepunten vormde. Er waren in het rondje rondom het hotel echter nog wat andere afdalingen opgenomen. Afdalingen waarbij de Fosse d’Outh verbleekt qua steilte en technische moeilijkheid! Met slechts 34 gestarte Elite heren en 21 Elite dames, waren de wedstrijden alleen niet heel druk bezet, misschien wel door de technische moeilijkheid van de ronde. De dameswedstrijd werd gewonnen door Githa Michiels voor Anne Terpsta. Die laatste kampte vanaf het begin van de wedstrijd met een haperende lock-out, waardoor de de hele wedstrijd met een gelockte vork rond heeft gereden. De herenwedstrijd door de Zweed Matthias Wengelin, waarbij Frank Beemer op een tiental seconden achter Sven Nijs net buiten het podium viel op een vierde plaats.

Enduro

De Enduro wedstrijd op zaterdag daarentegen was andere koek: 128 deelnemers die op een verkort marathon parcours van 35 km in full protectie hun ding konden doen. Op papier leek dat easy-peasy, een enduro waarbij de afdalingen van het marathon parcours getimed werden. In de praktijk bleken de parcoursbouwers toch enkele alternatieve lijntjes in de Enduro gemaakt te hebben, waardoor menigeen zich met name in de laatste 2 stages verslikte.
De Enduro werd gewonnen door de belg Olivier Bruwiere. Jelmer Pietersma was op een 7e stek de eerste Nederlander.

Lees op Velozine het volledige verslag met foto’s.

22-05-2014 Bikestrijd met beachgevoel

Hargen aan Sail – 4 tot en met 6 juli - houdt wederom een MTB event! Makelaarsland, de nummer-één-makelaar van Nederland, is hoofdsponsor van de challenge die zaterdag 5 juli door het bos- en duingebied bij Hargen, Groet en Schoorl wordt verreden. De Makelaarsland MTB Challenge trekt grote namen, zoals Thijs Al die onlangs stopte als professional en ……. Enkele onorthodoxe elementen in het parcours zorgen voor extra uitdaging.

Na een le mans-start vanaf het strand vertrekken de deelnemers richting Schoorl aan Zee via het fietspad. Daarna vervolgt de route richting Schoorl - rechts het schelpenpad op en na enkele honderden meters het MTB parcours op. Na een volle ronde is de finish nabij de slufter. Voor de snelste man of vrouw is de hoofdprijs 500 euro. De tweede man en vrouw krijgen 100 euro. De man en vrouw met de derde tijd krijgen beide 50 euro. Daarnaast worden fraaie mountainbike gerelateerde artikelen - gesponsord door Bike Action Alkmaar – onder alle deelnemers verloot. 

Inschrijven

Op het parcours zijn vele knooppunten, waar in verband met veiligheid enkele vrijwilligers nodig zijn om de boel in goede banen te leiden. De organisatie kan nog enkele verkeersregelaars gebruiken, het liefst mensen die vaker hebben geholpen bij soortgelijke MTB-evenementen. De verdiensten vloeien indirect terug in de kas van MTB-Noordwest. Kijk voor een impressie van de race van 2013 en de inschrijfmogelijkheden op www.hargenaansail.nl (zie sportprogramma).

23-05-2014 World Cup Nove Mesto

Het is gedaan met al die promo-filmpjes: nu moet er gewerkt worden. De MTB World Cup in Nove Mesto is officieel van start.

Want werken dat is het voor de dames en heren coureurs in Nove Mesto dit weekend, waar ronde 3 van het World Cup circus neer is gestreken. Na Zuid-Afrika en Australië nu de eerste stop in Europa met vandaag de Sprint Eliminator gevolgd door de XC races op zondag. Kijk verder op Velozine ook voor de link met alle live-beelden en replays.