Nieuws: 16-09-2015 Baanrijden voor mountainbikers

Nu is het een feit dat wij, van MTB-Noordwest, ons voornamelijk bezig houden met, je raadt het al, mountainbiken. Waarom dan toch een stukje over baanrijden voor mtb’ers?

Voordat ik terugkom op deze vraag eerst een klein beetje achtergrond.

Als vereniging prijzen wij ons gelukkig met heel veel leden die niets met doping te maken willen hebben en daarnaast ook nog te porren zijn voor een online challenge. De door de KNWU gelanceerde uitdaging in het kader van Koers Schoon was dan ook een kolfje naar ons hand. MTB-Noordwest ging er dus vandoor met de hoofdprijs een baanclinic gegeven door Kirsten Wild, wereldkampioen scratch, en Herman Schenk, KNWU trainer.

Met fris gesteven fietsshirtjes en een gezonde spanning kwamen de gelukkigen afgelopen dinsdagavond door weer, wind en regen naar het Sportpaleis. Zenuwachtig en spelend met vragen; kan ik dat wel hoog in de bocht rijden?, hoe zal het mij vergaan met een doortrapper en hoe rem je eigenlijk op zo’n fiets? Als Herman dan op zeer aanstekelijke wijze in zijn intro vertelt dat iedereen binnen 10 minuten bovenin de baan zal rijden kijken een aantal toch wel wat sceptisch.

Snel de leenfietsen uitzoeken en voorbereiden voor de training. Terwijl Kirsten zelfs meehelpt met het oppompen van de banden komen de gesprekken al snel op welk verzet er nu op de fietsen zit en met welke bandenspanning er gereden wordt. De 9 bar (in wedstrijden zelfs nog meer) is toch wel weer iets anders dan de 1,5-2 bar waar de meeste van ons meerijden. Gesprekken tussen fietsliefhebbers zijn toch wel universeel.

Na de eerste onwennige meters wordt de glimlach op ieders gezicht een hele brede lach. Al snel gonst het van “wat is dit gaaf” en “nooit geweten dat dit zo leuk is”. Tegelijkertijd komt Herman boven iedereen uit om zijn aanwijzingen te geven. Handen boven op! Handen in de beugels! Blijf op je lijn! Voordat we het door hebben nemen we even pauze, waarna we allemaal één vliegende ronde mogen rijden. En als klapstuk achter de derny en Kirsten aan. Met een woord prachtig!

Los van het feit dat baanrijden gewoon leuk is wordt ons al snel duidelijk dat je er ook veel aan hebt bij het rijden van je XC wedstrijd of marathon. Het dwingt je namelijk om vooruit te kijken, te anticiperen en tot een hoge trapfrequentie met altijd druk op de pedalen. Vooral door het gebrek aan een rem en de hellingshoek kan je slechts sturend eventueel gevaar te vermijden. Je leert dus ook nog eens zeer snel, en al sturend, gevaar te ontwijken of een gaatje te pakken. Ingrediënten die net dat kleine verschil kunnen maken om voor je (trainings)maatje te eindigen in de marathon.

Na afloop regende het complimenten aan het adres van Herman en Kirsten en zonder twijfel heeft Kirsten er 20 fans bijgekregen vandaag. Het was een mooie avond en gelukkig hebben we de foto’s en het diploma met onze rondetijd nog. En daarnaast een goed voornemen om nog eens een keer terug te keren naar de baan.

Nieuwsarchief

| 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | 2020 | 2022 |