Nieuws: 2016: mei

07-05-2016 Salzkammergut trophy

Wie kent hem niet, de Salzkammergut trophy? Voor velen een naam waarbij ze gelijk afhaken omdat de bekendste ‘strecke’ maar liefst gaat over 211,3km en 7119hm…….ongekende nummers voor een MTB marathon. Maar vrees niet, de kortste ‘strecke’ is slechts 22,1km en 688hm…uitermate goed te doen, zelfs voor platlanders.

De trophy

9 juli 2016 is bij veel marathonfans ondertussen al dik in de agenda onderstreept. Voor de 19e uitgave van de Salzkammergut Trophy zijn al meer dan 3000 vooraanmeldingen binnengekomen, waarvan bijna 600 voor de Extreme-afstand.

Op de zeven verschillende afstanden worden opnieuw meer dan 4500 bikers uit meer dan 40 landen verwacht. De afstanden variëren van 22,1km tot bijna 10 keer zoveel; 211.3km en alles daar tussenin…..er is dus geen excuus om niet mee te doen.

Voor de twijfelaars

Wil je de kant op maar twijfel je over; het parcours, hoe zwaar is het nou, waar moet ik overnachten en hoe regel ik dat allemaal?

Je kan natuurlijk op de Nederlandstalige website kijken

Maarrrr, speciaal voor MTB-Noordwest leden heeft Sander zich aangeboden als vraagbaak/regelneef. Sander is zijn super-hobby begonnen bij MTB-Noordwest en woont inmiddels al 2,5 jaar in Salzburg, kent de omgeving op zijn duimpje en wil geïnteresseerden graag helpen met informatie en advies.
De familie kan trouwens ook gewoon mee, er is genoeg te doen in de Salzkammergut!
Heb je een vraag voor Sander? Stuur ons dan een email.

Geen prestatiebiker maar wel enthousiaste biker?

Onyva organiseert een interessante recreatieve reis in dit unieke gebied, klik hier voor meer info.

Salzkammergut is met zijn hoge bergen, glooiende alpenweiden en riviertjes die uitmonden in één van de vele meren, de regio waar routes zijn uitgezet voor de mountainbiker die zijn hand niet omdraait om enkele uren te fietsen en hoogte meters te maken. Vanuit het prachtig centraal, en toch rustig, gelegen Bikehotel Agathawirt in Bad Goisern ga je onder begeleiding van een ervaren Onyva gids prachtige ritten rijden door de mooiste delen van dit unieke stukje Oostenrijk. Ook voor de mountainbiker die nog niet veel ervaring heeft in de bergen zijn de ritten geschikt. Klimmen waar nodig maar ook genieten van de omgeving en stoppen op de mooiste plekken voor het uitzicht of een lunch/koffie stop. De ruime luxe kamers, de uitstekende keuken, service en ambiance van Bikehotel Agathawirt maken deze mountainbike vakantie compleet.

22-05-2016 M3=Montafon MTB Marathon

De M3 (Montafon Mountainbike Marathon) is één van de bekendste internationale Marathons in Oostenrijk.
Van professionele- tot hobby mountainbiker kunnen zich voor 4 verschillende afstanden aanmelden.

Die Strecken

De familiare Mfit met 29km en 500hm, de sportieve M1 met 40km en 1250hm, de uitdagende M2 met 65km en 2400hm en de extreme M3 met 130km en 4500hm.

programma

Net over de grens in Vorarlberg, ligt het mooie, 39km lange, dal van Montafon. Op vrijdag 29 juli 2016 vind hier een kwalificatie- ronde voor de M3 plaats met aansluitend een pasta party en live muziek op de marktplaats in Schruns. Zaterdag 30 juli 2016 is het ‘race-day’, de Montafon marathon. Alle afstanden bieden een mooie mix van singletracks, weidse vergezichten, straffe klimmen en de afdalingen zijn soms snel en dan weer technisch….kortom voor ieder wat wils.
Alle deelnemers ontvangen een starterspakket met goodies en na afloop neemt elke biker een geweldige ervaring mee naar huis.

Bekijk de trailer van de M3

Meer van dat lekkers

Voor de mountainbiker die wat langer in Oostenrijk wil blijven, kan voor een duo aanmelding kiezen en zich daarbij voor de Ischgl Iron Bike inschrijven. Deze vindt plaats op 6 Augustus 2016.

Voor informatie over de M3 en de Ischgl Iron Bike en aanmelding:
www.montafon.at/m3

23-05-2016 Fietsen geeft een goed gevoel

Wie zijn nou die ruim 1.000 leden, 800 donateurs en meer dan 230 vrijwilligers (en 4.300+ volgers op facebook), die waarschijnlijk veel van de ±60.000 rondjes per jaar rijden op de MTB route Schoorl. Vandaag aflevering vijf met Annemarie Kranenburg uit Schagen.

Hoe vaak fiets je?

“Drie tot vier keer per week zeker, eigenlijk altijd op de fiets vanuit Schagen; dan ben ik lekker opgewarmd als ik in Schoorl arriveer;-) Ik was eerst competitief ingesteld maar eerlijkheidshalve heb ik dat nu al veel minder. Gewoon genieten van alles wat je voorgeschoteld krijgt terwijl je lekker sportief bezig bent krijgt steeds meer de overhand” zegt Annemarie breed lachend.

Waarom juist in de Schoorlse duinen?

Fietsen werd mij geadviseerd als een veel minder blessuregevoelig alternatief voor hardlopen. Na het eerste rondje Schoorl op de mountainbike was ik verkocht en ben ik niet meer gestopt. Je kan wel opschrijven dat ik heel snel besmet werd met het mountainbike virus toen ik doorkreeg hoe leuk mountainbiken was, niet alleen sportief gezien maar ook qua natuur. Het landschap verandert sneller en vaker dan bij hardlopen.

Welke sporten/activiteiten doe je naast het mountainbiken nog meer?

Vier keer in de week naar de sportschool voor de gezelligheid……..en core-stability. Daarnaast zet ik mij geregeld in voor het onderhoud van het parcours met de andere vrijwilligers. En ik kan je zeggen dat is een zware work-out op zich voor het hele lijf en vervangt drie trainingen in de sportschool;-). Altijd heel gezellig, zeer nuttig en noodzakelijk, maar ook gewoon lekker om in de natuur aan het werk te zijn met gelijkgestemden om daarna van je zelf onderhouden stukje route te genieten, geeft toch wat extra’s en veel voldoening;-)

Wat is meest bijzondere ervaring tijdens het mountainbiken in de Schoorlse duinen?

Tja. Jeetje. Er zijn zoveel bijzondere zaken dat ik niet direct iets kan benoemen, wat er echt uitspringt. Ook zijn er zoveel mooie plekken op het rondje en misschien is dat ook wel het mooiste, de diversiteit. Het allermooiste uitzicht is toch wel het eerste uitzicht over de na de branden ontstane deel stuifduinen met in de verte nog een bosje bovenop een duintop. Echt een prachtig vergezicht net na de eerste brug.

Hoe ervaar je het contact met de overige recreanten.

Gaat altijd goed. Als je zelf vriendelijk blijft is er vrijwel altijd ook een vriendelijk woord terug.

Wat geeft het mountainbiken in de natuur je, met wat voor gevoel kom je thuis?

Opgeladen! Een goed gevoel in lichaam en geest”. Ik kan er weer tegen aan en kom meestal met meer energie teug. Ik vind het vooral mooi om de veranderingen van de verschillende seizoenen te zien in de natuur, geen dag of rondje is het hetzelfde in de Schoorlse duinen.

Famous last words:

“Ik ga zeker nog lang genieten van het mountainbiken in de Schoorlse duinen.”