Nieuws: 2018: oktober

07-10-2018 MTB Summit 2018

De NTFU organiseerde op 29 september samen met IMBA Europe, Tracks & Trails en Specialized de tweede editie van de Nederlandse Mountainbike Summit. Doel: vrijwilligers door kennisuitwisseling ondersteunen bij het onderhouden van ‘hun’ MTB-routes en bikeparks.

Het thema van deze summit was ‘partnerships’ en wij waren aanwezig met onze onderhoudspartner MKB bedrijfscertificering om een presentatie te geven over partnerships met bedrijven buiten de fietsindustrie en horeca.

De dag begon vroeg aangezien we om 09:30h op Specialized’s HQ werden verwacht in ‘s Heerenberg. Voor diegene die niet weten waar dat ligt, om in ‘s Heerenberg te komen rij je een stukje door Duitsland…….

Het onthaal was warm met alles wat een bikershart zich maar kan wensen; koffie, koek, vette bikes en gelijkgestemden;-) Het programma begon met een reeks presentaties over partnerships van o.a. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, een zorginstelling, IMBA Europe, Specialized, NTFU, Tracks&trails en diverse MTB clubs die een route onderhouden. Zeer leerzaam en goed om te zien dat het overal in het land goed gaat met de voorzieningen voor mountainbikers. Jammergenoeg blijven we in de regio NH nog steeds wat tegenstand ondervinden van een kleine groep en sommige beheerders. Maar vrees niet, we zitten er bovenop!

De laatste spreker was niemand minder dan Martin Söderström. Een inspirerende presentatie die na de ‘social ride’ op de route van Zeddam/Montferland nog gevolgd zou worden door een spectaculaire show van Martin met een schans vanaf het Specialized gebouw en een heel groot luchtkussen!

Voor de social ride stonden 40 glimmende Specialized bikes klaar, variërend van een XC race monster tot een freeride bike met trapondersteuning. Het weer was prachtig, de route uitdagend en soms zelfs stoffig. Na 25km konden we genieten van de dinershow met Martin Söderström e.a., en niet te vergeten bier, bockworst en burgers alles in een heerlijk avondzonnetje.

Tijdens het diner werden de MTB trail awards uitgereikt;

1. De Gouden Schop
Publieksprijs en verkiezing van de beste route op grond van rijervaring en onderhoud
Winnaar: Amerongen (MTB Utrechtse Heuvelrug) uit 3500 unieke stemmen

2. Meest toegankelijke MTB Trail
Winnaar: Rhenen
Weliswaar uitdagende route voor beginnende fietser maar toont wel aan waarom mountainbiken zo leuk kan zijn. Route grenst aan woonwijk, daarmee toegankelijk. Flinke wat hoogtemeters maar hellingspercentage is vrij laag waardoor beginners/junioren de route ook kunnen rijden.

3. Beste nieuwe MTB Trail
Winnaar: Maastricht(St-Pietersberg-Observant)
Afgelopen jaar is dezen route a een lang traject en veel overleg opgeleverd op een unieke locatie, St. Pietersberg ligt tegen centrum van Maastricht aan) met enorme hoogteverschillen (voor Nederlandse begrippen) en de nodige uitbreidingsmogelijkheden. De route na een lang traject en veel overleg is de route afgelopen jaar opgeleverd.

4. Meest Natuurvriendelijke MTB Trail
Winnaar: Veluwezoom
Er zijn wel veel ontwikkelingen op de Veluwe. Er zijn daar drie routes die aangelegd dan wel verbeterd gaan worden. De Natura 2000 aanvragen zijn inmiddels goedgekeurd en worden aangevraagd.

5. Beste Bikepark
Winnaar: Roosendaal
In Roosendaal is afgelopen jaar een bikepark van absolute wereldklasse opgeleverd. Hoewel een zogenaamde pumptrack een op zichzelfstaande categorie bikepark betreft, verdient Roosendaal erkenning voor de uitmuntende kwaliteit, omvang en schaal van dit park. Eerder deze maand zijn er in Roosendaal al de Red Bull Pumptrack World Championships gehouden.

6. Aanmoedingsprijs
Winnaar: Zeddam (Montferland)
De aanmoedingsprijs gaat dit jaar naar de routebouwers van vereniging de Pedaleur. Dit dankzij hun tomeloze inzet en de vele activiteiten die rondom de route worden georganiseerd. Deze route en haar omgeving heeft grot potentie. Wij denken dat Montferland met een aantal kleine aanpassingen of vernieuwde segmenten kan streven naar een topnotering.

Geniet hier van de aftermovie.

Voldaan, een stuk wijzer en rozig keerden we weer naar huis terug. Op naar volgend jaar!