Nieuws: 2019: november

12-11-2019 Bezoek Raad van State

Afgelopen maandag waren we weer te gast bij de Raad van State op de Kneuterdijk in Den Haag. Deze keer ging het, gek genoeg, over de huidige mountainbikeroute in Schoorl die al sinds 1996 tot volle tevredenheid van iedereen in gebruik is. Het ging deze keer dus niet over de nieuwe uitbreiding van de mountainbikeroute. 

Vorig jaar september konden wij jullie informeren dat de meervoudige kamer in Haarlem alle bezwaren op de verleende NB-wet vergunning van de Stichting Natuurbelang Amsterdamse Waterleidingduinen uit Heemskerk heeft afgewezen. De stichting heeft naar aanleiding van die uitspraak hoger beroep aangetekend. Deze zaak diende maandag voor de meervoudige kamer bij de Raad van State in Den Haag. Natuurbelang is van mening dat de huidige route, die er al bijna 24 jaar ligt, ook nog passend beoordeeld zou moeten worden. Deze ‘passende beoordeling’ beoordeelt de effecten op de instandhoudingsdoelstellingen van de Schoorlse duinen. Natuurbelang bestrijdt de argumentatie van de Provincie Noord Holland, Staatsbosbeheer en MTB Noordwest, die stellen dat voor de huidige route destijds geen vergunning nodig was. Immers de route is niet aangelegd, maar ontstaan door gebruikmaking van bestaande paden. Dit gebruik is in 1996 gereguleerd door het toewijzen van te berijden paden die al aanwezig waren in het gebied. Daarmee was deze maatregel een schoolvoorbeeld voor hoe je er voor kon zorgen dat de natuur kan floreren en alle recreanten kunnen genieten van het vele moois dat de Schoorlse Duinen te bieden hebben. Alle genoemde partijen hebben gister de tijd gehad om hun standpunten nader toe te lichten en de Raad van State heeft alle vragen kunnen stellen. Aan het einde van de zitting konden we ook nog  goed aangeven, waarom Staatsbosbeheer en MTB Noordwest dit traject feitelijk ook begonnen zijn; het vergroten van de stilte in het westelijke deel van de Schoorlse duinen zodat Staatsbosbeheer hier natuurdoelstellingen kan behalen. Deze natuurdoelstellingen komen door alle juridische procedures helaas slechts langzaam dichterbij. Laten we niet vergeten dat Staatsbosbeheer er ook, en voornamelijk, is voor het natuurbelang. Als afsluiting gaf de Raad ons mee waarschijnlijk 12 weken nodig te hebben voor een uitspraak. Wij zien deze uitspraak met vertrouwen tegemoet. 

Positief is wel dat er geen hoger beroep is aangetekend tegen het onderdeel van de NB-wet vergunning voor de nieuwe Noord- en Middenlus. Daarmee zijn we een stap(je) dichterbij het eindresultaat.

Natuurlijk is nu voor jullie de vraag wanneer we nu eindelijk eens kunnen gaan fietsen op de nieuwe lussen? Helaas kunnen we daar nog geen antwoord op geven.
 
Bedankt voor jullie support!