Nieuws: 2022: juni

19-06-2022 Schoorls wandelboekje

De tweede druk van het Schoorls wandelboekje van auteur Jos Veel is een feit. Een wandelboekje op een mountainbikewebsite? Naast fietsen is wandelen een populaire vorm van recreatie en veel fietsers zijn ook wandelaar en…veel wandelaars zijn ook fietser. Waarbij tijdens het fietsen het landschap sneller verandert dwingt het langzamere wandelen je tot een andere manier van kijken naar- en beleven van de Schoorlse natuur.

Het Schoorls Wandelboekje is veel meer dan alleen een beschrijving van de wandelroutes. Auteur Jos is een entousiast schrijver die in begrijpelijke en duidelijke woorden alle onderwerpen betreffende de Schoorlse duinen beschrijft. Wees gerust het gaat niet alleen over planten en dieren maar ook over water, schone lucht, vuur, truffels, de pre-historie, de nachtwaker, ballerina’s, boefjes, exoten. In 25 korte columsn bechrijft Jos de Schoorlse ‘natuurpareltjes’. Na het lezen van dit boekje en het lopen van de wandelingen weten we zeker dat je heel veel geleerd heb en met totaal andere ogen naar de unieke Schoorlse duinen zult kijken. Verplicht kost dus voor iedereen die wel een keer of vaker de Schoorlse Duinen bezoekt.

De rode draad is ‘de kunst van het kijken, luisteren en ruiken in de natuur’ en een beschrijving hoe je ‘verliefd’ kan worden op de Schoorlse natuur.
Het boekje is te koop bij het Staatsbosbeheer Buitencentrum Schoorlse Duinen en bij de auteur zelf via willyenjos@ziggo.nl, wellicht is Jos dan wel zo aardig om het boekje te signeren;-)

18-07-2022 Uitspraak Schoorl2.0

Afgelopen week heeft de rechter uitspraak gedaan over het ingediende beroep op de door gemeente afgegeven omgevingsvergunning voor de nieuwe MTB-route in Schoorl. De rechter heeft besloten om de beroepen gegrond te verklaren op een aantal punten.

De belangrijkste punten zijn:
1: in het voor de vergunning uitgevoerde natuuronderzoek is geen rekening gehouden met het feit dat er na zonsondergang (zeer beperkt) van de huidige route gebruikt word gemaakt.
2: de rechter is van mening dat er voor de aanleg ook getoetst moet worden aan de APV.

Hiermee is de eerdere verleende omgevingsvergunning voor de nieuwe route helaas komen te vervallen. Gelukkig geeft de rechtbank aan dat de Gemeente de vergunning kan herstellen door een nieuwe beslissing te nemen op de vergunningsaanvraag. In dat besluit moet de gemeente dan rekening houden met de punten waarop de beroepen gegrond zijn verklaard. Geen man overboord, wel werk aan de winkel en nog meer geduld gevraagd. Helaas loopt hierdoor het teruggeven van het westelijke deel van de bestaande route aan de natuur opnieuw vertraging op.

Nog steeds hebben we vertrouwen in een goede afloop. De Provincie Noord-Holland, Staatsbosbeheer(gebiedseigenaar)en de gemeente (vergunningverlener) zijn aan zet. MTB Noordwest ondersteunt deze partijen uiteraard met al haar expertise. We zijn onze vrijwilligers die zich hier in vast bijten eeuwig dankbaar. En jou als donateur, partner en sponsor ook!

Het helpt ons, de natuur, de gemeente en Staatsbosbeheer als je je blijft houden aan de regels in het gebied; mountainbiken mag nog steeds alleen op de reeds lang bestaande oude mountainbikeroute en uiteraard op de verharde fietspaden.

Voor de eerder afgegeven vergunning in het kader van de wet natuurbescherming verandert er niets.