Nieuws: 2013: december

01-12-2013 Adventure movies

Een van de leukere onderdelen van mountainbiken is in toch wel het avontuur. Je fietst ergens heen, niet precies wetende wat er op je pad komt en misschien ook wel niet waar je precies langs zult rijden of uitkomen.

Dat onbekende maakt het leuk. Combineer het met mooie omgevingen en je hebt de ideale combinatie… Op Velozine staat weer een goede portie avontuurlijke video’s voor je klaar!

  1. Heel erg letterlijk, een avond-uur!
  2. Enduro de Bretagne… bewijs dat je niet perse naar de bekende gebieden hoeft voor mooie omgeving
  3. Het zijn ‘maar’ XC paadjes, maar deze kerel is on fire!

>>>>> Bekijk de beelden via deze link!

06-12-2013 MTB-Noordwest goes Strava

Sommige leden denken mee met de club, zo stelde Maurits voor om een MTB-Noordwest Strava club te starten. Prima plan natuurlijk, dus is hij gelijk aan het werk gegaan.

Voor eenieder die tijden wil vergelijken, andere routes wil leren kennen of wil zien waar andere clubleden zoal fietsen, zie http://www.strava.com/clubs/39714

Wat is Strava?

Strava is een programma (of eigenlijk een applicatie, afgekort als app) voor smartphones. De app stelt wielrenners en hardlopers in staat om op de fiets of hardlopend afgelegde afstanden en routes vast te leggen en deze prestaties te vergelijken met andere hardlopers en fietsers. Sinds Laurens ten Dam in de “Avondetappe” uitlegde waarom deze app zo geweldig is, is de populariteit enorm toegenomen.

07-12-2013 Rabotop Schoorl

De voorbereidingen voor DE Rabotop van de gehele cyclus zijn uiteraard al in volle gang. Ons parcoursvoorstel is goedgekeurd door Staatsbosbeheer EN Sinterklaas dus we kunnen los zondag 15 december. Het parcours is uiteraard anders dan vorig jaar en gaat o.a. over paden die, als het goed is, nieuw zijn voor alle bikers!

Omdat het een Rabotop is met een dubbele duur is het parcours ook langer geworden, bijna dubbel zo lang als een normaal Rabotop parcours. Het enig wat nog mist zijn voldoende…..

VRIJWILLIGERS……..heb je zondag 15 december tijd en zin om ons een dag of dagdeel te helpen en het MTB-Noordwest evenement tot een succes te maken….”geef je dan op via ons contactformulier. Uiteraard gaan we er een gezellige dag van maken!

Voor meer informatie en het programma van de Rabotop Schoorl kun je terecht op onze speciale Rabotop Schoorl pagina.

snel inschrijven

Wil je op zondag 15 december supersnel inschrijven en daarna lekker inrijden? Download dan het Rabotop inschrijfformulier en neem dit samen met gepast geld en je KNWU pas mee naar de inschrijftent op de Bokkenweide

08-12-2013 37 Bike Battle

Dat mountainbikers wel van een feestje houden, dat was bekend. Voor Joost Wichman was het behalen van zijn wereldkampioen titel 4X eerder dit jaar genoeg reden om een klein feestje te organiseren in de lokale discotheek.

Dat werd alleen niet zomaar een feestje, maar een heuse pumptrack battle tussen internationale mountainbike-toppers van verschillende achtergrond. Een (video)verslag is via deze link te vinden!

09-12-2013 Clinic Patrick Smit

Patrick Smit, alias De Domtoren Biker, zal in 2014 ondanks zijn sterallures gewoon doorgaan met het verzorgen van leerzame clinics voor beginners en gevorderden.

Tijdens de officiële aankondiging van de start van de tour vanuit Utrecht in 2015 fietste Patrick van de Domtoren af. Best spannend…
Nou zal hij je dat niet leren als je een clinic bij hem volgt maar een betere biker word je zeker en vast. Patrick zal je technieken bij brengen waardoor je een stuk ontspannender en relaxter op en over obstakels kunt rijden. Naast obstakels zullen ook diverse nieuwe technieken aan bod komen zoals surplace, drops, bochten, obstakels houding op de fiets etc. Ook de afdaling van de Schoorlse Nok, met de traptreden, en de door velen gevreesde Kuil, zal een onderdeel van deze clinic uitmaken!

Data & prijzen

Zaterdag 1 februari van 10:00h tot 13:00h € 30,00 p.p.
Zondag  2 februari van 10:00h tot 13:00h € 30,00 p.p.
Om 09:40h verzamelen op de parkeerplaats voor Restaurant Duinvermaak

Inschrijven

Inschrijven doe je door Patrick een mail te sturen

Uiteraard neem je zelf een goed werkende fiets mee. Een goede helm is verplicht en full-finger handschoenen zijn zeer aan te raden.

12-12-2013 Rabobank Alkmaar helpt Schoorl

“Rabobank Alkmaar e.o. en Rabobank Noord-Kennemerland helpen de mountainbikeroute in Schoorl.”
Sinds 1996 is de mountainbikeroute in de Schoorlse duinen één van de mooiste en meest uitdagendste van het land. Helaas is deze route ook getroffen door de omvangrijke duinbranden van enkele jaren geleden. De Rabobank Alkmaar e.o., Rabobank Noord-Kennemerland en MTB-Noordwest zijn een sponsorovereenkomst aangegaan die er voor zorgt dat de route omgelegd en onderhouden kan worden.

Door deze ondersteuning blijft de sensationele route bestaan en kunnen velen genieten van de prachtige omgeving. De route is daarmee één van de grote recreatieve trekpleisters in de regio en biedt wedstrijdrijders perfecte trainingsmogelijkheden.

Als gevolg van de branden in de Schoorlse Duinen zal ongeveer de helft van de huidige route in de toekomst komen te vervallen. Staatsbosbeheer is op dit moment bezig dit gebied om te toveren tot grijze duinen(stuifduinen), een oorspronkelijke landschapsvorm met een hoge natuurwaarde. De route zal daarom in overleg met Staatsbosbeheer verlegd dienen te worden naar gebieden met een minder hoge natuurwaarde.

Zeventien jaar nadat de Rabobank de eerste aanleg mede heeft mogelijk gemaakt hebben de Rabobank Alkmaar e.o., Rabobank Noord-Kennemerland en mountainbikevereniging MTB-Noordwest uit Alkmaar de handen ineengeslagen. De Rabobank wordt officieel hoofdsponsor van MTB-Noordwest en levert een zeer substantiële bijdrage aan de aanleg en het onderhoud van de mountainbikeroute in Schoorl.

Met deze bijdrage, alle hulp van de vele vrijwilligers en de bijdrages die MTB-Noordwest heeft ontvangen van de honderden donateurs, partners en overige sponsoren kan het verleggen van de mountainbikeroute gerealiseerd worden. En net als in 1996 zal de Rabobank vermeld worden op de routemarkering langs de route, daarnaast zal de naam van de Rabobank binnenkort prijken op de zeer gewilde en herkenbare clubkleding van MTB-Noordwest.

Mede dankzij de Rabobank Alkmaar e.o. en Rabobank Noord-Kennemerland kan iedereen straks in de prachtige Schoorlse duinen op verantwoorde wijze genieten van een uitdagende en goed onderhouden mountainbikeroute.

16-12-2013 Verslag en uitslagen Rabotop Schoorl

Afgelopen zondag werd voor de tweede maal de Rabotop Schoorl verreden. Deze wedstrijd maakt deel uit van een serie van zeven mountainbikewedstrijden in Noord Holland. Dit jaar had MTB-Noordwest gekozen voor een dubbele wedstrijdduur voor de volwassenen; 70 minuten voor de dames, 90 minuten voor de funklasse en junioren en 110 minuten voor de topklasse.
De jeugdrijders reden een normale wedstrijd en een korter parcours met daarin één van de mooiste singletracks die Schoorl kent.

De dubbele wedstrijdduur maakt het al superzwaar voor de meeste rijders, daarnaast behoort Schoorl tot één van de zwaarste en mooiste parcoursen van de Rabotop volgens de deelnemers. De wedstrijd had een grillig verloop en na een uur zag je rijders uit de voorste contreien verder en verder terugzakken. Verkeerde inschatting of gewoon een slechte dag? Bij de dames was de wedstrijd eigenlijk nog het spannends; de koppositie verschilde nog wel eens maar uiteindelijk was het de jonge Pernilla van Roozelaar die als eerste de finish passeerde. Bij de funklasse was het de uit Heiloo afkomstige Joffrey Bruin die vanaf het begin de koppositie innam en deze tot de meet wist te behouden, zijn eerste overwinning dit seizoen.
De topklasse werde gedomineerd door de mannen van het Koga Mountainbiketeam. Ramses Bekkenk nam de kopstart en had binnen 1 ronde al een voorsprong van 30 seconden op teammaat Bram Rood. Door een ongelukkige inhaalmanouvre waarbij Bekkenk een klapband opliep moest hij vlak voor de materiaalpost van wiel wisselen waardoor Rood de koppositie kon overnemen samen met Sandor Mol. In de daarop volgende rondes moesten Rood en Mol alle zeilen bijzetten om Bekkenk achter zich te houden, dit lukte nipt met als gevolg dat Bram Rood, net als vorig jaar, als eerste over de finish kwam gevolgd door Mol en Bekkenk.

De volledige uitslagen in PDF

Podium uitslagen:
Jeugd-1
1: Marijn Schaper
2: Joeri Schaper
3: Maxime Duba

Jeugd-2
1: Scott Baijs
2: Erwin Smit
3: Chris van Stralen

Jeugd-3
1: Stanley Beerepoot
2: Pelle Jaspers
3: Wesley Damiaans

Topklasse
1: Bram Rood
2: Sandor Mol
3: Ramses Bekkenk

Junioren
1: Kevin van der Pols
2: Toon Imming
3: Sjors Jimmink

Funklasse
1: Joffrey Bruin
2: Erik Pater
3: Richard van der Vaart

Dames
1: Pernilla van Rozelaar
2: Annemarie Kranenburg
3: Verena Scholtens

16-12-2013 Napoleon toertocht 22-12

Wil je voor kerst nog even knallen???
Doortocht over militair terrein!
De enige, echte Helderse mountainbiketocht ‘NAPOLEON’ vindt dit jaar ijs en weder dienende plaats op zondag 22 december

mountainbiketocht

‘Een mountainbiketocht of veldtoertocht is een recreatieve fietstocht over een traject dat voor het grootste deel onverhard is. Routes voeren door bos en duin, over het strand, door parken en weilanden’. Aanbevolen fiets: mountainbike

informatie

• Inschrijven op DOK Guldemond vanaf 08.00 uur. Géén voorinschrijving.
• Gepijlde routes van 30 en 40 kilometer
• Start: van 9 tot 10 uur.
• Hoofdprijs in verloting: een mountainbike.
• Fietshelm verplicht.

De gemeente Den Helder heeft de benodigde vergunningen afgegeven.
Als je je TFK of KNWU-pas toont betaal je vier euro, zonder vijf. Jeugd tussen 8 en 12 jaar betaalt niet meer dan twee euro, en moet begeleid worden door een volwassene. Graag met gepast geld betalen.

routes

Er zijn twee gepijlde routes: 30 en 40 kilometer. Beide lopen onder andere over Maritiem Vliegkamp De Kooy, door de parken Reehorst en Quelderduyn in De Schooten en over het historische Napoleonfort Dirks Admiraal. Daarna gaat het via Huisduinen door de “gracht” van Fort Kijkduin naar de Donkere Duinen. Onderweg is er koek-en-zopie. Na de stop voert de lange route via Mariëndal, de Kanoroute en het strand naar Julianadorp, de korte keert terug naar DOK.
Na terugkomst op DOK de traditionele (gratis) verloting. Startnummer is lotnummer. Hoofdprijs: een spiksplinternieuwe mountainbike, beschikbaar gesteld door onze eigen sponsor, Ruud Verdoes (van “Verdoes Fietsen”) aan de Drs. F.Bijlweg te Den Helder.

parkeren

Rijdend over de N250 passeer je na de Koegrastunnel (onder het spoor door) de Kooybrug. Rijdt vervolgens rechtdoor en sla na ruim 1500m links af. Je bevindt je dan op de Guldemondweg, waar verkeersregelaars je opwachten en een parkeerplaats zullen wijzen.

Informatie: Wim Erkelens Cooke. Tel: 06 3437 7209

17-12-2013 Gevonden voorwerpen

Wij vinden altijd heel veel na, een voor de meesten, geslaagd evenement; gelijk na de wedstrijd vinden we heel veel complimenten en bedankjes voor een mooi parcours, een gezellige dag, de lekkere choco, bedankjes van de jeugd voor een mooie bidon en zelfs de vrijwilligers onderling bedanken elkaar voor de fijne samenwerking en de gezellige dag… een dag waarop ze zelf ook hadden kunnen gaan fietsen…maar nee… ze kozen ervoor om zich een dag(of veel langer…)in te zetten voor jullie en dat doen ze graag!

Deze complimenten vinden wij natuurlijk leuk.
Bij thuiskomst vinden we op Facebook, in de mailbox en diverse fora nog meer berichten over een geslaagde dag en de gezellige sfeer. Dat is één van de redenen waarom wij het doen; de passie voor de sport en met een grote groep éénsgezinden een mooi evenement realiseren. En natuurlijk vinden we ook minder positieve berichten, maar we doen ons best en meer kunnen we niet doen.

Daarnaast vinden we na afloop ook veel vergeten items. Het is natuurlijk onvermijdelijk dat er bij evenementen als dit soms dingen vergeten worden in het heetst van de strijd. Toch staan we iedere keer weer versteld over het feit wat sommige rijders vergeten mee te nemen uit het bos na een evenement…..we zouden een winkel kunnen beginnen. Na De 5 van Schoorl vonden we ook veel vergeten items die nooit door de rechtmatige eigenaar zijn opgehaald.
Omdat wederom voor ons niet duidelijk is van wie al deze items zijn hebben we er een mooie foto van gemaakt.
We zouden het op prijs stellen als de rechtmatige eigenaars zich zsm melden via de mail om het spul op te halen.

“Bedankt!”

30-12-2013 Houtkap MTB route Dijkgatbos

Op maandag 6 januari zal Staatsbosbeheer beginnen met het kappen van bomen op en rond de mountainbikeroute in het Dijkgatbos bij Wieringerwerf.

Op de delen van de route waar gekapt gaat worden staat dit aangegeven en is er een tijdelijke omleiding aangegeven en van kracht. Respecteer deze omleiding aub voor je eigen veiligheid en de gemoedsrust van de boswerkers! Op het kaartje hiernaast staat in donkergroen aangegeven waar er gekapt gaat worden. Tot wanneer de kapwerkzaamheden gaan duren is ons niet bekend.