Nieuws: 2014: augustus

01-08-2014 AGU Egmond-Pier-Egmond

Vanaf vandaag is inschrijven voor de ATB strandrace AGU Egmond-Pier-Egmond en de PWN Egmond Halve Marathon weer mogelijk! De winterklassiekers op zaterdag 10 en zondag 11 januari 2015 staan bekend om het prachtige parcours langs de Noord-Hollandse kust, maar het strand en de duinen maken het ook zwaar. Niet voor niks hebben beide evenementen een heroïsche reputatie. Als fietser of hardloper moet je één keer in je leven aan deze evenementen hebben deelgenomen. Op de foto gaat als eerste rijder onze gewaardeerde sponsor Marcel Beukers de strijd aan. Wie doet er nog meer mee aan deze grootste strandrace der Lage Landen?!

AGU Egmond-Pier-Egmond is met 3.500 deelnemers al jaren de grootste en meest aansprekende ATB Strandrace van de Benelux. Het parcours is 36 km lang en gaat van Egmond aan Zee naar de pier van Wijk aan Zee en weer terug. De strandrace is geliefd bij veel recreatieve fietsers, maar ook profrenners komen graag naar Egmond aan Zee. Marianne Vos, Roxanne Kneteman, Sebastian Langeveld en Laurens ten Dam waren afgelopen jaar de blikvangers in het topveld. Tijdens de 17e editie op zaterdag 10 januari 2015 vindt ook het Lotto KNWU NK Strandracen plaats, waardoor nog meer toppers aan de start zullen staan.

Een dag later starten 17.000 hardlopers op de Boulevard-Noord aan de PWN Egmond Halve Marathon. Het evenement wordt ook wel de meest legendarische halve marathon van Nederland genoemd. Het uitdagende parcours van 21,1 of 10,5 km gaat over het strand en door de glooiende duinen van het Noordhollands Duinreservaat. Het karakter van de wedstrijd wordt verder bepaald door de wisselende elementen. Een smal strand, storm, lage temperaturen of misschien wel een heerlijke winterzon, lopen in Egmond is altijd weer anders.

Combiklassement

Voor de echte sportfanaten is het mogelijk om aan beide evenementen mee te doen, ook wel het Combiklassement genoemd. Op zaterdag wordt dan de ATB strandrace gefietst en zondag de halve marathon gelopen. Elk jaar zijn er een paar honderd diehards die deze uitdaging aangaan.

Inschrijving

Het inschrijfformulier van de evenementen is te vinden op www.aguegmondpieregmond.nl en www.pwnegmondhalvemarathon.nl.
De inschrijving sluit op 14 december.
De limiet van 3.500 fietsers voor AGU Egmond-Pier-Egmond wordt echter vaak al eerder bereikt. Vorig jaar werd ook de deelnemerslimiet van 17.000 voor de PWN Egmond Halve Marathon vroegtijdig behaald.

06-08-2014 Overhandiging MTB-Noordwest shirt

Afgelopen periode hebben veel bikers de nieuwe MTB-Noordwest kleding ontvangen. Je merkt het meteen in het bos en op de straat… je komt meer en meer MTB-Noordwest-groen tegen. Mede dankzij de shirt-aanbieding hebben we bijna 200 bikers blij gemaakt met een retecool MTB-Noordwest shirt.

Omdat de Rabobank sinds dit jaar onze hoofdsponsor is, en dus ook op het shirt prijkt, leek het ons een goed idee om het eerste shirt symbolisch te overhandigen aan Kees Jasperse, directeur van Rabobank Alkmaar en zelf ook fanatiek sporter. Immers, mede dankzij de genereuze bijdrage van Rabobank Alkmaar, onze sponsoren, partners, donateurs en vele vrijwilligers kunnen we in de toekomst de mountainbikeroute van Schoorl verplaatsen en zo de natuur in het unieke grijze stuifduinen landschap de vrijheid geven om naar hartelust te stuiven.

De Rabobank is sinds het eerste begin van de route in Schoorl betrokken, de huidige bruine informatiepanelen zijn indertijd met steun van de Rabobank aangeschaft. Door de gulle bijdrage kunnen we straks een flinke slag slaan bij het verplaatsen van de route.

06-08-2014 Tools voor GMA en Spaarnwoude

Vanuit Geestmerambacht en MTB-Spaarnwoude zijn aanvragen gekomen voor gereedschap om het onderhoud beter en sneller te kunnen uitvoeren.

Deze aanvragen zijn gehonoreerd door MTB-Noordwest, het gereedschap is geleverd en kan één deze dagen al ingezet worden op de routes aldaar. Naast een complete bosmaaierset, tegen de bramen en brandnetels, bestaat de set verder uit divers snoeigereedschap, scheppen en kruiwagens. Deze investering zorgt ervoor dat de routes nog beter onderhouden kunnen worden met minder onderhoudsuren…..want hoe leuk we het onderhouden van de mountainbikeroutes ook vinden…..fietsen vinden we toch net even leuker!
De routes van Geestmerambacht en Spaarnwoude worden, net als de routes in Schoorl, Twiske, Dijkgatbos en vele andere routes, onderhouden door een groep enthousiaste fietsers die dit geheel vrijwillig in de vrije tijd oppakken. Door deze inzet zijn deze routes de laatste jaren perfect onderhouden waardoor ze mooier, uitdagender en veiliger zijn geworden. Op beide routes zijn inmiddels kombochten en Technical Trail Features, kortweg TTF’s, gemaakt met een chickenrun ernaast zodat alle niveau’s van de routes kunnen genieten. Door het uitstekende onderhoud en de extra’s zijn de routes ook steeds populairder geworden en worden vaker bezocht door lokale fietsers maar ook fietsers van verder komen genieten van deze routes.

Wil je ook helpen met het onderhoud en aanleg van de lokale routes? Meld je dan aan als vrijwilliger via onze website.

09-08-2014 MTB tocht Die Robben voor jong en oud!

Zondag 5 oktober wordt voor de tweede maal MTB tocht Die Robben georganiseerd met dit maal een uitbreiding voor de jeugd.

Om de jeugd meer in beweging te krijgen wordt er voor de basisschoolkinderen van groep 3 tot en met groep 8 door Wieringerwerf een spannende Achterpaadjessteegjestocht georganiseerd. Deze tocht wordt in groepsverband onder begeleiding gereden. Om mee te kunnen doen is geen speciale fiets nodig, dikke banden is voldoende. De start is om 9.30 uur bij Scouting Die Robben.

Voor de volwassenen en grote jeugd wordt er een mountainbike toertocht uitgezet door de bossen van de Wieringermeer en daar omheen. Het beloofd een leuke tocht te worden van ongeveer 45 kilometer met een spannend scouting element. Deelname is voor iedereen toegankelijk. De start is tussen 9.00 en 9.30 uur bij Scouting Die Robben aan de Pr. Irenestraat 19a (in het bos bij v.v. DWOW) te Wieringerwerf. Parkeren kan aan de Brink en de Terpstraat. Deelname aan de MTB tocht kost € 5 en deelname aan de Achterpaadjessteegjestocht kost € 3.

16-08-2014 Raisin Hope Cycling Event

Op en rond wielercircuit Wheelerplanet in Spaarnwoude vindt zaterdag 30 augustus a.s. de derde editie van het Raisin Hope Cycling Event plaats. Er zijn verschillende toertochten, waaronder ook twee uitdagende MTB-parkoersen met een BBQ bij de finish! De opbrengst komt ten goede aan aangepaste fietsen voor mensen met hersenletsel. Schrijf je snel in en fiets mee voor dit goede doel!

Op deze door de Raisin Hope Foundation Nederland (RHF)
georganiseerde dag kunnen er sportieve toertochten worden gereden van 3, 25, 50, 100 en 150 kilometer en MTB-tochten van 30 en 45 kilometer. De MTB-toertochten zijn uitgezet door MTB Spaarnwoude en leiden door het fraaie recreatiegebied rond skibaan Snowplanet. Na afloop is er een gezamenlijke barbecuelunch.

De Raisin Hope Foundation Nederland wil met dit evenement geld
ophalen voor haar aangepaste fietsenproject. De nog jonge
stichting wil op verschillende locaties in Nederland aangepaste
fietsen realiseren, die op gratis uitleenbasis voor alle mensen
met hersenletsel beschikbaar zijn. Zo kunnen zij gezond bewegen,
hun vrijheid terug winnen en weer midden in het leven staan. Om
dit te realiseren verzoekt de organisatie alle deelnemers een
eigen sponsoractie op te zetten onder familie, vrienden,
kennissen, collega’s en relaties.

Inschrijven voor deze toertochten kost 25 euro. Wie uiterlijk
woensdag 27 augustus inschrijft krijgt de barbecue er gratis bij.
Op de dag zelf inschrijven kan ook voor hetzelfde bedrag, maar
dan zonder barbecue. Inschrijven kan via www.raisinhoperide.nl.

Mensen met hersenletsel kunnen gratis deelnemen, maar worden wel verzocht zoveel mogelijk betalende fietsvrienden mee te nemen of een sponsoractie te starten. Meer info? Kijk snel op: www.raisinhoperide.nl!

17-08-2014 Werkbezoek Ameland aan Schoorl

Op Ameland zijn er plannen om het fietsen met mountainbikes op (onverharde) paden beter te regelen. Er zijn geen vaste mtb-routes op het eiland en het onverhard fietsen is in principe niet toegestaan. Wel is er, heel bijzonder, jaarlijks een groot mountainbike evenement.

De 5e editie van MTB Ameland werd op 8 en 9 maart 2014 georganiseerd. In dat weekend werden een strandrace, Fun- en Prestatie Tijdritten en toertochten verreden. Er is grote belangstelling voor dit evenement en deelnemers komen vanuit het hele land. De organisatie, in handen van de Stichting Sportpromotie Ameland krijgt daar terecht veel lof voor! Er lijkt zeker mogelijkheid om een vaste mtb-route op Ameland aan te leggen. Vanuit de gemeente en de Stichting Sportpromotie is het initiatief gekomen om te onderzoeken of dat uitvoerbaar is. Omdat wij in Schoorl al enige (!) tijd bezig met hetzelfde is er 15 augustus een delegatie van het eiland bij ons op bezoek geweest.
In Schoorl hebben we alleen met de terreinbeheerder Staatsbosbeheer te maken. Op Ameland zijn dat er veel meer: Staatsbosbeheer, It Fryske Gea, De Vennoot Ameland, Wetterskip Fryslân en Rijkswaterstaat. De drie mensen die afgelopen vrijdag langs kwamen waren (v.l.n.r) Tonnie Overdiep van Rijkswaterstaat, namens de gemeente Casper van de Kamp en voor het Staatsbosbeheer Marjan Veenendaal. Casper van de Kamp is Combifunctionaris Sport op Ameland (evenementen coördinator SPA en Sportmanager Buurtsportcoach bij gemeente).

Het initiatief voor het reguleren van het MTB-en op Ameland is gekomen vanuit de grootste terreinbeheerders (SBB en RWS). Van de Kamp probeert samen met hen dit initiatief vanuit zijn functie bij de gemeente (sportmanager/buurtsportcoach) in goede banen te leiden. Daarnaast is hij vanuit zijn rol als evenementen coördinator bij de Stichting Sportpromotie Ameland al jaren nauw betrokken bij het overleg over mountainbiken op het eiland om het (unieke) gebruik van de terreinen voor de evenementen te waarborgen (MTB Ameland en Tri-Ambla voor mountainbiken).

De uitwisseling was leuk, boeiend en vooral zinvol. Jeroen Pater van het SBB heeft veel verteld over ons gebied en het werk rond het herstel van de duinen na de grote branden. Daarna zijn we op de fiets het terrein in gegaan en hebben m.n. bij het eerste bruggetje veel kunnen laten zien van de verschillen tussen de conditie van de route in het bos en het open veld. Want ook zij zullen hetzelfde tegenkomen: zand en zand met de (on)mogelijkheden om dat berijdbaar te houden. Vol bewondering waren zij over wat wij beschikbaar hebben aan vrijwilligers, ons onderkomen op de Paardenweide, gereedschap en materialen.
Natuurlijk hebben we het ook gehad over de traagheid waarmee de procedures voor de vergunningen voor de aanleg gepaard gaan. De wetten en regelingen waaraan die aanvragen getoetst moeten worden zullen ook zij gaan tegenkomen.

19-08-2014 Houtoogst Robbenoordbos

Vanaf deze week heb je in het Robbenoordbos net ietsje minder kans om een boompje te raken…. Deze week start Staatsbosbeheer namelijk met de jaarlijkse houtoogst. Tegelijkertijd wordt het hout opgeruimd dat in het bos is blijven liggen na de laatste stormen. De werkzaamheden vinden verspreid in het bos plaats met oogstmachines. Plaatselijk kunnen de werkzaamheden voor overlast zorgen, doordat paden minder goed begaanbaar zijn. Tot uiterlijk maart kunnen de werkzaamheden duren.

Vanwege de kleigrond, groeien de bomen snel in het Robbenoordbos. Als Staatsbosbeheer niet ingrijpt, groeit het bos in enkele jaren dicht. Vooral jonge bomen krijgen dan onvoldoende ruimte om zich te ontwikkelen tot een volwassen boom. De werkzaamheden leiden tot natuurlijker bos en bieden kansen voor meer planten- en diersoorten.

Duurzaam bosbeheer

Het Robbenoordbos is een productiebos waar houtoogst plaatsvindt met als doel natuurlijke verjonging te bevorderen. Met de houtoogst worden grotere open plekken gemaakt. Soms planten we daar nieuwe bomen maar meestal valt er voldoende zaad op de bodem dat spontaan kan ontkiemen. Dat heet natuurlijke verjonging. Voor kwaliteitshout treft Staatsbosbeheer regelmatig maatregelen in het bos. Rechte bomen zijn bijvoorbeeld het meest geschikt om planken van te zagen. Daardoor kunnen ook toekomstige generaties hout als hernieuwbare grondstof blijven gebruiken. De opbrengst van de houtverkoop wordt gebruikt voor het beheer van alle natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Bos blijft bos.

Werkzaamheden

Staatsbosbeheer is jaarrond aan het werk in het bos. Van het zetten van stippen, het inventariseren van de dieren, tot de houtoogst zelf met machines. Staatsbosbeheer weegt steeds zorgvuldig af welke bomen geoogst worden. Bomen krijgen een markering (gekleurde stippen of strepen), het zogenaamde blessen. Bomen vellen gebeurt met een oogstmachine, een ‘harvester’. Deze geavanceerde houtoogstmachine kan nauwkeurig en precies werken. Hij velt en onttakt de bomen en zaagt de stam in stukken van de gewenste lengte. De stammen worden opgestapeld in afwachting van transport naar de zagerijen.
De paden kunnen tijdelijk minder goed begaanbaar zijn doordat ze stuk gereden zijn door het werkverkeer. De paden worden zo snel mogelijk hersteld. Het herstelwerk wordt gedaan zodra het werk klaar is en in een periode dat de paden goed droog zijn.

Zorgvuldig vakmanschap

Staatsbosbeheer werkt zorgvuldig voor plant en dier. Dat betekent dat voor aanvang van de werkzaamheden wordt bekeken of er bijvoorbeeld broedbomen van roofvogels, bosmieren of bijzondere planten aanwezig zijn in het werkgebied. En als die er zijn, worden er maatregelen genomen om deze te beschermen. We doen dat volgens de richtlijnen van de Gedragscode Bosbeheer. Ook wordt er niet méér geoogst, dan er bijgroeit. Het hout uit de bossen van Staatsbosbeheer is FSC gecertificeerd.

30-08-2014 ATB wedstrijd Zijdewind

Zondag 14 september 2014 is het weer zover, dan wordt de 17e editie van de jaarlijks terugkerende ATB wedstrijd te Zijdewind gehouden. Na de succesvolle voorgaande edities doet Stichting ATB Zijdewind er dit jaar weer alles aan om er een spetterend fietsfeest van te maken. Voorinschrijven kan via de website van ATB Zijdewind.

Dames duo estafette

Dit jaar is er een nieuw onderdeel voor de dames en/of meisjes v.a. 15 jaar aan het programma toegevoegd. De dames rijden een duo estafette waarbij twee dames om en om een ronde rijden, in totaal rijdt iedere dame 3 rondes. Het estafette stokje is een bidon met een transponder voor de tijdwaarneming. Dus dames; zoek een fietsvriendin, getraind of ongetraind en schrijf je in. Plaatselijke dames die de wedstrijd individueel willen rijden kunnen starten in de klasse recreanten dames. De verwachting is dat de gezelligheid en het spektakel van dit evenement hiermee nog verder wordt vergroot.

Dwars door de feesttent…

Het nieuwe parcours van vorig jaar viel bij een groot deel van de renners in de smaak, waardoor de coureurs ook dit jaar het spectaculaire en gevarieerde parcours voorgeschoteld krijgen. Het traject voert de renners over een speciaal gemaakte brug over de ringvaart, over dijkjes, door diverse bosjes en over kunstmatige obstakels zoals een springschans en door een paardenbak. De renners rijden uiteraard weer door de feesttent op het kermisterrein om zodoende de kermissfeer op te snuiven. De inschrijving, start en finish vinden plaats bij camping De Rietkraag tegenover de feesttent.

Landelijke en regionale toppers

De organisatie rekent op ruim 300 deelnemers. In de wedstrijd voor de topklasse zal een zwaar bezet deelnemersveld aan de start staan. Diverse landelijke ATB toppers zoals erkende marathon crack Ramses Bekkenk en de uit Heerhugowaard afkomstige Bram Rood zullen zeer waarschijnlijk aan de start verschijnen. De pas gestopte profveldrijder Thijs Al zal na een jaar van afwezigheid bij de wedstrijd in Zijdewind weer aanwezig zijn en voor de hoogste podiumtrede strijden. Feenstra-Felt Bike Team met regionale mountainbiketoppers als Thijs Zuurbier en Roy Beukers worden ook verwacht. De organisatie hoopt dat de top van het deelnemersveld gecomplementeerd wordt met regionale wielrentoppers zoals Joris de Boer, Joris Blokker en Rick van Breda rijdend voor de formatie van Park Hotel Valkenburg en mogelijk de Tuitjenhorner gebroeders Dex en Ike Groen.

De organisatie rekent erop dat vele plaatselijke rijders/rijdsters (heren, dames en jeugd) zich inschrijven. Waarbij de organisatie graag ziet dat vooral de jeugd zich komt laten zien. Voor de plaatselijke jeugd liggen vrijkaartjes voor de kermis als beloning voor hun deelname klaar! Direct na de laatste wedstrijd zal de muziek, in de persoon van Koos Slippens (Leadzanger van de regionaal vermaarde band Jukebox) in de feesttent losbarsten. Zodat het publiek en renners gelijk hun dorst kunnen lessen in de feesttent en kunnen genieten van de muziek van Koos Slippens.

Inschrijving

De inschrijving is bij Camping De Rietkraag aan de Zandweg 6 te Zijdewind en deze bedraagt € 5,-. De jeugd kan kosteloos inschrijven. Aan alle deelnemers wordt € 5,- borg voor de stuurbordjes gevraagd. De renners rijden met een transponder (chip) voor de elektronische tijdwaarneming. Inschrijven is mogelijk tot een half uur voor aanvang van de wedstrijd. Voorinschrijven kan via de website www.atbzijdewind.nl. Doe dit op tijd, voorgaande jaren is bij de Funklasse al vroeg het deelnemerslimiet bereikt.

Er is voor iedere deelnemer bij de jeugd een herinnering. De oudere deelnemers strijden bij iedere categorie om een goed gevulde prijzenpot. Er is douchegelegenheid op camping de Rietkraag en rijden op een cyclocross fiets is toegestaan. Deelname is voor eigen risico en een valhelm is verplicht.

Voor het volledige programma en om je direct in te schrijven: www.atbzijdewind.nl.

31-08-2014 Eurobike 2014

Eurobike, de enorme internationale fietsbeurs in het Duitse Friedrichshafen (aan de Bodensee) heeft ook dit jaar weer veel moois laten zien voor het komende fietsseizoen.

Demo Day

Handjes schudden, wat blaten over het (fiets- en internet-)leven, de industrie, de drukte… én het weer. Dat zijn zo’n beetje de gespreksonderwerpen op de Demo Day van de jaarlijkse EuroBike. Voor het eerst in het bestaan van de Demo Day vond deze plaats in Friedrichshafen zelf, direct naast de beurshallen.

Voorheen werd een klein dorpje op zo’n 50 kilometer noordelijk van het beursterrein (tijdelijk) geannexeerd door de beursorganisatie. Dit jaar werd daar voor het eerst van afgeweken omdat de complexe logistiek voor menig fabrikant en toeleverancier een reden was om er niet een stand met demofietsen neer te zetten. De keuze om nu direct naast de beurshallen een demoterrein in te richten bleek een groot succes. Maar liefst 40% méér deelnemende bedrijven kleurden deze editie op.

Een fotoreportage

Felle kleuren, Fatbikes, innovaties… een verslag rechtstreeks van de beursvloer en natuurlijk veeeel plaatjes… zie alhier…..!