Nieuws: 2014: oktober

02-10-2014 Verslag Gulbergen24

Afgelopen weekend is MTB-Noordwest met acht teams naar Nuenen afgereisd voor de Gulbergen 24 uurs mountainbike estafette. Vier teams die de 6 uurs gingen rijden en vier voor de 24 uurs monstertocht, in totaal 35 fanatieke en bovenal gezellige bikers.

Elk team bepaalde zijn eigen strategie en zo werd het een komen en gaan van rijders die de bidon met chip op het parcours gingen houden. Overdag werden er snelle tijden gereden en twee teams van de 6 uurs reden zich uiteindelijk rond 19:00h in de prijzen: Sportklasse plaats 1! Funklasse plaats 1!
In de nacht was het voor de meesten wennen aan de andere omstandigheden, maar het plezier om met een lamp in eenzaamheid door het bos te crossen is onbeschrijflijk en de glimlach waar iedereen mee binnen kwam na zijn of haar ronde was sprekend. Helaas was er een valpartij in één van de teams met een hersenschudding als gevolg. Liep uiteindelijk redelijk af en het nut van een helm had zich weer eens bewezen.
Met een prachtige zonsopgang werden de laatste uren ingeluid en de stemming werd al uitbundiger. Nog even de laatste snelle ronde eruit persen om uiteindelijk redelijk dicht op elkaar te eindigen was het resultaat. Na de finish hebben we het kampement gezamenlijk afgebroken en zodoende konden we moe en voldaan tijdig weer richting Noordwest Nederland.
Diverse filmpjes en foto series doen zich inmiddels de ronde op het net en die geven een goed beeld van het weekend. Wat ons betreft voor herhaling vatbaar.

Video van de Gulbergen24

13-10-2014 Twee keer in de top tien

De route van Schoorl is al jaren een vaste waarde in de top tien op MTBroutes.nl. Met stip op nummer 8 staat nu de route van Geestmerambacht; en terecht!!!

Het is natuurlijk voor iedereen prachtig om te zien dat deze routes landelijk gezien zo goed scoren. Ook blijkt hieruit dat onderhoud zijn vruchten afwerpt. Geestmerambacht stond nog niet zo heel lang geleden op een plaats waar je zelfs met een 30” scherm nog naartoe moest scrollen…….. Het intensieve onderhoud en de recente verbeteringen aan de route werpen dus duidelijk zijn vruchten af, hulde aan de vrijwilligers daar.

Vrijwilligers

Voor het aller-, allergrootste deel zijn de vrijwilligers verantwoordelijk voor het goed rijdbaar houden en uitdagend maken van de routes. Op veel routes is een fanatieke groep bikers die de route onderhouden. De beheerders stellen deze routes beschikbaar en helpen ons de routes te onderhouden. Veel vrije uurtjes worden in het onderhouden van de routes gestoken en maken de routes niet alleen beter berijdbaar in slechtere periodes maar zorgen ook voor meer uitdagingen en verbeteringen van de routes; dus niet alleen beter berijdbaar maar ook leuker!!!!

Donateurs, partners en sponsors

Geld is schaars bij beheerders dus financiert MTB-Noordwest deels het onderhoud en de aanleg(materiaal en materieel) van de routes in Schoorl, Geestmerambacht, Spaarnwoude en Twiske. Dit is alleen mogelijk door de vele donateurs, partners en sponsoren die ons steunen. Met deze financiële steun kunnen we goed en veilig gereedschap aanschaffen zodat het onderhoud goed en efficiënt kan worden uitgevoerd. Met dit alles zorgen wij er met zijn allen voor dat de routes die we wekelijks berijden alleen maar leuker worden; een WIN-WIN situatie!

Wij vinden dat we met zijn allen trots mogen zijn op de lokale routes in de regio. Wij blijven proberen deze mooier, beter en aantrekkelijker te maken; daar profiteert immers iedereen van.
Wil jij ook bijdragen aan deze prachtige mountainbikeroutes? Overweeg dan om donateur te worden van MTB-Noordwest.
Ben je een bedrijf of ben je werkzaam bij een bedrijf wat wellicht interesse heeft? Neem dan contact met ons op over een partnerschap of misschien zelfs een sponsorschap. 100% van je donateurs- of partnerbijdrage gaat rechtstreeks naar onderhoud en aanleg van de regionale routes.

14-10-2014 Rabotop Spaarnwoude 19-10-2014

Hij is een jaar van de kalender verdwenen maar in 2014 kunnen jullie je hart weer ophalen op het legendarische parcours van Spaarnwoude waar ooit het NK moutnainbike werd verreden….lang geleden.
Dit jaar hebben de mannen van MTB-Spaarnwoude een uitdagend parcours uitgezet wat je de volgende dag nog wel zult voelen in de benen.

Inschrijven voor de Rabotop Spaarnwoude

Inschrijven gaat voor jezelf en voor ons ook het makkelijkst via de website van de Rabotop. Schrijf je aub zsm in via deze link, dat scheelt jezelf veel tijd en ons ook! Voorinschrijven kan tot en met vrijdag 17 oktober. Het inschrijfgeld van 4 euro kan je gewoon op de dag zelf, liefst gepast en cash-only voldoen.

Heb je de voorinschrijving gemist of wil je pas op de dag zelf inschrijven? Vul dan dit formulier in, print het uit en neem het mee naar de inschrijftafel op zondag 19 oktober. De inschrijfkosten bedragen dan 5 euro ipv 4 euro.

Spaarnwoude

Het legendarische parcours waar ooit het NK mountainbike werd verreden. Bejubeld vanwege de steile klimmen, snelle afdalingen en technische passages.
Uiteraard zorgen we weer voor een lekker rondje voor de echte mountainbiker. Momenteel zijn de parcoursdesigners druk bezig met het ontwerp.
Iedereen kan meedoen, je dient echter wel in bezit te zijn van een KNWU basislimaatschap zodat je verzekerd bent; klik hier voor meer informatie en het aanvragen van een KNWU basislidmaatschap.

Programma

09:40 uur Opstellen Jeugd 1
09:45 uur Jeugd 1 15 min. + 1 ronde

10:10 uur Opstellen Jeugd 2 en 3
10:15 uur Jeugd 3 35 min. + 1 ronde; start als 1e groep
10:15 uur Jeugd 2 25 min. + 1 ronde; start als 2e groep

11:25 uur Opstellen Topklasse en Junioren
11:30 uur Topklasse 55 min. + 1 ronde start als 1e groep
11:30 uur Junioren 45 min. + 1 ronde start als 2e groep

12:55 uur Opstellen Funklasse en Dames
13:00 uur Funklasse 45 min. + 1 ronde start als 1e groep
13:00 uur Dames 35 min. + 1 ronde start als 2e groep

Parkeren en start/finish

Parkeren kan bij Snowplanet Heuvelweg 68 Velsen-Zuid. De inschrijving is alleen lopend of per fiets te bereiken; volg de weg al kronkelend omhoog, je vind de inschrijving even voorbij de toiletten, kan niet missen!

Tot zondag 19 oktober
Team MTB-Noordwest & MTB-Spaarnwoude
Meer info op Rabotopnh.nl, om vantevoren al in te schrijven klik je hier.

17-10-2014 toertocht Texel 19 oktober

Uiteraard komt iedereen aanstaande zondag naar Spaarnwoude voor de Rabotop wedstrijd aldaar; als deelnemer of als toeschouwer.
Ben je nou toevallig op Texel en ben je dat gezever van je schoonmoeder inmiddels meer dan zat dan kan je daar ook een toertocht rijden.

Eerste MTB toertocht Texel

Onder de huidige nazomeromstandigheden denk je in eerste instantie niet aan het verrijden van een herfst-wintertoertocht op de MTB. Maar het zou ook jammer zijn als je “straks” tot de ontdekking komt dat je een van die mooie tochten hebt gemist!

Op zondag 19 oktober wordt de eerste mountainbike toertocht op Texel verreden. De kans om de mooiste mountainbike trials , bospaden, single tracks, natuurgebieden, duinen, boerenland en het strand op Texel te ontdekken.
Tijdens de aankomende toertocht is er weer een uitdagende en deels nieuwe route uitgezet. De start vanaf de boot is nog hetzelfde en blijft uniek. Iedereen start daar tegelijk zodra de klep van de boot open gaat. Halverwege de route is een eenvoudige ravitaillering voorzien. Natuurbeheerders, boeren en andere landeigenaren hebben speciaal en alleen voor deze tochten hun terreinen open gesteld. Er kan dit jaar gekozen worden uit maar liefst 3 verschillende afstanden van 30, 40 of 50 km.

De route van de toertocht is via deze link te bekijken.

Deelnemersinformatie
Zondag 19 oktober, afstanden 30, 40 en 50 km

Vanaf Den Helder:
Inschrijving: van 7:00 – 8:50u
Locatie: kantine van HRTC DOK aan de Guldemondweg in Den Helder Start: om exact 8:00 en 9:00u onder begeleiding richting de boot NB: wees op tijd, want de boot wacht niet!

Vanaf Texel:
Inschrijving: van 8:30 – 9:30u
Locatie: wachtlokaal Teso

Tochtdetails:
Bos, single tracks, natuurgebieden, duinen, boerenland en strand op Texel. Halverwege is een eenvoudige ravitaillering voorzien.

Algemene info:
Een helm is verplicht.
In Den Helder zijn de volgende voorzieningen: kantine, dagverzekering NTFU beschikbaar, douche- en kleedgelegenheid, ook apart voor vrouwen, toiletten

Kosten:
€ 5 normaal tarief
€ 4 voor NTFU leden op vertoon van lidmaatschapskaart
€ 3 voor leden Wielersport Texel
€ 2 voor jeugd van 8-12 jaar en begeleid door een volwassene
Extra: bootkosten, te voldoen bij inschrijving in Den Helder. Tarieven: www.teso.nl

Agenda
Volgende toertocht op Texel staat gepland voor zondag 23 november.

21-10-2014 Verslag Rabotop Spaarnwoude

Zondag 19 oktober was het eindelijk weer zover een Rabotop op Spaarnwoude, iets waar de echte mountainbikers al weken naar uitkeken. Spaarnwoude is ECHT mountainbiken, een grote motor is fijn maar op Spaanwoude is dat geen garantie voor succes omdat er bij mountainbiken ook facetten als techniek, durf en parcoursinzicht om de hoek komen kijken.

Rond de inschrijving stonden hele grote plassen, wat niet veel goeds beloofde voor de rest van het parcours. Echter door de inzet van de vrijwilligers van MTB-Spaarnwoude lag het parcours er grotendeels erg goed bij gezien de weersomstandigheden.

Jeugd

Om 09:45h, nadat ze eerst een rondje verkend hadden onder leiding van de wedstrijdleider, viel het startschot voor de jeugd 1. Voor de jeugd was er een speciale ronde uitgezet met toch aardig wat hoogtemeters er in. Dat bleek de jongens en meiden zwaar te vallen, er werden door de meesten maar 3 rondes gefietst. De uitslag……..tsja dat word een ééntonig verhaal. In Spaarwoude was het podium een exacte kopie van de podia in Quelderduyn en DOK. De rest van het peloton mag zich achter de oren gaan krabben om te kijken of en hoe ze dit drietal van het podium kunnen houden. Vooralsnog zijn ze onverslaanbaar.

Jeugd 1
1: Marijn Schaper
2: Maxime Duba
3: Joeri Schaper

Bij de jeugd 2 had de organisatie besloten om het parcours nog iets uitdagender te maken door er een lastig stukje aan toe te voegen. In deze klasse was het stuivertje wisselen op het podium, Quelderduyn werd gewonnen door Eric Spoolder maar zowel bij DOK als in Spaarnwoude was Scott Baijs oppermachtig en mocht hij de hoogste trede van het podium betreden. Chris van Stralen finishte als derde, bij DOK miste hij net het podium maar Chris lijkt toch een vaste waarde in de top 3. Wellicht dat hij nog een plekje kan opschuiven in één van de volgende races. Heel knap op een zesde plaats kwam de eerste dame over de streep, Marit Bakker van Texel, chapeau! Eerste dame en eerste Texelaar net voor Pelle van Onzen.

Jeugd 2
1: Scott Baijs en Marit Bakker
2: Eric Spoolder
3: Chris van Stralen

Jeugd 3, de klasse waarvan veel rijders niet zouden misstaan in de volwassen funklasse.
Wesley Damiaans was in deze klasse de topfavoriet, hij won Quelderduyn en DOK en liet daarmee Folkert Jimmink van Texel tot twee maal toe net een trede lager staan op het podium. bij de inschrijving zagen we al in Folkerts serieuze blik dat hij gebrand was om de hoogste trede van het podium te betreden in Spaarnwoude. Ook Bryan Burger wilde zijn twee maal derde plaats verbeteren en zo was het op voorhand al duidelijk dat het een serieuze en spannende strijd zou worden omdat Wesley natuurlijk zijn zegereeks wilde voortzetten. Uiteindelijk zou het podium er inderdaad anders gaan uitzien dan de voorgaande races. Bryan Burger lukte het net niet om nogmaals het podium te betreden, had hij een slechte dag wellicht? Paul Snip uit Bovenkarspel maakt daar dankbaar gebruik van door de derde plaats te pakken achter Wesley en Folkert van Texel. Sandy van der Pols werd tussen dit mannengeweld knap achtste in het forse deelnemersveld.

Jeugd 3
1: Folkert Jimmink en Sandy van der Pols
2: Wesley Damiaans
3: Paul Snip

Topklasse en Junioren

De koningsklasse werde afgelopen 2 keren gedomineerd door respectievelijk Sem Huitema en Thijs Zuurbier, daar baalden Bram de Waard en Henk van Vuure natuurlijk stevig van en beide mannen waren gebrand om Sem in Spaarnwoude de overwinning niet kado te doen. Thijs stond niet aan de start dus dat was al één podiumfavoriet minder om rekening mee te houden. Na de eerste ronde Kwam Sem als eerste door en noteerde daarmee als enige en ronde onder de 10 minuten. Sem werd op de voet gevolgd door Henk van Vuure en Jan van Soest. Bram de Waard verloor in de eerste ronde al zo’n 50 seconden en leek daarmee al kansloos voor het podium.
De tweede doorkomst was voor Henk, had die ouwe rot dan toch Sem achter zich gelaten? Ja en nee….Sem bleek lek gereden te zijn en verloor in de tweede ronde bijna 6 minuten. Na het plakken van zijn band werd hij toch nog knap dertiende in het klassement. De strijd om de podiumplaatsen leek na ronde 2 en 3 te gaan tussen Henk van Vuure, Jan van Soest, Staijn Appel en Sam de Nijs. Maar in ronde 4 en 5 werd het kaf van het koren gescheiden en pakte Henk een dikke 40 seconden per ronde en kon in ronde 6 zijn voorsprong vasthouden; hoogste trede voor Henk. De wedstrijd had ook te kampen met materiaalpech en enkele valpartijen. Tijdens de race begon het stevig te regenen waarna het parcours wat vetter en gladder werd.
Bij de junioren begon de race spannend 6 rijders gaven elkaar geen strobreedte ruimte maar in ronde 2 werd werd de race gedomineerd door 3 rijders en daarmee was het podium eigenlijk al beslist, mits de heren het materiaal en lijf heel zouden houden.
Menno don, Dave Huijsman en Sjors Jimmink pakten in de tweede ronde ongeveer één minuut op numero 4, Wout Koomen. Menno don bleek oppermachtig en vergrote zijn voorsprong per ronde, Dave Huijsman pakte op zijn beurt per ronde tijd op Sjors Jimmink en daarmee was de race eigenlijk gelopen koers voor de drie heren.

Topklasse
1: Henk van Vuure
2: Jan van Soest
3: Stjjn Appel

Junioren
1: Menno Don
2: Dave Huijsman
3: Sjors Jimmink

Funklasse en Dames

Met een schandelijk laag deelnemersveld starte de funklasse zonder topfavoriet Glenn Hatzmann. Waar waren alle mountainbikers gebleven? Eindelijk weer een echt mountainbikerondje in de rabotop reeks en dan staat er een half deelenemersveld……….
Dit gaf uiteraard kansen voor de echte mountainbikers als Freek Wenners, maar helaas door tot twee maal toe een gebroken ketting moest Freek de strijd om de eerste plaats voortijdig afbreken en was al snel duidelijk dat Nick Lennings oppermachtig was. In ronde 1 en 2 pakte hij bijna 2 minuten op de overgebleven rijders. Edwin Sierkstra en Kay Blokdijk volgden en werden weer op de huid gezeten door Pieter Molenaar, Jos de Haan en MTB-Noordwester Chris van der Blonk.
Bij de dames was er van tevoren al een 75% kans op een podiumplaats, slechts 4 deelneemsters hadden de ballen om te starten op Spaarnwoude. Kom op dames, dat kan toch echt beter!
Laura van Regenmortel die zowel Quelderduyn als DOK won was er niet dus dit gaf Karen Brouwer, Annemarie Kranenburg, Louise Groot en Cincy de Vries de mogelijkheid om punten te pakken. Al na de eerste doorkomst was duidelijk hoe de kaarten geschud waren. Op Karen stond geen maat vandaag, in een superstrakke race reede ze 4 rondes met een verval van slechts 10 seconden; chapeau! Annemarie reed voor de lol nog een rondje extra en werd knap tweede voor Louise die expres de smerigste stukken van het parcours opzocht omdat haar vriend, Henk van Vuure, beloofd had haar fiets te poetsen na de wedstrijd.

Funklasse
1: Nick lennings
2: Edwin sierkstra
3: Kay Blokdijk

Dames:
1: Karen Brouwer
2: Annemarie Kranenburg
3: Louise Groot

De overige uitslagen vind je op de website van de Rabotop.

22-10-2014 Bike MOTION 2014

Van 17-19 oktober werd de Bike MOTION Benelux gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht. Op deze beurs kun je het complete aanbod aan sportief fietsnieuws lekker dichtbij huis bekijken. Op Velozine kun je nog even nagenieten, of, mocht je ‘m gemist hebben, een leuk verslag lezen van de Bike MOTION 2014:

16:00u, ik klap mijn laptop dicht, het is mooi geweest voor vandaag! Toch nog even naar de Bike Motion Benelux beurs? Ah, voorruit, toch maar wel!

De afgelopen dagen heb ik mij de vraag meerdere keren gesteld: waarom zou ik gaan? De meeste fietsmerken ken ik wel, al het nieuws wordt via Facebook, Twitter en tegenwoordig ook LinkedIn verspreid en op testdagen kan je het daadwerkelijk proeven en proberen in de buitenlucht in plaats van een klein parcours in een grote hal.

Toch ga ik – net als elk jaar – nu ook weer. Terwijl ik beneden in de schuur mijn Gazelle Tour Populair uit 1952 pak, weet ik het opeens waarom ik ga: vroeger, toen ik nog klein(er) was en net fietste, zo rond 2000, kwam ik terug met posters van Margarita Fullana, Paola Pezzo en Miguel Martinez en keek ik met waanzin naar fietsen die ik toch nooit kon kopen. Tegenwoordig ga ik vooral de gezelligheid en de liefde voor de fiets die je op de beursvloer tegenkomt. Klik hier voor het volledige verslag!

24-10-2014 MTB tourtocht Heemskerk 23-11-2014

Zondag 23 november organiseert IJsclub Kees Jongert in samenwerking met Stichting Wielercomité Heemskerk en Stichting Pro Kids IJmond een MTB-toertocht voor een goed doel. Dit jaar is gekozen voor ‘Het Huis Achter de Duinen’.

Dit huis wordt momenteel aan de Rijksstraatweg in Heemskerk gebouwd. Het wordt een huis waar zes meervoudig complex gehandicapte bewoners onder begeleiding gaan wonen en waar mogelijk zelfstandig. Zie ook www.stichtingachterdeduinen.nl. Dit initiatief komt van de familie Van Rixtel en verdient veel ondersteuning. De tocht gaat langs het duin en over strand, is geheel uitgepijld.

Download de flyer
Datum: zondag 23 november 2014
Starten: IJsclub Kees Jongert Adelaertlaan 5 in park Assumburg in Heemskerk
Starttijd: van 9.00 uur tot 10.30 uur
Afstand: MTB tocht over 43 km over weg en strand, duinkaart niet nodig

Kosten: minimaal € 5,-

27-10-2014 Herstel fietspaden Schoorlse Duinen

Mountainbikers opgelet! Vanaf 3 november 2014 herstelt Staatsbosbeheer de fietspaden aan de Blijdensteinweg en de Dr. van Steinweg in de Schoorsle Duinen. De werkzaamheden duren tot ongeveer 15 december en kunnen mogelijk voor enige hinder zorgen. Omleidingen worden tijdig aangekondigd in het gebied en op het weblog van Schoorlse Duinen.

De omleidingen worden met borden aangegeven in het gebied. Tijdens de werkzaamheden kun je terecht bij de mobiele werkkeet van Staatsbosbeheer met specifieke vragen. Deze staat bij de kruising van de Zeeweg en de Dr. Van Steinweg. Bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen is een routekaart met omleidingen beschikbaar en kunnen eveneens vragen worden gesteld over de werkzaamheden.

Algehele vervanging van de fietspaden is noodzakelijk om de veiligheid voor fietsers te kunnen garanderen. De fietspaden in de Schoorlse Duinen worden intensief gebruikt en moeten daarom elke vijf jaar worden hersteld. Tijdens de periode van de duinbranden hebben de fietspaden extra schade opgelopen door het zware materieel dat erover moest om de branden te bereiken. De vele en diepe kuilen hebben de situatie zo onveilig gemaakt dat de kleischelpenlaag van de fietspaden nu in totaliteit wordt vervangen.