Nieuws: 2017: augustus

01-08-2017 Training reddingsbrigade

Van een gewone mtb-rit naar een onuitwisbare herinnering in 10 seconden……………Een zachte plof. Iemand voor je zakt in elkaar op de stoep. Je merkt al snel dat het niet goed zit. 112 Bellen, situatie en locatie doorgeven. De locatie is duidelijk en de ambulance is er snel. Wat nu als dezelfde situatie zich in het bos afspeelt …?

Het was opgezet als een “mystery ride with the locals”. Verzamelen bij Duinvermaak voor een vermakelijk ritje in het bos. 15 Minuten later waren een aantal vrijwilligers van MTB-Noordwest onderdeel van een oefening van de reddingsbrigade. Medisch noodgeval in het bos … wat doe je dan?

De oefening van de reddingbrigade meemaken was een indrukwekkende ervaring. Mooi om te zien hoe de vrijwilligers (!) van de brigade in samenwerking met de andere hulpdiensten te werk gaat. Communicatie, taakverdeling, materieel. Soms moet je dingen meemaken om bewust te worden. Een oefening is dan een goede manier.

Onze belangrijkste lessen:

• Reageer. Alles is beter dan niets.

• Neem de beslissing of je de medische situatie zelf kan oplossen, zo niet of bij twijfel…, bel dan direct 112. Niet alleen voor het alarmeren van de hulpdiensten. Ze kunnen je ook helpen bij de eerste hulp.

• Geef tijdens de melding een duidelijke concrete beschrijving door van wat je ziet!

• Zorg dat je weet waar je bent

• Zorg voor je eigen veiligheid

• Zorg voor het slachtoffer

In het bos is de locatie iets anders dan de Dorpstraat 18. Het heuveltje die bij jou en je vrienden bekend is als Danny’s Kuitenbijter staat niet zo op de kaart bij 112 of de reddingsbrigade. Ook GPS coördinaten zijn niet altijd bruikbaar bij de hulpdiensten. Ga dus op zoek naar andere herkenningspunten. Ook iemand erop uit sturen naar een duidelijk punt en daar de hulpdiensten opwachten is een goede methode om zo min mogelijk tijd te verliezen.

De reddingsbrigade is 24/7 standby rond het Schoorlse bos, strand en de duinen. Zij hebben het materieel en de kennis van het gebied om snel ter plaatse te zijn. Doen eerste hulp en vervoeren het ambulancepersoneel naar het slachtoffer. Met de 4×4 voertuigen kan de reddingbrigade het slachtoffer met het ambulancepersoneel vervoeren naar de ambulance.

Meer weten over de reddingsbrigade: Reddingsbrigade Schoorl
Meer informatie over EHBO: EHBO.nl

08-08-2017 Medisch noodgeval in de natuur

Tijdens onze training samen met de reddingsbrigade Schoorl hebben we veel geleerd. Zoals beloofd hierbij een vervolg op het eerdere artikel

Deel 2 van Medisch noodgeval in de natuur.

Tijdens de oefening kwamen we al snel tot de conclusie dat het bepalen van de locatie van het ongeval vaak heel erg lastig is als je alleen maar bomen om je heen ziet. ‘Danny’s kuitenbijtertje’ zegt de 112 centralist of de ambulancechauffeur echt helemaal niets…

Gelukkig leven we in de 21e eeuw en hebben we allerlei technologische snufjes tot onze beschikking. Één daarvan is de smartphone met GPS. Het voordeel van een smartphone met GPS is dat bijna iedereen er een bezit en dat de GPS functie ook werkt als je geen service van het netwerk hebt.

Om vervolgens de locatie in de natuur te bepalen en indien nodig de snelste route naar de beschaving te vinden bestaat er een handige app in de app-store(zowel voor Android als iPhone beschikbaar); Maps.me genaamd.

Natuurlijk zijn er andere app’s op de markt, maar dit is een app waarmee je op basis van .KML-bestanden eenvoudig je locatie kunt bepalen aan de hand van de diverse (alarm) banknummers in het bos- en duingebied tussen Camperduin en Castricum. Natuurlijk biedt deze app ook de mogelijkheid om op basis van deze specifieke locatiegegevens in het gebied te navigeren.

Andere kaart/navigatie app’s bestaan er natuurlijk ook, maar deze kunnen niet altijd met .KML bestanden overweg. De meeste GPS toestellen ook niet. Daarom hebben we aanvullend ook een .GPX-bestand met dezelfde informatie toegevoegd.

Wat kun je nu met deze .KML en .GPX bestanden?

In deze bestanden zitten de genummerde locaties van alle bij de hulpdiensten bekende markeringen in het bos- en duingebied in de Gemeente Bergen-Egmond-Schoorl-Castricum:

• ANWB paddenstoelen
• Bankjes en picknicktafels
• Bruine 112 bordjes langs de MTB route
• Namen van alle wandel- en fietspaden
• Strandpalen
• Uitkijkpunten

Deze bestanden kun je in de Maps.me app, jouw eigen app of in jouw eigen GPS laden en op deze manier heb je altijd de bij de hulpdiensten bekende locaties bij de hand in geval van nood. Kijk even goed welke bestanden jouw app nodig heeft; .KML of .GPX

Mocht je een keer in de problemen zijn, start de App op, zoek het dichts bij zijnde bankje of alarmpaaltje op en geef het betreffende nummer door aan de Meldkamer. Zij weten dan precies waar je bent en kunnen je helpen door de benodigde hulpverlening die kant op te coördineren.

De informatie over de genummerde locaties is dynamisch en zal van tijd tot tijd kunnen wijzigen; Bijvoorbeeld bij de openstelling van de nieuwe MTB route.

Uiteraard blijft het ieders verantwoordelijkheid om de zaakjes op orde te hebben en de laatste versie te gebruiken. Wij zijn niet verantwoordelijk voor miscommunicatie of het niet/te laat arriveren van de hulpdiensten. Aan deze informatie en locatiegegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

In de informatie vindt je:

• GPX genummerde locaties
• KML genummerde locaties
• Korte ‘how to?’ van de maps.me app voor Android en iPhone

Download (met een computer) hier alle een .ZIP met alle bestanden

LET OP:

• Zorg er wel voor dat je de benodigde plattegrond van het gebied vantevoren hebt gedownload, als je nog wifi tot je beschikking hebt.
• Ga het bos in en test of alles werkt.
• Gebruik van deze gegevens is je eigen verantwoordelijk en voor eigen risico.

12-08-2017 De essentie van mountainbiken

Mountainbiken! Wat is nou de essentie van de sport? Als vrijwilligers van MTB-Noordwest vragen we ons dat bijna dagelijks af als we over de regionale routes rijden.

De essentie voor ons is het genieten van mooie trails met zoveel mogelijk variatie in alle aspecten die het mountainbiken zo leuk maken en bovenal heerlijk genieten in de natuur samen met gelijkgestemden of alleen…des te langer des te beter.
Toch zien we geregeld dat bepaalde ‘mountainbikers’ het liefst zo snel mogelijk hun rondje afraffelen om weer snel bij moeder de vrouw of vader de man achter de geraniums te gaan zitten. Dan bedoelen we niet dat ze heel snel rijden, dat mag natuurlijk waar dat veilig kan. Nee we we doelen op rijders die alle ‘obstakels’ die juist de essentie van de sport definiëren proberen te vermijden; klimmetjes, afdalinkjes, wortels, los zand en zelfs bochtjes. Bochtjes? Hoor ik je denken…ja zelfs één van de leukste aspecten van het mountainbiken, mooie bochtjes rijden, lijkt voor sommige lieden niet interessant genoeg. Deze lieden kiezen liever voor een pad rechtdoor dwars door een bosperceel.

Gisteren zijn 2 vrijwilligers van MTB-Noordwest een hele middag bezig geweest om de route zo aan te passen op een aantal punten dat hij ook voor deze lieden weer interessant geworden is en ze weer die heerlijke bochtjes van de zigzag-klim kunnen rijden zonder verleidt te worden de snelste weg naar de top te kiezen. Is de route voor iedereen toch weer een stukje leuker geworden!

Het maken van alternatieve sporen, om wat voor reden dan ook, is echt de doodsteek voor onze favoriete sport. Het is niet alleen respectloos voor de natuur maar ook naar beheerders die meestal gratis(of tegen een zeer geringe jaarlijkse bijdrage) het terrein openstellen, het is nog respectlozer naar mede-bikers die zich netjes aan de regels houden en nog heel veel respectlozer naar alle bikers die fietstijd opofferen om de routes te onderhouden en het gedrag van dit soort aso-bikers keer op keer moeten corrigeren.

Onze 2 vrijwilligers hebben gisteren hun vaste fietsmiddag opgeofferd om deze werkzaamheden uit te voeren…wij vinden dat echt te gek voor woorden.

Wat kan jij doen om ons en jezelf te helpen?

  • blijf op de route; steek niet af
  • blijf op de route; kan je een passage niet fietsen? Zoek geen alternatief, stap af en loop over de route verder. Niet ernaast!
  • blijf op de route; zie je iemand buiten de route fietsen of een alternatief spoor nemen…spreek diegene er op aan en leg rustig uit waarom dat gedrag niet gewenst is, diegene verpest het ook voor jou.
  • blijf op de route; respecteer de natuur, het werk en de inzet van de beheerder en onze vrijwilligers
  • blijf op de route; die is echt veel leuker en afwisselender dan alternatieve sporen.
  • blijf op de route; doe jezelf en anderen een plezier!

Mocht je ondanks alles denken dat de route toch leuker mooier en beter kan: Meld je dan aan als vrijwilliger! Dan kan jij bijdragen aan mooie en goed onderhouden routes.
Happy cycling!

15-08-2017 Vaude sponsort MTB-Noordwest

Voor mens en natuur, duurzaam, sociaal verantwoordelijk. Vaude en MTB-Noordwest delen hetzelfde DNA. Het bedrijf levert functionele outdoorkleding van hoge kwaliteit dat ook indoor te dragen is. Met een mooie korting heeft MTB-Noordwest voor haar 30 fanatiekste vrijwilligers een complete outfit kunnen aanschaffen.

Binnenkort zie je de vrijwilligers langs de route of op de fiets in een softshell jack, handige en hippe afritsbroek, baggy short en sportief shirt. Uitgevoerd in strak en stoer zwart. Natuurlijk voorzien van het MTB-Noordwest logo. Op zoek naar het MTB-Noordwest team bij onderhoudswerkzaamheden, evenementen of al fietsend? Check de man/women in black!

Vaude, spreek uit als Vau-dé!
Er bestaat nogal eens verwarring over hoe de merknaam Vaude moet worden uitgesproken. Vaude is eigenlijk niets anders dan de Duitse uitspraak van de letters V en D. Dit slaat rechtstreeks op de naam van de oprichter. Dit was Albrecht Von Dewitz.

Beide groen
Zowel Vaude als MTB-Noordwest hebben een heel groot hart voor de natuur. De door ons gekozen producten zijn allen van het Vaude Green shape label. Deze producten worden zeer milieuvriendelijk gefabriceerd volgens strenge en transparante criteria. Inmiddels is 94% van de Vaude zomercollectie voorzien van het Green Shape label. Door de inspanningen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzame productie is VAUDE uitgeroepen tot het meest duurzame merk in 2015 van Duitsland! Ook in de toekomst blijft VAUDE haar eigen milieudoelstellingen verbeteren en heeft het zich als doel gesteld om het gehele productpalet stap voor stap maximaal milieuvriendelijk te fabriceren. VAUDE zet zich in voor een betere wereld, de wereld waarin jij je avonturen beleeft.