De NTFU, MTB de Zeeleeuw en MTB-Noordwest zijn verbaasd over de nieuwe fietsmaatregel die per 1 oktober geldt in het Noord-Hollands Duinreservaat. De drie mountainbike organisaties zijn bang dat de maatregel een contraproductief effect heeft.
Terreinbeheerder PWN stelt dat er op diverse plekken in het duingebied schade is ontstaan door intensief gebruik. Als beheerder van een beschermd Natura 2000 gebied stelt zij daarom beperkende maatregelen in zodat de natuur zich kan herstellen. Dat houdt in dat er 8 km aan paden wordt afgesloten voor mountainbikers. Andere recreanten behouden toegang tot deze paden.
In kilometers lijkt het mee te vallen, maar de impact op het kunnen rijden van een rondje, de aantrekkelijkheid van het pad in het algemeen en qua hoogtemeters is groter. Ook betreft het paden, die juist door het bosonderhoud kapot gereden zijn en nooit afdoende zijn hersteld. Meer info over de maatregel lees je op de website van PWN.
De NTFU, MTB de Zeeleeuw en MTB-Noordwest zetten graag in op duurzame maatregelen om er voor te zorgen dat mountainbikers en overige recreanten kunnen blijven genieten van het schitterende duingebied. De voorgenomen en eenzijdige maatregel “afsluiting” draagt daar volgens de organisaties niet aan bij. En gaat voorbij aan bevindingen uit onderzoek waaruit blijkt dat de mountainbiker een minder tot gelijk effect heeft op de ondergrond. Een mountainbiker heeft bijvoorbeeld een heel geringe puntbelasting op de ondergrond. Ook zijn de geconstateerde effecten elders in het gebied te constateren op wandelpaden, die nu al verboden zijn voor mountainbikers.
Zij hebben bij PWN aangegeven dat het afsluiten van paden voor alleen mountainbikers leidt tot verdere concentratie van recreatie met conflicten en een mindere natuurbeleving tot gevolg. Daarnaast neemt het draagvlak voor maatregelen onder mountainbikers af wanneer nog meer paden worden afgesloten zonder dat daar goede alternatieven tegenover staan. De belangenorganisaties maken zich zorgen dat de maatregel, daardoor een contraproductief effect heeft op het natuurherstel.
De mountainbike organisaties hebben in de door PWN ingestelde klankbordgroep hun zorgen uitgesproken en (elders succesvolle) alternatieven aangedragen. Helaas zonder resultaat. De organisaties gaan graag in gesprek om tot een passende oplossing te komen voor zowel mountainbikers als voor de natuur.
Wist je dat de verschillende mountainbikeroutes in Noord Holland allemaal onderhouden en gefinancierd worden door mountainbikers. Alleen MTB-Noordwest vrijwilligers hebben al 3.500 uur gestoken in het onderhoud van de routes onder hun beheer. Wil jij nu en in de toekomst blijven genieten van de Noord-Hollandse mountainbike routes en het PWN gebied? Sluit je dan aan bij NTFU en/of MTB-Noordwest. Met jouw steun kunnen deze organisaties jouw belangen behartigen, hun (vrijwilligers)werk blijven doen én uitbreiden.
Net voor de zomer hebben we jullie geïnformeerd over de zitting bij de meervoudig kamer in Haarlem over het bezwaar van de Stichting Natuurbelang. Vandaag ontvingen we de uitslag die zich het beste in een woord laat samenvatten: GEWONNEN. De rechters hebben de argumentatie van Staatsbosbeheer, Provincie en MTB-Noordwest grotendeels overgenomen en alle gronden van de Stichting (met uitzondering van het horen in de bezwaarfase) afgewezen. Een prachtig resultaat!
Een korte samenvatting voor als je iets meer wilt weten. De Rechtbank vindt onder andere dat het niet nodig was om een geheel nieuwe aanvraag in te dienen; de gemaakte aanpassingen in de route zijn van ondergeschikte aard. Ook oordeelt zij dat de bezwaarmaker niet voldoende onderbouwd waarom de getroffen maatregelen onvoldoende zijn en het gebruikte kaartmateriaal voor de habitattypen niet gebruikt mocht worden. Ook is het huidige kaartmateriaal met daarop de route op dit moment voor deze aanvraag voldoende nauwkeurig. Wel moet de Provincie de proceskosten voor de Stichting betalen, omdat zij ten onrechte niet gehoord zijn in de bezwaarfase. Wil je nog meer weten dan vind je de uitspraak op www.rechtspraak.nl
En nu. Er is nog een mogelijkheid om tegen dit besluit in beroep te gaan. Of dat gaat gebeuren weten we over 6 tot 7 weken. Daarnaast is deze vergunning nog niet voldoende. We hebben ook nog een aanleg-/omgevingsvergunning nodig. Met deze mooie uitspraak kunnen we daarmee verdere stappen gaan zetten. We zijn er nog niet – en voorspellingen doen we niet meer-, maar we zijn een heel belangrijke stap dichterbij
Mochten jullie het nog niet gezien hebben lees dan ook onze berichten over het ten zuiden van Schoorl gelegen PWN gebied. Ook daar staat het fietsen op onverharde paden (vrij van zonsopkomst tot 10:30) onder druk. En in dat dossier kunnen we jullie likes en ondersteuning goed gebruiken. Lees, like en deel hier ons PWN Facebookbericht. Samen sterk!
Op zaterdag 22 september brachten ongeveer 30 mountainbikers uit Noord Holland, Drenthe, Gelderland en Brabant een bezoek aan de regio Arnhem/Ede. Op het programma stond mountainbiken door een prachtige omgeving onder leiding van twee lokale gidsen, te combineren met de verhalen van operatie Market Garden en A Bridge Too Far..
Om 9 uur stipt was iedereen aanwezig en de koffie met appeltaart stonden klaar. Onder het genot van dit lekkers werden er 2 groepen gemaakt.
Vanuit het mountainbikemuseum fietsten we een mooie route door de natuur van de veluwe. De lunch werd perfect verzorgd door de ouders van de museumdirecteur. Midden in de natuur, op een prachtige plek werden we getrakteerd op heerlijke broodjes, tomatensoep, stroopwafels, drinken en gastvrijheid. We konden er weer tegenaan! Met volle buiken en frisse energie fietsten we richting de Ginkelse heide. Daar aangekomen konden we de eerste shows aanschouwen; de massale parachutistenlanding en de militaire optocht met voertuigen uit vervlogen tijden.
Na dit indrukwekkende spektakel vervolgden we de tocht en deden o.a. de beroemde John Frost brug in Arnhem aan, die je waarschijnlijk kent van de film of het boek ’een brug te ver/A Bridge Too Far’.
Ook werd er onderweg stil gestaan bij de verschillende herdenkingsplekken die de omgeving rijk is.
Ondanks het slechte weer van de eerdere dagen bleef de regen tot een uur of drie weg; het was bewolkt, maar prima fietsweer.
We sloten de dag af met een drankje, bitterbal en/of bbq bij het altijd gezellige en zeer interessante mountainbikemuseum.
Na een rondleidingen door het museum met honderden mountainbikes en duizenden onderdelen, gingen de meesten weer moe maar voldaan terug naar huis.
Een dank aan alle deelnemers en niet te vergeten reisleider Mike Moutainbike, de lokale gidsen, de ouders van Jeroen voor de verzorging en Jeroen van Roekel(Museumbaas). Allen bedankt voor een perfect evenement.
Tekst: Ray Holler
Foto: Johan Bruyn