Nieuws: 2013: januari

02-01-2013 Bikesports training en coaching

Per heden is Bikesports partner van MTB-Noordwest. Martin Hanemaijer is een bekende in de mountainbikewereld en verzorgt, naast zijn trainingen, al een tijd het onderhoud in Geestmerambacht met een club enthousiaste bikers.

Begin december is BikeSports-trainingen gestart: een professioneel bedrijf dat gericht is op training en coaching van sportfietsers. Voor 2013 zijn meer activiteiten ontwikkeld en is het aantal trainingsmogelijkheden toegenomen.

Om iedereen beter te kunnen voorzien van informatie is er een website gelanceerd; www.bikesports-trainingen.nl hier kunt u allerlei informatie vinden over de activiteiten van bikesports-trainingen.
Bikesports is te bereiken via het gloednieuwe nieuwe emailadres

Trainingen 2013

Op de website kunt u een schema vinden van alle trainingen voor 2013. De eerste mountainbiketraining van 2013 begint in het weekend van 19 januari; u kunt nu al inschrijven.
Voor informatie http://www.bikesports-trainingen.nl/trainingen/mtb-trainingen/

Samen rijden Noordhollands langste

Op 6 januari 2013 is er een toertocht van Alkmaar naar Den Helder. De tocht is 65 km lang.
Martin van Bikesports gaat hem rijden als duurtocht, dus in een rustig tempo. De terugweg doe ik ook op de fiets. Wie met mij mee wil rijden is welkom.
De startplaats is bij het Sportpaleis, Terborchlaan 200, Alkmaar (072-515222). De tocht eindigt bij Clubgebouw HRTC DOK, Guldemondweg, Den Helder(0223-637576).
De vertrektijd is 9.00 uur. Zelf inschrijven bij de organisatie!
Martin Hanemaaijer

03-01-2013 Sponsor Schouten Coolsupport

Met trots presenteren wij een nieuwe sponsor voor 2013; Schouten Coolsupport Airconditioning & koel-/vriestechniek. De eigenaar van Coolsupport, Dimitri, is zelf een gepassioneerd mountainbiker; draagt bij aan het onderhoud van routes en is ieder weekend te vinden op één van de parcoursen in de regio of in het land. Mooi om te zien dat alle sponsoren ook zelf mountainbikers zijn!

Schouten Coolsupport staat bij de tevreden klanten bekend om de kwaliteit en duurzaamheid van de geleverde producten. Van airconditioning in de slaapkamer tot het koelen en verwarmen van complete kantoor verzamelgebouwen. En van ijsblokjesmachine tot koel-/ vriescellen van bijna onbeperkte afmeting. Je kunt bij Coolsupport ook terecht voor het huren van airconditioners in diverse uitvoeringen.

Schouten Coolsupport geeft deskundig advies over de mogelijkheden van airconditioning bij u thuis, in de winkel of op uw kantoor. Hierbij wordt extra gelet op esthetica, geluid, gebruiksgemak en comfort. Bijzondere oplossingen worden vaak bedacht om een perfecte installatie te installeren. Er wordt alleen gebruik gemaakt van de beste kwaliteit. Wij hebben ruim 15 jaar ervaring in de koeltechniek en airconditioning in huis en dat staat garant voor kwaliteit en service. Onze offertes zijn geheel vrijblijvend en omvatten alle kosten. Naast installatie wordt er uiteraard veel aandacht besteed aan nazorg, service en onderhoud. Voor kritische toepassingen zoals server-ruimten hebben wij een 24-uurs service.

Schouten Coolsupport
Cantekoogweg 23L
1442 LG Purmerend
0299-427725
www.coolsupport.nl
Facebookpagina

07-01-2013 Echt kappen nou!

Het kappen gaat dan donderdag echt van start. Dit is in het weekend tussen de aannemer en Staatsbosbeheer afgesproken. Wij gaan die ochtend kijken waar ze precies beginnen en vervolgens onze omleidingsbordjes en -linten ophangen.

Overigens gaat het westelijke stuk er niet gelijk helemaal uit maar wordt er telkens een stuk van omgeleid. Totdat er aan beide zijden van de Dr. van Steijnweg wordt gewerkt en dan wordt die (de Dr.van Steijnweg èn het westelijke deel van de route) in zijn geheel afgesloten. En vallen we tijdelijk terug op het halve rondje middels het nieuwe stuk afkorting/MTB route. Als het kappen klaar gaat de hele oude route weer open totdat we de nieuwe Middenlus klaar hebben. Of het westelijk deel na het kappen nog te berijden is moeten we na de kap gaan bekijken, de ervaring uit eerdere jaren leert dat het meevalt.
Vanaf heden is de nieuwe afkorting tussen de Niels Blink en de Blijdensteinsweg legaal te berijden.

Klik hier voor een kaart van de situatie.

10-01-2013 Tijdelijke omleiding MTB-route Schoorl

Vanaf 11 januari zal het westelijke gedeelte van de mountainbikeroute van Schoorl tijdelijk worden omgeleid via de fietspaden. Vanwege grootschalige houtkap in dit gebied als gevolg van de vele duinbranden is het westelijke gedeelte van de Schoorlse duinen tijdelijk “verboden gebied” voor alle recreanten. Voor de mountainbikers betekent dit dat de route tijdelijk zelfs een stuk langer zal worden….hoera!

Omleidingsroutes en duur van de kap

Omdat het erg lastig te voorspellen is hoe snel de houthakkers werken weten we nu niet hoe de omleiding er bijv. volgende week uit zal zien, uiteraard houden we jullie op de hoogte. De kap duurt hooguit tot de start van het broedseizoen, 15 maart. Dan dient het weer rustig te zijn in het bos. De omleiding zal in deze 2 maanden diverse keren veranderen, de houthakkers verplaatsen zich door een groot gedeelte van het gebied, de omleiding zal met de houthakkers mee verhuizen als het ware.

Klik hier voor een gedetailleerde kaart van de situatie per 10-01-2013.
of
Luister naar een leuk en leerzaam radioverslag over het hoe, waarom en de nut van de grootschalige houtkap.

of bekijk de video’s nummer één en nummer twee.

Volg de borden en blijf op de MTB-route of fietspaden

Het tijdelijk sluiten van een gedeelte van de mountainbikeroute is geen vrijbrief om over de wandelpaden te gaan rijden. Staatsbosbeheer zal tijdens de houtkap extra controleren op overtredingen. Hou het leuk voor iedereen, volg de omleidingsborden en fiets niet op wandelpaden.

Levensgevaarlijk!!!

De operators van de zogenaamde Harvesters werken in een rap tempo, het zijn enorme machines met een hele grote dode hoek. Het zicht is volledig geblocked aan de achterkant en één zijkant ivm het ontbreken van spiegels. De arm van de Harvester met daarin een grote boom zwaait continue heen en weer. De operators gaan er vanuit dat het gebied verlaten is, fiets niet in het verboden gebied, volg de omleidingsborden en bezorg de houthakkers geen hartaanval.

“Harvesterday” en excursies

Wil je de Harvester toch van dichtbij bekijken?
Voor bezoekers en geïnteresseerden organiseert Staatsbosbeheer op 9 februari een “harvesterday” ofwel houtoogstdag. U kunt op deze dag zelf zien hoe deze machine de bomen geheel automatisch omzaagt. Daarnaast zijn er op 13, 16, 27 en 30 januari van 14.00 tot 16.00 fietsexcursies. Deelnemers gaan samen met de boswachter het gebied in om de werkzaamheden te bekijken. De fietstocht vertrekt om 14.00 uur vanaf Buitencentrum Schoorlse Duinen en is gratis. U kunt zich aanmelden via 072 509 3352

11-01-2013 Eikels

Eikels komen wel vaker voor in het bos voor, meestal op de grond onder een eikenboom……Eikels op fietsen zie je normaal gesproken niet zo vaak…vandaag zijn er enkele gesignaleerd op vreemde plekken in de Schoorlse Duinen……..

Vandaag tussen 9 en 11 uur hebben we een prachtige omleiding uitgezet voor de mountainbikeroute van Schoorl ivm de houtkap, toegegeven het is over het fietspad maar daarentegen is de omleiding wel een stuk langer dan de normale route…..een beetje “duur” in de winter is nooit weg.
Om 11 uur werden de eerste fietsers gesignaleerd op verboden terrein vernamen we zojuist tijdens de nieuwjaarsreceptie van Staatsbosbeheer……..
Deze fietsende eikels realiseren zich kennelijk niet dat dit ten eerste levensgevaarlijk is voor zichzelf, immers een fietshelm helpt nou niet bepaald tegen een vallende boom….. Ten tweede draagt dit soort gedrag nou niet bepaald bij aan een betere verstandhouding tussen de beheerder en de mountainbikers die bezig zijn om een prachtig nieuwe en veel langere mountainbikeroute te realiseren.
Kortom; Hou je aan de regels!!!!!! De kap is maar tijdelijk, heb geduld en verpest het niet voor een hele grote groep welwillende mountainbikers.

Verslag van RTV Noord Holland

13-01-2013 AGU Egmond Pier Egmond 2013

DE race van het jaar is afgelopen zaterdag weer verreden, AGU Egmond-Pier-Egmond; 35km over het strand. De spanning was al weken te voelen op internet en ieder weekend voorafgaand aan EPE was het een drukte van jewelste op het strand tussen Egmond en Wijk aan Zee. Zelfs in het pikkedonker werd er getraind op het zand.

De foto’s van EPE

Toppers

Het weer op zaterdag was perfect; temperaturen rond het vriespunt, nagenoeg geen wind en zelfs een waterig zonnetje leken te zorgen voor perfecte omstandigheden. Het strand was echter niet ideaal, het leek bunkerhard maar de schijn kan bedriegen. Op sommige, bekende, stukken was het zwaar en sompig. Aan de start stonden alle lokaal bekende namen opgesteld, Ramses Bekkenk, Bram Rood, Sander Lormans, Bram Imming, Michel Agterberg en de jonge garde met o.a. Roy Beukers en Robbert de Nijs. Verder een heel peloton Belgen en de prominenten; Bart Brentjens, Rudi van Houts, Jetse Bol, Laurens ten Dam, Steven Rooks en Marianne Vos….de publiekslieveling. Uiteraard stond de winnaar van 2012, Rob van der Niet ook vooraan opgesteld.

De race

Het belangrijkste bij strandraces zit hem in attent rijden met name bij strand op- en afgangen en zorgen dat je erbij zit….dit begint al bij de strandafgang in Egmond. Er ontstond gelijk een grote groep van een man of 30….en één vrouw…Marianne Vos. Deze groep zette een hoog tempo in tot Castricum. Daar vond Rob van der Niet het welletjes en hij demareerde….waarschijnlijk ook tot zijn eigen verbazing sprong niemand mee of werd er een serieuze poging gedaan om hem te achterhalen. De samenwerking in de, te grote, achtervolgende groep was verre van optimaal een aantal renners probeerden Rob van der Niet te achterhalen maar kregen geen steun van de overige rijders in de groep. Normaal gesproken blijf je als enkeling nooit een peloton rijders voor…toch kwam Rob als eerste en met grote voorsprong aan op de pier in Wijk aan Zee, gevolgd door het woeste peloton. Twee minuten achter de eerste groep arriveerde een tweede grote groep met daarin o.a. de eerste MTB-Noordwest rijders(Bram Rood is ook een MTB-Noordwester maar rijdt officieel voor het Mitsubishi Team) Henry Kes en Nico van Langen verder vele lokalen als Melvin Bos, Vincent Spierings, Patrick IJpelaan, Jos van Dorp en Hans Leek.
Ondanks of misschien wel juist dankzij de grote groep jagers achter hem wist Rob van der Niet als eerste het strand weer te bereiken, zowel in Wijk aan Zee als in Castricum. Bij Castricum was het de Belg Kevin van Hoovels die 10 seconden later dan Rob van der Niet het harde zand bereikte, het gat was bijna dicht.

De slag bij Castricum

Vanaf Castricum viel de grote achtervolgende groep uitéén en ontstonden enkele kleiner groepjes de eerste groep bestond uit Bram Rood, Robbert de Nijs, Rudi van Houts, Mike Mulkens en Roy Rotteveel, een ploegmaat van Rob van der Niet. Vlak daarachter een groepje met Bram Imming, Stefan Vreugdehil en Sander Lormans. De derde groep met daarin Ramses Bekkenk, Bart Brentjens en Marianne Vos leek al kansloos voor een podiumplek. Rob van der Niet had de beste papieren, in de achtervolgende groep was de samenwerking nog immer optimaal en lukte het Robbert de Nijs en Bram Rood niet om het gat dicht te rijden. Rob van der niet gooide er bij de zendmast nog een tandje bij en bouwde op het laatste stuk zijn voorsprong nog een beetje uit zelfs om zodoende alleen bij De Werf te arriveren. Omhoog fietsen lukte hem net niet. Hij stapte rustig af en wandelde onder luid applaus rustig naar het verharde waar hij weer fietsend zijn weg vervolgde richting de boulevard en finish. De spint voor het podium werd nipt gewonnen door Kevin van Hoovels, Roy Rotteveel pakte de derde plek. Marianne Vos werd eerste bij de dames en vijftiende in het algemeen klassement….anderhalve minuut achter Rob van der Niet…..klasse!

MTB-Noordwesters

De MTB-Noordwester waren talrijk aanwezig tijdens EPE en reden goede uitslagen in de wedstrijd/experts klasse;
038 Henry Kes
073 Nico van Langen
079 Cees Munster…die bijna de afslag Egmond miste…..
083 Freek Wenners
096 Remko ten Hove
110 Paul de vries
120 Bastiaan Gouda
122 Sander Vonk
147 Maurice Monch
155 Niels Groen
160 Michael van der Horn
164 Michiel Admiraal
166 Mark Stavenuiter
181 Sander Hartog
230 Pieter pronk
266 Rene Morsink
286 Chris Derriks
295 Vincent Denneman
296 Frank Erdtsieck
309 Rob Admiraal
313 Dimitri Holtman
323 Nienke van Haaster
365 Ed Lengers
377 Mirjam de Bruin
380 Mark Besseling
383 Peter Rezelman
418 George Dooper
438 Maurits de Pijper
442 Moniek van Kilsdonk
446 Sim Wittebrood
451 Johan de Jong
487 Daniel Hink
499 Frits van der Zee
515 Wouter Groot
516 Stephan Zwart
542 Tammo Bruin
547 Marcel Zonneveld

Uiteraard reden er veel meer MTB-Noordwester mee in de recreatierace of businnesrace, deze staan echter niet met de vereniging in de uitslag vermeld maar met de woonplaats…

Businessrace

Al het bovenstaande is natuurlijk maar bijzaak tijdens EPE. Het gaat immers al jaren om de businessrace. Hierin strijden teams van lokale bedrijven en fietsverenigingen of trainingsgroepen om de felbegeerde titel. Deze strijd werd voor de derde keer gewonnen door het team van MTB De Zeeleeuw, op 13 seconden eindige het team van Deining als tweede en het team van MTB-Noordwest partner en sponsor van één van de informatievilla’s Onyva eindigde zeer terecht op een derde plek.
Het team van Derpbikers/restaurant Natuurlijk werd vierde net voor Bike Totaal Boersen.

17-01-2013 Strandtoertocht CAL d'HuZes

Net als afgelopen jaren organiseert Team CAL d’HuZes weer een strandtoertocht voor het goede doel. Zoals bekend gaat het er bij dit doel om dat de ziekte kanker een chronische ziekte moet worden. Mensen mogen hier in de toekomst niet meer aan dood gaan. Stichting Alpe d’HuZes zet zich hier al jaren voor in.

De Strandtoertocht editie van vorig jaar was heel speciaal. Extreme koude van rond de min 15 graden maakte het erg zwaar. We hadden vooraf ruim 180 inschrijvingen waarvan er ondanks het weer toch 120 van kwamen opdagen. We hopen bij onze volgende editie de 200 deelnemers te bereiken. Velen hebben inmiddels al ingeschreven.

Zondag 10 februari gaan we de Strandtoertocht houden en de
opbrengst is vanzelfsprekend weer voor  het goede doel waar we ons met Team CAL d’HuZes voor inzetten. Dat wil zeggen dat al het geld gaat naar Alpe d’HuZes, deze organisatie zet zich in voor de strijd tegen kanker. Het doel blijft om in de toekomst van kanker een chronische ziekte te maken zodat er  geen mensen meer aan overlijden. Hier is veel onderzoek voor nodig  en dat kost heel veel geld.

Start/Finish

De start zal zijn om 10:00 uur zijn bij Paviljoen Zoomers in Castricum aan Zee. Er kunnen 2 afstanden gereden worden. De korte afstand, 18,5 km, is een ronde en de lange afstand, 37 km, is twee ronden. We rijden dit jaar vanaf Castricum ronden tussen Egmond en Heemskerk.   

Let op!

Het is een toertocht, geen wedstrijd, en deelnemers dienen zich respectvol te gedragen naar andere recreanten op het strand.
Deelname is geheel op eigen risico en een helm is verplicht.

Inschrijven

Het inschrijfgeld is 20 euro. Na afloop krijg je hiervoor bij Paviljoen Zoomers een pastamaaltijd met 1 consumptie.
Voorinschrijven kan via de e-mail.

Klik hier om je in te schrijven.

We hebben een deelnemers limiet van 200 personen. Betaal het
inschrijfgeld tijdig op rekening 42.64.44.175 tnv R. Kramer
ovv je naam en “Strandtoertocht”. Indien er nog ruimte is
kan er op de dag zelf nog ingeschreven worden bij Strandpaviljoen Zoomers. Dit kan dan vanaf 9:00 uur.
Deze Strandtoertocht is mogelijk gemaakt door sponsoring van
Strandpaviljoen Zoomers en de Reddingsbrigades van Castricum.

17-01-2013 MTB-Noordwest partner

MTB-Noordwest vervult een actieve rol in het onderhoud en de aanleg van mountainbikeroutes in de regio. Voorbeelden kun je nu al zelf ervaren op de mountainbikeroutes van Schoorl, Geestmerambacht en Twiske en daar zal het niet bij blijven.

Naast een actieve rol in het onderhoud is het ook onze ambitie om duidelijk aanwezig te zijn in alle voor de mountainbikesport belangrijke overlegorganen waarin beslist wordt over het aanleggen van nieuwe mountainbike routes of over het gebruik van de bestaande mountainbike routes. Een grote en financieel gezonde vereniging helpt ons hierbij en is mede een belangrijke reden geweest om de vereniging op te richten.
Onderhoud kost geld, ook als het door vrijwilligers gedaan wordt. We zullen machines en gereedschap moeten huren of misschien zelf aanschaffen, we zullen grond en materialen moeten aanschaffen en we zullen iets extra’s moeten doen voor onze vrijwilligers. Een deel van dit geld komt van de mountainbikers zelf via ons voordelige donateurschap.

MTB-Noordwest partner

Naast het donateurschap zoeken wij ook partners voor het onderhoud. De bijdragen van deze partners wordt uitdrukkelijk niet gebruikt voor de verenigingsactiviteiten maar uitsluitend voor de kosten van het door ons uit te voeren onderhoud aan bestaande en de aanleg van nieuwe routes. Wij zoeken daarom partners met een direct belang bij veel en goed onderhouden mountainbike routes, partners met een bepaalde sympathie of verbondenheid met een bepaalde of alle mountainbike routes. Te denken valt bijvoorbeeld aan fietsenwinkels, horeca, verhuurbedrijven, sportscholen, trainingsgroepen, vriendengroepen, groothandels of….???

Voor een schamele 150 euro per jaar ben je al partner van één van de grootste mountainbike verenigingen van Nederland. In 2012 sloten we af met 660 leden, 560 donateurs, 1500 facebookvrienden en 200 vrijwilligers. Daar mogen alle mountainbikers terecht trots op zijn.
Zoals gezegd komt 100% van de partnerbijdrage rechtstreeks ten goede aan de lokale routes.

Veel organisaties mochten we al verwelkomen als partner, de volledige lijst staat onderaan deze pagina. 2013 zal een belangrijk jaar worden met uitbreiding voor de routes van Schoorl en hoogstwaarschijnlijk ook Geestmerambacht. We zullen dit echter als gebruikers grotendeels zelf moeten financieren en organiseren.

What’s in it for me?

Natuurlijk, voor niets gaat de zon op anno 2013, dat realiseren we ons donders goed.
Onze tegenprestaties voor de partnerbijdrage zijn;

 1. een vermelding op onze website door middel van een partnervermelding op elke pagina en tevens op de speciale sponsors/partner pagina
 1. een poster van hoge kwaliteit, deze poster kan de sponsor in zijn winkel of bedrijf zichtbaar voor het personeel/publiek ophangen als teken van zijn betrokkenheid bij het onderhoud en voortbestaan van de mountainbike-routes in Noord Holland. De poster is ook digitaal leverbaar voor op de website of in de email.
 1. rechtenvrij gebruik van professionele foto’s van de activiteiten van MTB-Noordwest. Te denken valt aan foto’s van; evenementen, onderhoud etc.
 1. de fabeltastiese MTB-Noordwest sticker voor de werknemers.
 1. partners kunnen via de website/de nieuwsbrief of onze facebook onze leden op de hoogte stellen van speciale acties, aanbiedingen of nieuwsberichten.

Voor meer informatie kan je contact opnemen via onze contactpagina.

29-01-2013 Omleiding Schoorl per 29-01-2013

Per dinsdag 29 januari 2013 is er een nieuwe en wederom tijdelijke omleidingsroute van kracht voor de mountainbikeroute van Schoorl. Ongeveer de helft van de route is per heden tijdelijk niet te rijden.

Het bos verdwijnt als sneeuw voor de zon, enerzijds slecht nieuws en anderzijds goed nieuws….immers des te sneller de houtkap gaat des te eerder de volledige mountainbikeroute weer beschikbaar is. De Harvesters gaan nu ook in de buurt van De Berenkuil aan de slag, met als gevolg dat er tijdelijk weer een stuk van de route niet toegankelijk zal zijn.

Ondanks dat wij er alles aan doen om de bikers goed te informeren via internet of in het veld…..zijn er nog steeds eikels die de borden negeren en toch het verboden gebied betreden. Afgelopen week heeft de laadtractor enkele boomstammen verloren op het afgesloten deel van het parcours, gelukkig zijn er toen geen gewonden, of erger, gevallen. Dit heeft Staatsbosbeheer doen beslissen om streng te gaan controleren en verbaliseren(90 euro). Staatsbosbeheer kan niet anders en wij steunen ze daar uiteraard in……het is alleen jammer dat de opbrengsten van de PV’s niet rechtstreeks terugvloeien in de route……

De route is nu normaal te fietsen tot en met de kruising van de Julianalaan(asfaltfietspad) nabij De Berenkuil. Vanaf daar is er een omleidingsroute aangegeven richting de Zuidwest hoek. Uiteraard kan je bovenop de Niels Blink ook kiezen om de nieuwe afkorting te nemen.

Wij weten nu niet hoe lang deze omleidingsroute van kracht zal zijn, zodra wij meer weten lees je dat natuurlijk hier.

Klik hier voor een grote afbeelding van de kaart

30-01-2013 Mountainbiketrainer gezocht...

In het Twiske zijn we vorig jaar begonnen met trainingen voor de jeugd, met een kleine 20 jeugdleden tot gevolg. Bijkomend resultaat: de gemiddelde leeftijd van ons ledenbestand is gelijk 5 jaar jonger geworden.

Naast het initiatief in het Twiske willen wij onderzoeken of er vanuit onze vereniging meer trainingsgroepen kunnen ontstaan; jeugd, wedstrijdrijders, beginners, etc. En zulke plannen beginnen bij het werven van trainers of leden die de ambitie hebben om trainer te worden.

Inmiddels hebben we samenwerking gezocht met MBC de Noordbikers en MTB-Spaarnwoude, wellicht dat andere trainingsgroepen nog zullen aansluiten!? Het idee is om met alle (wannabe)trainers samen plannen te maken, een platform vormen en leren van elkaar in plaats van het volgen van wekenlange opleidingen bij KNWU/NTFU en ook samen een database maken met trainingsoefeningen. Op dit moment is MTB-Noordwest onderbezet in dit overleg, wij zoeken dus leden die hier graag aan mee willen doen. Kandidaten kunnen niet alleen zelf echt goed fietsen (niet persé snel, wel technisch vaardig) maar vinden les geven ook leuk en bovenal ben je bereid tijd vrijmaken om je serieus voor deze taak in te zetten.

Omdat het verenigingstrainingen zijn ben je verzekerd via onze vereniging en er valt met ons te praten over een vergoeding per training alsmede het vergoeden van de opleidingskosten KNWU of NTFU, als je die onverhoopt toch wilt volgen.

Voor meer informatie of jezelf opgeven het platform kan je contact opnemen via onze contactpagina.

30-01-2013 Harvesterday Schoorl 9 februari

Beleef de houtoogst van dichtbij.
Op zaterdag 9 februari van 10.00 tot 14.00 uur houdt Staatsbosbeheer in de Schoorlse Duinen, samen met Ten Berge Bosbouwtechnieken, een harvesterday. Nadat er al een maand is gewerkt om het verbrande bos op te ruimen, kun je nu met eigen ogen zien hoe houtoogst anno 2013 in zijn werk gaat. Ieder uur zijn er demonstraties waarbij bezoekers van dichtbij de nauwkeurigheid van houtoogst kunnen meemaken. Staatsbosbeheer laat het zien op de Harvesterday. De demonstraties van de harvester en andere vormen van zagen worden gehouden in een deel van het verbrande bos aan de Schoorlse Zeeweg, 600 meter voorbij De Berenkuil. De toegang is gratis en tevens is er een leuke prijsvraag.

Beleef de Harvesterday!

Al ruim een maand zijn grote machines in het Schoorls Duingebied aan de slag. Je kunt ze van een afstand horen. Maar van dichtbij beleven kan niet omdat de omgeving uit veiligheidsoverwegingen is afgezet. Staatsbosbeheer geeft met deze harvesterday iedereen de mogelijkheid om van dichtbij te beleven hoe deze hightech machines door het bos bewegen en de bomen oogsten. Dat ging vroeger met de handzaag, maar anno 2013 gaat dit op andere wijze. Binnen een paar minuten zijn bomen verwerkt tot een keurige stapel op lengte gezaagde boomstammen. Voor velen is dit een verrassende en spectaculaire beleving. Het complete programma van de harvesterday staat op ons blog: www.schoorlseduinen.wordpress.com

Harvester: een vliegtuigcockpit

Het zagen van bomen is een geraffineerde en bijzonder nauwkeurige klus. Met zware bomen en grote machines werken in kwetsbare natuur vraagt veel concentratie en vakmanschap. Staatsbosbeheer geeft aan welke bomen geoogst mogen worden. Vervolgens gaat de harvester aan de slag. Een harvester lijkt wel op een graafmachine. Alleen zit er aan de graafarm geen bak om mee te graven, maar een hightech zaagmachine. Deze zaagkop zaagt in korte tijd de boom om, meet automatisch de dikte en lengte, en zaagt de stam in stukken van gelijke lengte. De bediener van een harvester is een machinist, maar een piloot is eigenlijk een betere benoeming! Het aantal knopjes, handles, pedalen en joysticks in de cabine doet niet onder voor een vliegtuigcockpit. Ruim een jaar duurt het voordat je een harvester een beetje in de vingers hebt. Het duurt vaak een jaar of vijf voordat de machinist kan zeggen dat hij de machine helemaal kent. Het is echt een hightech stuk techniek.

Snel, sneller snelst!

Op de harvesterdag krijgt elke vorm van zagen een plekje. Van vroeger tot nu. Onze oud-medewerkers kennen het nog, bomen omzagen met de trekzaag. Zwaar handwerk, maar zonder een hoop herrie en dat had zijn charme. Je kon tijdens het zagen de vogels nog horen fluiten. Zo’n 50 jaar geleden kwam de motorzaag. Nog steeds zwaar werk, maar het ging wel 10x sneller. In de jaren negentig kwam de harvester op en nam de bulk van het werk over. Een harvester is namelijk ruim tien keer sneller dan de man met de motorzaag. Al deze manieren van bomen zagen kan je op de harvesterday zien.

Versnipperen tot biomassa

Hout uit de bossen van Staatsbosbeheer wordt gebruikt voor vele doeleinden; van houten vloeren, banken tot pallets en papier. Een groeiende markt is biomassa; energie. Een deel van de verbrande bomen uit School wordt versnipperd tot biomassa. Je kent ze vast wel, de huis, tuin en keuken versnipperaars om gesnoeide takjes uit de tuin mee te versnipperen. Op de harvesterday kunt u met eigen ogen zien hoe een versnipperaar van 500 pk bomen versnippert. Bomen die te krom zijn om planken van te maken, worden samen met het tak en tophout verwerkt tot biomassa. Deze snippers worden verbrand in een energiecentrale, en zo wordt er groene stroom van gemaakt, of kunnen er huizen mee verwarmd worden.

Informatie over de harvesterdag

De route naar de locatie staat met bordjes duidelijk aangegeven. Vanaf het Buitencentrum is het ongeveer 10 minuten fietsen. Meer informatie over de harvesterday is verkrijgbaar bij het Buitencentrum Schoorlse Duinen, aan de Oorsprongweg nr 1 in Schoorl. Tel: 072-5091871. Boswachters van Staatsbosbeheer zijn aanwezig om vragen te beantwoorden.

30-01-2013 Clubreis Levico Terme Italië

Heb je vorig jaar onze prachtige clubreis gemist? Grijp dan nu snel je kans! Van 5 t/m 12 mei gaan we op herhaling in de Italiaanse Dolomieten. We gaan er weer een mooie en gezellige mountainbikeweek van maken met hopelijk hetzelfde weer als vorig jaar. Lees hier het verslag van vorig jaar.

Onze basis zal wederom het schitterend gelegen Parc Hotel du Lac in Levico Terme zijn. Prachtig gelegen aan de rand van het meer van Levico, van alle gemakken voorzien (ook voor de niet-fietsende deelnemers) en op loopafstand van het gezellige stadje waar je heerlijk kunt dineren.

Programma

zondag 5 mei: Reis naar en aankomst in Levico Terme (±1200km vanaf Alkmaar).
Maandag 6 mei: BIKEN!!! Op eigen gelegenheid maken we een mooie tocht door de bergen.
Dinsdag 7 mei: Wederom op eigen gelegenheid een mooie tocht door de regio.
Woensdag 8 mei: ±50km en 1400hm
Eerste tocht olv Trentinosport: Monte Calisio
Calisio ligt tussen Trento en Pergine. Het is een geweldige plek voor de mountainbiker, dit gebied kent veel mooie technische passages. Calisio staat vooral bekend om de mijnen die er volop aanwezig zijn.
donderdag 9 mei: ±50km en 1500hm
Marzola incl. “The kilometer from Hell”
Marzola, de berg van Trento, zeer uitdagend.
Voor de locals het klassieke MTB rondje.
Vrijdag 10 mei: ± 40km en 1700hm
Vezzena, de koninginnenrit van deze tour? Waarschijnlijk wel.
Een geweldig panorama is de beloning na ca 25 km onafgebroken klimmen! Forten uit de eerste wereldoorlog, stevig klimmen en mooie uitdagende single tracks zijn de ingrediënten van vandaag. Overnachten en diner in een rifigio/berghut.
Zaterdag 11 mei: 50km en 600hm
Folgaria
Gister veel omhoog, vandaag veel omlaag… terug naar Levico over schitterende paden.
Zondag 12 mei: Afscheid met tranen… en vertrek uit hotel.

Kosten

€ 699 per persoon.
Bij meer dan 8 deelnemers € 670 en bij 12-18 deelnemers € 650.
Niet-fietsende deelnemers betalen € 435 per persoon.

Wil je meer info of direct boeken? Stuur ons dan een email

Inbegrepen in de prijs

 • 6 dagen schitterend en gezellig biken
 • begeleiding door ervaren en gediplomeerde gidsen van de AMI (Associazione Mountainbike Italia)

 • overnachtingen op basis van logies+ontbijt, in een twee- of meerpersoonskamer
 • overnachting in rifugio incl. diner
  
* bagagevervoer bij overnachting in rifugio

 • een leuke gadget…

Bijkomende kosten:

 • heen- en terugreis (Nederland-Italië vv)
 • reis- en annuleringsverzekering
 • lunch, diner en drankjes
 • persoonlijke extra’s
 • overige kosten; souvenirs, boetes etc.

Prijs is gebaseerd op gebruik van eigen fiets en helm. Er is een mogelijkheid om een fiets te huren voor de gehele periode voor € 80,-. Een helm is verplicht (evt. ook te huur voor € 15,- voor de gehele periode).

Over de gidsen

Bert Houtenbos en Tamara Veenendaal van Trentinosport; een korte introductie; Allebei zijn wij gediplomeerd mountainbike instructeur. Om onszelf zo te mogen noemen hebben we een cursus gevolgd in Italië bij de Associazione MountainBike Italia (AMI), een Scuola Nazionale (nationale school), erkend in Europa. Een zeer intensieve cursus die op verschillende plaatsen in Italië heeft plaatsgevonden (Dolomieten, Appenijnen). Een goede mix van praktijk en theorie, waarbij alle aspecten van het mountainbiken aan bod komen. Een zeer compleet pakket.
Wij organiseren excursies, clinics, dagtochten en meerdaagse MTB vakanties op maat. Alle niveaus zijn welkom, evenals als groepen, bedrijven en individuen.
Kortom; Bert en Tamara zullen ons de mooiste paadjes, vergezichten en natuurschoon laten zien en ons laten proeven van Italië op velerlei manieren.