Nieuws: 2014: februari

01-02-2014 Update Schoorl 01-02-2014

De afgelopen 2 weken zijn er in de mountainbikeroute van Schoorl 2 nieuwe TTF’s(Technical Trail Features) gebouwd door Reclassering Nederland in opdracht van Staatsbosbeheer Schoorl. MTB-Noordwest adviseerde bouwtechnisch en op het creatieve vlak…

Het resultaat mag er zijn, 2 prachtige houten bruggen om zonder af te hoeven stappen toch de hekken van het nieuwe en grotere begrazingsgebied te kunnen passeren….dat is weer eens wat anders dan een klaphekje zoals veel beheerders normaal gesproken gebruiken. Waar een wil is, is een een mooie houten brug!

Voor ons en Staatsbosbeheer zijn deze TTF’s een mooie gelegenheid om te polsen wat de reacties van de gebruikers zijn, tot nu toe veelal positief!
Ook kijken we al met een voorzichtig oog naar de toekomst……waar kunnen we straks in de nieuwe route soortgelijke TTF’s bouwen? Met de fondsen van Rabobank Alkmaar, Rabobank Noord Kennemerland onze sponsoren en partners en natuurlijk de vele donateurs en de inzet van de vele vrijwilligers is er naast de “gewone” aanleg van de nieuwe route ook ruimte voor wat spannendere lijnen. Uiteraard zorgen we ervoor dat iedereen ten alle tijden op zijn eigen niveau van deze prachtige route kan blijven genieten.

Help ons hopen dat de vergunning snel onze kant opkomt zodat we met z’n allen kunnen beginnen met de aanleg en snel kunnen genieten van een uitdagende route.

07-02-2014 Clinic Patrick Smit 5 en 6 april

Hij kan er geen genoeg van krijgen…..op zaterdag 5 en zondag 6 april zal Patrick Smit weer een tweetal mountainbike rijtechniek clinics verzorgen.

De clinic

De juiste rijtechniek is de basis van het mountainbiken en geeft je meer vertrouwen op de bike. Zeker in lastigere situaties zul je merken dat je met de juiste techniek een stuk relaxter en zelfverzekerder op de fiets zit. Balanstechnieken als surplace, dropjes, stoppies, achteruit rijden(waar heb je het in vredesnaam voor nodig zul je je afvragen?) en obstakels nemen zullen allemaal de revue passeren. Onder begeleiding van Patrick leert iedereen zijn eigen vaardigheden te verbeteren en dus een betere mountainbiker te worden.

De geleerde technieken zullen gelijk in de praktijk gebracht worden op het parcours van Schoorl. Je zult merken dat mountainbike makkelijker en leuker is als je de juiste techniek beheerst. 
Ook de nieuwe bruggen en drops in de mountainbikeroute van Schoorl zullen onderdeel van de clinic uitmaken.

Informatie

zaterdag 5 april en/of zondag 6 april van 10:00h tot 13:00h
Patrick vertrekt om 10:00h vanaf Restaurant Duinvermaak in Bergen.
De kosten bedragen 30 euro per persoon per clinic.

Aanmelden of vragen? Stuur Patrick een email!

08-02-2014 Duchenne Heroes MTB Clinics

Op initiatief van MTB team hlmrMEER4duchenne komt Anne Terpstra, de regerend Nederlands kampioene mountainbiken, op 22 maart naar Hoofddorp om 2 mountainbike clinics te geven. De beginnende mountainbiker kan hier veel leren maar ook de gevorderde bikers kunnen onder leiding van Anne hun ‘skills’ verbeteren. De clinics vinden plaats in het kader van Duchenne Heroes, een Nederlands initiatief waarbij ruim 300 mountainbikers met een jaarlijkse monstertocht aandacht vragen voor de ziekte van Duchenne.

Deze wrede ziekte komt voor bij 1 op de 3500 jongens en breekt spieren na de geboorte af. Hierdoor worden kinderen al jong invalide. Omdat ook hart- en longspieren worden aangetast kennen kinderen met Duchenne een beperkte levensverwachting.

Duchenne Heroes

Duchenne Heroes financieren een groot deel van medisch onderzoek dat leidt tot positieve ontwikkelingen in de strijd tegen Duchenne spierdystrofie. Zo is de gemiddelde levensverwachting van patiënten toegenomen en neemt de kwaliteit van leven van de jongens met Duchenne toe. Hierdoor is ‘Duchenne Heroes’ geen mission impossible.

Doe mee aan de clinic & help Duchenne de wereld uit!

Anne Terpstra, Duchenne Heroes team hlmrMEER4duchenne en Papa’s Beach House faciliteren deze clinics belangeloos. Van de deelnemers wordt een bijdrage gevraagd van minimaal 30 euro die daarmee geheel ten goede komt aan Duchenne Heroes, de strijd tegen de ziekte van Duchenne met als motto: 7 dagen, 700 km, 4 landen, 1 doel: Duchenne de wereld uit!

 • Clinics van elk 2 uur door Anne Terpstra
 • Zaterdag 22 maart om 09:30 en 12:30

  Locatie: Papa’s Beach House Haarlemmermeerse Bos
  Ijweg 961, 2131 LV Hoofddorp

Vooraf opgeven is nodig. Schrijf snel in via stan4duchenne@gmail.com of kijk op Facebook of het digitaal sponsorforum.

11-02-2014 4-uurs MTB Estafette zondag 1 juni

Na het succes van vorig jaar met meer dan 150 deelnemers, verdeeld over teams en individuele rijders, organiseert MTB de Zeeleeuw op zondag 1 juni a.s. in recreatiegebied Geestmerambacht de vierde editie van de 4-uurs mountainbike estafette.

Om 12:00 uur zal het startschot worden gelost voor de vier uur durende estafette en zullen de teams, bestaande uit twee personen, en individuele rijders in verschillende categorieën om de eer gaan strijden. 

Per team is één rijder op het parcours. Het wisselen van rijder gebeurt in principe na iedere ronde. Teams mogen echter ook beslissen om twee of meer rondes achter elkaar per rijder te rijden. Het wisselen gebeurt in de “Wisselzone” waar een bidon met daarin de tijdsregistratiechip wordt doorgegeven.

Inschrijven is mogelijk voor teams van twee deelnemers (dames, heren of mix), maar ook voor individuele rijders (met een apart klassement). Daarmee is de wedstrijd niet alleen interessant voor recreatieve teams, maar ook voor de fanatiekere wedstrijd- en marathonrijders.

Uitdagend parcours in het Geestmerambacht

Voor de estafette worden delen van de vaste route van het Geestmerambacht gebruikt die worden aangevuld met interessante natuurlijke passages en verrassende elementen (o.a. bruggen) waardoor een zeer afwisselend en uitdagend parcours ontstaat!

Wedstrijdinformatie

 • Datum/tijd:
  Zondag 1 juni 2014 12:00-16:00 uur
 • Locatie :
  Recreatiegebied Geestmerambacht 
  Klaregroetweg 1, 1723 PW Langedijk

Categorieën : Heren, Dames, Mix, Individueel
Inschrijven en info: www.mtb-dezeeleeuw.nl
Kosten: € 35 per team, € 17,50 individueel
>Inclusief pastamaaltijd na afloop

Dagindeling

10:00 inschrijving
10:30 uur Inrijden op het parcours
12:00 uur start 4-uurs estafette op volgorde van inschrijving
16:00 uur finish eerste teams
17:00 uur pastaparty

Schrijf je snel in voor dit populaire evenement!

15-02-2014 Hufterproof kraan op Bokkenweide

Een tijdje geleden werd de populaire waterkraan op de Bokkenweide in Schoorl gesloopt omdat iemand kennelijk verlegen zat om 40cm koperen pijp met een oud-ijzer waarde van zo’n 35 cent. Triest maar waar.

Imiddels doet de kraan het weer(nu wel afgesloten ivm kans op nachtvorst) dankzij de inspanning van opleidingsbedrijf InstallatieWerk Noord-Holland InstallatieWerk Noord-Holland. Vandaag heeft onze sponsor Thimo van Ti-Tech, Lassen, Montage en Techniek een mooie RVS beschermingskap aangebracht zodat het koperen pijpje van 35 cent beschermd is door een vele malen duurder stuk RVS………….
Dit gedoe zou natuurlijk helemaal niet nodig zijn als iedereen gewoon met zijn/haar fikken van andermans spullen afblijft…….maar goed……

Deze bedrijven doen dit geheel gratis omdat ze de mountainbikesport een warm hart toedragen, wij vinden dit super en ik denk dat we namens alle bikers spreken als we zeggen;

ONWIJS BEDANKT!!!

24-02-2014 Gulbergen24: Mee doen?

24-uurs (of 6-uurs) estafette mountainbike race Gulbergen: Een belevenis!
In het weekend van 27 op 28 september wordt in de buurt van Eindhoven de “Gulbergen 24uurs MTB race” georganiseerd. In 2013 heeft een delegatie van MTB Noordwest meegereden en dit is erg goed bevallen. Zo goed, dat we dit jaar graag met nog meer MTB-Noordwest rijders de Gulbergen24 uitdaging aangaan!

De Gulbergen24 wordt waanzinnig goed georganiseerd door SMP Nuenen en het is echt zo’n evenement dat je een keer moet meemaken. De 24 uurs is een estafette met teams van 2 tot 12 personen wel of niet gemengd en in diverse klassen. Teams strijden tegen elkaar en binnen de teams ontstaat vanzelf een gezonde strijd wie de snelste tijd rijdt, wat de teamprestatie weer ten goede komt. Maar ook gewoon lekker je rondjes rijden en genieten van de ambiance is mogelijk. En dan komt de nacht en moeten de lampen op de fiets… De strijd vervaagd, er valt een bijzondere rust over het evenement en er ontstaat een samenhorigheid die ervoor zorgt dat iedereen veilig het parcours over komt. In de 24 uur ben je met je teamleden bezig met eten, drinken en de benen rust geven om vervolgens je rondje nog sneller, lekkerder of beter door te kunnen komen.

Heb je interesse in deelname, bekijk de site van de Gulbergen24 en lees het verslag van de 2013 editie van het MTB Noordwest team.

Mee doen? Aanmelden?

MTB Noordwest helpt en zorgt voor de inschrijving, overnachting, tent, verwarming en voeding. Geef je op via “evenementen@mtb-noordwest.nl”. Heb je al een groepje vrienden waarmee je in een team zou willen rijden, laat het weten. Na inventarisatie van de animo, teamwensen en niveau zullen we de teams samenstellen.

Er zijn al geïnteresseerde in de 6-uurs versie, dus dat is zeker ook een optie en een ideale manier om te proeven aan langdurige races.

De inschrijving start op 1 maart. Geef je dus snel op zodat we zeker kunnen zijn van deelname.

25-02-2014 Wagyu’s in de Schoorlse Duinen

Binnenkort een rondje loeihard over het parcours? Kijk dan niet gek op als er iets naar je terug staat te loeien…

De kudde Japanse wagyu’s (inderdaad koeien…) in de Schoorlse Duinen krijgt namelijk een groter begrazingsgebied. Het zuidelijk deel van het duingebied komt erbij. In dit deel zijn de afgelopen maanden verbrande stobben weggehaald en is een open duingebied ontstaan. De koeien moeten ervoor zorgen dat opkomende struiken en bomen hier geen kans krijgen zodat wind en natuur alle ruimte hebben.

Het nieuwe begrazingsgebied loopt vanaf het Vogelmeer tot Grote Ganzenveld, inclusief Mariavlakte en het Frederiksveld. De afgelopen weken is het hele begrazingsgebied rondom begrensd door een raster en zijn de kruisingen met fietspaden voorzien van vee-roosters. De laatste werkzaamheden vinden deze week plaats. Als allerlaatste gaat het raster bij de Schoorlsezeeweg weg, dat nu het nieuwe begrazingsgebied nog in tweeën deelt. Zo ontstaat er een groot aaneengesloten begrazingsgebied van circa 500 ha.

Wagyu’s

Sinds augustus vorig jaar lopen er twintig wagyu’s in de Schoorlse duinen. De koeien zijn van biologisch dynamische veehouder Boomsma uit Venhuizen. De ervaringen van het afgelopen half jaar zijn positief, dat vinden zowel Boomsma als Staatsbosbeheer. De koeien functioneren goed in het duingebied. Ook recreanten vinden de koeien een toegevoegde waarde voor het gebied. En wees gerust…. Het zijn rustige koeien die zich niets aantrekken van wandelaars of vredelievende mountainbikers.

Stuivende duinen

De wagyu’s dragen bij aan open duinen waar op kleine schaal zandverstuiving gaat plaatsvinden. Lees meer op de website van Staatsbosbeheer.