Nieuws: 2011: augustus

03-08-2011 Korting bij Duinvermaak

Vanaf heden krijg je op vertoon van de fabeltastiese en felbegeerde MTB-Noordwest sticker bij Restaurant Duinvermaak in Bergen een tweede bakje koffie, cappuccino of thee geheel gratis.

Op doordeweekse dagen voor 12 uur (dus niet in het weekend!) krijg je op vertoon van de MTB-Noordwest sticker en bij aanschaf van een kopje koffie, cappuccino of thee het tweede bakje geheel gratis. Één gratis bakje per sticker!

De snelle rekenaar heeft natuurlijk al begrepen dat het dus loont om lid+donateur of donateur te worden van MTB-Noordwest en vervolgens een bakje te halen bij Duinvermaak. Probeer trouwens ook eens de bosvruchtentaart bij Duinvermaak….een zeer prettige verrassing en gezond!

09-08-2011 Toekomst MTB-route Schoorl

Omdat er diverse vragen komen over de veranderingen rond de route van Schoorl, hierbij een kleine uitleg over de situatie zoals die nu bij ons (MTB-Noordwest) bekend is.

Op het gehele bosgebied zit een Natura2000 wetgeving. Deze stelt een aantal richtlijnen op waar beheerders zich aan dienen te houden. Één daarvan is dat stuifduinen een uitbreidingsprioriteit hebben, een tweede is dat er niet zomaar paden bijgemaakt mogen worden.
Alle veranderingen in het gebied dienen door de beheerder getoetst te worden aan de Natura2000 wetgeving.
Het gebied vóór de Zwarte Blink, het bos na de Zwarte Blink, en het bos tot aan De Kerf stond al op de lijst om gekapt te worden in de komende 10-15 jaar. Nu is dit gehele gebied verbrand, de bomen zijn dood en deze zullen versneld gekapt worden. Versneld omdat de bomen nu nog iets opbrengen voor de houtoogst. Als men ze langer laat staan, gaan ze rotten en kost het SBB geld om ze te laten verwijderen. En aan geld hebben ze nou net een tekort…
De stronken worden uit de grond gehaald en dit gebied zal een stuifduinengebied worden.
Waarschijnlijk worden de stukken bos al eind dit jaar of begin volgend jaar gekapt.
Een MTB route in een stuifduinengebied is niet te handhaven.
Zoals het er nu naar uitziet zal het stuk van het MTB parcours tussen de Julianalaan (nabij de Berenkuil) en het schelpenpad net voor de Zuidwest hoek (nabij Bergen aan Zee) in de toekomst verdwijnen.
Hoe zonde het ook is, en hoe jammer dat de Zwarte Blink wellicht zal verdwijnen… biedt dit ook weer perspectieven voor de MTBer.
Samen met SBB gaan we kijken naar uitbreiding/verplaatsing van de route richting het bezoekerscentrum en Groet. De blik zal daarbij voornamelijk gericht zijn op het beboste, heuvelachtige gedeelte met hier en daar een uitkijkpunt oid.
Het kijken naar deze verplaatsing zal al op korte termijn gaan plaatsvinden. De wens van SBB is om het nieuwe stuk klaar te hebben zodra de bomen gerooid gaan worden, zodat er ten alle tijden een fatsoenlijk te berijden parcours blijft om van te genieten. Ook is SBB welwillend om te kijken naar uitbreiding in km’s van de route, immers de huidge 15km is gebaseerd op het gebruik tijdens de aanleg van de route… tegenwoordig gaat er een veelvoud aan rijders over het parcours.
Tevens is de wens van MTB-Noordwest om hier en daar wat “spannendere” stukjes aan de route toe te voegen, al dan niet met een “chicken run” ernaast. We gaan ook op zoek naar verduurzaming van de route, zodat langdurige droogte en erosie minder gevolgen heeft voor de berijdbaarheid, en het kostenplaatje voor onderhoud. Op wat voor manier dit gaat gebeuren, is nog niet bekend. Hoe, wat, waar en wanneer is ons nog niet precies duidelijk. SBB is aan het onderzoeken wat er mogelijk is binnen de Natura2000 wetgeving… zodra hier uitsluitsel over is kunnen we verder.
Tot die tijd: geniet van het huidige parcours!!!

19-08-2011 MTB-Noordwest en MTB-Twiske trainingen

MTB-Noordwest en stichting MTB-Twiske.nl organiseren dit jaar hun tweede serie trainingen. De trainingen vinden plaats op verschillende locaties in en rond Amsterdam, zoals het Twiske, Spaarnwoude en de NoorderIJplas.

Op dinsdagavond 23 augustus start de nieuwe serie trainingen en iedereen is welkom, van beginner tot gevorderde. De trainingen starten om 19:00H en duren zo’n 2 uur. Een helm is verplicht en je dient zelf een goed functionerende mountainbike mee te nemen.
In verband met de verzekering dien je lid te zijn van een bij de KNWU aangesloten wielervereniging. De eenvoudigste en goedkoopste wijze is lid worden van MTB-Noordwest. Ben je lid van een andere wielervereniging kun je gewoon meedoen, neem dan wel bij de eerste training je basislidmaatschap KNWU mee!
Meer informatie over de trainingen vind je op MTB-Twiske.nl.

19-08-2011 De onderhoudscoördinatie op Schoorl

Je hebt je vast wel eens afgevraagd wie die “2 types” zijn die je dikwijls tegenkomt op de route van Schoorl. Vroeger reden ze met big shoppers aan het stuur om snippers te verspreiden. Nu hebben ze kruiwagens, scheppen, harken en een ontheffing voor de auto.

Deze 2 kanjers zijn Aart(blauw shirt) en George(rood shirt). Erg betrokken bij de route van Schoorl en met name de staat van de route. Ze hebben inmiddels een berg ervaring en weten precies waar de snippers moeten liggen en hoeveel.
Sinds vorige week zijn Aart en George degene die het onderhoud op Schoorl coördineren; ze kijken waar onderhoud nodig en voeren dit uit. De inmiddels 60 vrijwilligers worden ook door Aart en George ingezet en aangestuurd als dit nodig is. Verder onderhouden ze contact met Staatsbosbeheer en overleggen waar de hopen met snippers en/of schelpen komen te liggen zodat er zo efficiënt mogelijk gewerkt kan worden.
Mede dankzij Aart en George en de inzet van de vrijwilligers ligt het parcours er op dit moment super bij!
Wil je ook een snippertje bijdragen aan je eigen route?

Geef je dan op als vrijwilliger!

31-08-2011 Wielenspecialist Wheel-Tec aanbieding

Wheel-Tec in Noord-Scharwoude is een echte wielenspecialist. U kunt bij hen terecht voor lichte en duurzame handgespaakte wielsets voor de mountainbike en de racefiets.

Wheel-Tec werkt met vrijwel alle gerenommeerde merken en maakt gebruik van modern precisie gereedschap. Ook voor het analyseren en oplossen van problemen met uw huidige wielset bent u bij Wheel-Tec aan het juiste adres. Met behulp van speciale software kan snel geanalyseerd worden waarom uw wielset niet naar behoren “werkt”. Leden van MTB-Noordwest kunnen op vertoon van de bekende sticker hun wielset gratis laten nakijken bij Wheel-Tec! 
Wheel-Tec website: www.wheel-tec.nl.
Volg Wheel-Tec op facebook: www.facebook.com/wheeltec